Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Οι ελληνικές τράπεζες “αγκαλιάζουν” το FinTech αλλά το φοβούνται

Στα πλαίσια του Digital Finance Forum οι ελληνικές τράπεζες παρουσίασαν τα σχέδιά τους για το κοντινό μέλλον στις ψηφιακές και “κινητές” υπηρεσίες με εκτενή αναφορά στο φαινόμενο FinTech, την απειλή που αυτό εκφράζει, αλλά και τους τρόπους αντιμετώπισης.

Όλες οι αναλύσεις αναφέρουν ότι οι τράπεζες θα χάσουν απο 30% έως 50% των πελατών τους, στους ιδιώτες και τις μικρές επιχειρήσεις, οι οποίοι θα μετακινηθούν προς υπηρεσίες FinTech. Αν συμβεί αυτό θα είναι ένα τεράστιο πλήγμα για τα έσοδά τους μια και αυτά βασίζονται στις προμήθειες επί των διαφόρων συναλλαγών. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στο Forum οι τράπεζες θα έχουν μεγάλα κεφάλαια στα θησαυροφυλάκιά τους αλλά δεν θα έχουν έσοδα μια και ειδικά οι Ελληνικές τράπεζες δεν χορηγούν δάνεια αυτή τη περίοδο, όχι όσο θα έπρεπε τουλάχιστον.

Έτσι, τρεις απο τις μεγάλες ελληνικές τράπεζες έχουν επιλέξει το δρόμο της συνεργασίας με τις FinTech Startups και θα αρχίσουν να προσφέρουν οι ίδιες υπηρεσίες επιπέδου FinTech. Ο άλλος δρόμος είναι αυτός της εξαγοράς των πιο “επικίνδυνων” Startups αλλά και αυτός της μη αντίδρασης ο οποίος με μαθηματική ακρίβεια θα φέρει μεγάλα προβλήματα.

Οι FinTech Startups έχουν ευελιξία στις κινήσεις τους, ταχύτητα και δεν έχουν προμήθειες στις συναλλαγές τους οι οποίες γίνονται απο το Smartphone εύκολα και απλά. Από την άλλη οι εκπρόσωποι των τραπεζών υπογράμμισαν ότι οι πελάτες τους τους εμπιστεύονται παρά τα όποια ζητήματα υπάρχουν, αρκετά περισσότερο απο τις FinTech Startups. Βέβαια καταγράφεται η τάση του κόσμου, τουλάχιστον εκτός Ελλάδας, να αφήσει τα μετρητά και τα γκισέ για ένα εναλλακτικό γκισέ στο Smartphone.

Αν και οι Ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε ένα αρκετά προστατευμένο περιβάλλον λόγω των γνωστών συνθηκών στη χώρα μας ωστόσο έχουν αντιληφθεί τις απειλές και έχουν εντάξει στις στρατηγικές τους την ανοικτή πρόσβαση στα συστήματά τους μέσω ειδικών εργαλείων – API έτσι ώστε να αρχίσουν να δημιουργούνται FinTech εφαρμογές απο τους ενδιαφερόμενους. Στο Forum παρουσίασαν τη πρόοδό τους οι τρεις νικητές του Crowdhackathon της Εθνικής Τράπεζας ενώ και η Eurobank διοργανώνει ένα αντίστοιχο διαγωνισμό τέλος Ιουνίου, το BeyondHachathon.

dff1

Εθνική Τράπεζα

Η είδηση της ημέρας προήλθε από την Εθνική Τράπεζα η οποία ανακοίνωσε το i-bank Pay, το δικό της ηλεκτρονικό πορτοφόλι το οποίο έχει μια ιδιαιτερότητα μια και συνοδεύεται και από μια ειδική συσκευή που δουλεύει με Bluetooth έτσι ώστε να μπορεί να ενσωματωθεί στις ταμειακές μηχανές των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Θα προσφέρει ένα απλό και εύχρηστο περιβάλλον εργασίας και φυσικά θα είναι εφαρμογή για Smartphones. Θα υποστηρίζει όλες τις υπηρεσίες πληρωμών και μεταφοράς χρημάτων της Εθνικής, όπως για παράδειγμα τα Social Pay, MyBank και θα βασίζεται σε κάρτες της Εθνικής Τράπεζας. Μέσω της εφαρμογής ο χρήστης θα μπορεί να πληρώνει ανέπαφα στα POS αλλά και σε πιο μικρά σημεία εφόσον ο επαγγελματίας ή ο έμπορος προμηθευτεί την ειδική συσκευή.

Ο στόχος είναι ένα μεγάλο μέρος των πληρωμών με μετρητά, σε περίπτερα π.χ., να γίνεται μέσω του i-bank Pay ενώ σημειώθηκε ότι οι προμήθειες θα είναι χαμηλές. Η υπηρεσία θα λανσαριστεί τον Σεπτέμβριο.

Τέλος, η Εθνική Τράπεζα ετοιμάζει έναν FinTech Accelerator για τις ομάδες του Crowdhackathon αλλά και εκτός αυτού.

Eurobank

Όπως αναφέρθηκε απο την εκπρόσωπο της τράπεζας η Eurobank συνεργάζεται ήδη με την μοναδική FinTech Startup της Ελλάδας, τη Viva, και προσφέρει τη δυνατότητα πληρωμών που γίνονται κανονικά μέσω web banking στα Viva Points που υπάρχουν σε διάφορα μέρη και καταστήματα. Η υπηρεσία Pay A Friend μέσω του ειδικού App προσφέρει μεταφορές χρημάτων απο λογαριασμό σε λογαριασμό μόνο με χρήση του Email ή του αριθμού του κινητού ενώ η Eutrobank ετοιμάζει και αυτή το δικό της ηλεκτρονικό πορτοφόλι.

Τέλος, έγινε ειδική αναφορά στη περίπτωση της Imagin Bankμιας καθαρά mobile bank απο την Ισπανική τράπεζα La Caixa, η οποία έχει συγκεντρώσει μεγάλο αριθμό χρηστών, ειδικά απο την γενιά των λεγόμενων Millennials, και έχει μηδενικές προμήθειες.

Τράπεζα Πειραιώς

Η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε τη νέα έκδοση της υπηρεσίας WinBank, η οποία είναι πλήρως responsive και λειτουργική σε οποιαδήποτε συσκευή, ενώ έχει ήδη λανσάρει το δικό της Wallet που λειτουργεί σε Smartphones με Android και ασύρματη σύνδεση NFC και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλα τα ανέπαφα POS.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις