Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Εύρεση προσωπικού: Λύνοντας το “γόρδιο δεσμό” της επέκτασης στο εξωτερικό

O Brett Putter, Managing Partner στο Forsyth Group στο Λονδίνο, για πάνω από 10 χρόνια βοηθά νέες, μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις στην επιλογή του σωστού και ταλαντούχου προσωπικού, ειδικά για αυτές που επιθυμούν να επεκταθούν στο εξωτερικό.

Συγκεκριμένα ο Brett έχει συνεργαστεί με τη PollFish και την Epignosis για τo μεγάλο βήμα. Η ομιλία του Brett έγινε στα γραφεία της Starttech Ventures προσκεκλημένος του Δημήτρη Τσίγκου.

Στην πρώτη ερώτηση του Brett σχετικά με το πιο σημαντικό στοιχείο και συγκριτικό πλεονέκτημα μιας επιχείρησης, οι περισσότεροι απάντησαν τα στελέχη της. Και όντως έτσι είναι, σχεδόν… Το σημαντικότερο όλων είναι η κουλτούρα και οι αξίες της επιχείρησης. Είναι εξαιρετικά σημαντικό το προσωπικό να μοιράζεται και να έχει τις ίδιες αξίες με αυτές της επιχείρησης. Αν δεν γίνει αυτό αργά ή γρήγορα θα δημιουργηθούν προβλήματα τα οποία θα επηρεάσουν σημαντικά την όλη λειτουργία και τις επιδόσεις της.

Για αυτό το λόγο, αυτός που θα αναλάβει την επιλογή του προσωπικού θα πρέπει να καταρτίσει με τέτοιο τρόπο την διαδικασία της συνέντευξης έτσι ώστε να μπορέσει να αντιληφθεί τις βασικές πτυχές τους χαρακτήρα του υποψηφίου. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να γίνονται πολλές και διαφορετικές και μη αναμενόμενες ερωτήσεις.
Ένα παράδειγμα που αναφέρθηκε χαρακτηριστικά είναι όταν ο Larry Page και ο Sergey Brin έπρεπε να επιλέξουν τον CEO της Google. Είδαν πολλούς υποψηφίους, όλοι ήταν έμπειροι, με πολλές σπουδές, πολλά επιτεύγματα, φορώντας το ίδιο κουστούμι… Όταν ο Larry Page σήκωσε τα χέρια ψηλά μη μπορώντας να επιλέξει, οι σύμβουλοι – επενδυτές του είπαν να κάνει διαφορετικές ερωτήσεις. Η κρίσιμη ερώτηση αφορούσε μια συναυλία, ο Larry Page και ο Eric Schmidt ήταν στην ίδια συναυλία…

Πέρα από τις ερωτήσεις υπάρχουν και άλλες τακτικές για την εύρεση του πιο «ταιριαστού» στελέχους, Ο Brett ανέφερε χαρακτηριστικά τη περίπτωση του μεγάλου online retailer Zappos, όπου πέρα από την δημόσια ανάρτηση της λίστας των αξιών της επιχείρησης, όλοι οι υποψήφιοι υπάλληλοι, από τη γραμματεία μέχρι τον CEO, περνάνε από το τμήμα εξυπηρέτησης πελατών για δυο μήνες. Μετά τη λήξη της βασικής εκπαίδευσης, τους προσφέρονται 2.000 λίρες σαν αποζημίωση εκπαίδευσης και για να φύγουν αν το επιθυμούν.

Εκτός από τις διαφορετικές ερωτήσεις θα πρέπει να περάσετε χρόνο μαζί τον υποψήφιο, να επισκεφτείτε το νέο γραφείο αλλά και τα κεντρικά αν είναι εφικτό, με πολύωρη πτήση μάλιστα, μια και εκεί αποκαλύπτονται πολλά στοιχεία του χαρακτήρα μας, όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε.

Επίσης, η προσέλκυση στελεχών σε Startup από την Ελλάδα μπορεί επίσης να παρουσιάσει προβλήματα μια και πολύς κόσμος δεν γνωρίζει καν που βρίσκεται η χώρα μας, με τη λύση να είναι η δημιουργία γραφείου πωλήσεων ή business development στη ξένη χώρα.

Προσοχή στα εργασιακά ήθη και έθιμα κάθε χώρας

Η επέκταση μιας Startup σε άλλες χώρες σε κάθε περίπτωση κρύβει πολλά θέματα αναφορικά με τις επικρατούσες συνθήκες στην αγορά εργασίας αλλά και σχετικά χαρακτηριστικά κάθε χώρας αλλά και πολιτείας και πόλης, ειδικά στην Αμερική. Για παράδειγμα, ανάλογα το αντικείμενο η Startup θα πρέπει να κάνει την νέα έδρα της στις κατάλληλες πόλεις, αν το αντικείμενο είναι B2C θα πρέπει να πάει Καλιφόρνια – Σίλικον Βάλει, αν ασχολείται με FinTech η Νέα Υόρκη είναι μονόδρομος ενώ η Βοστώνη έχει πολλές SaaS επιχειρήσεις.

Επίσης, το ύψος του μισθού είναι συγκεκριμένο ενώ στην Αμερική και την Αγγλία θα πρέπει να υπάρχει και το αντίστοιχο ύψους με τον ετήσιο μισθό μπόνους, αν επιτευχθούν οι στόχοι φυσικά.

Η προσφορά μετοχών είναι σημαντικό για τη προσέλκυση υψηλού επιπέδου προσωπικού ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο μην περιμένετε να βρείτε στελέχη πωλήσεων ή Marketing καταναλωτικών προϊόντων εκτός της πόλης του Λονδίνου ενώ αν ασχολείστε με την αεροπορική βιομηχανία το Bristol είναι η πρώτη σας επιλογή.

Επίσης, το θέμα των απολύσεων είναι δραματικά διαφορετικό μεταξύ Ευρώπης και Αμερικής. Στην Αμερική οι απολύσεις γίνονται άμεσα χωρίς κανένα περιορισμό και στην Ευρώπη είναι χρονοβόρες και κοστοβόρες.

Ένα σημαντικό θέμα, ειδικά στην πρόσληψη υψηλόβαθμων στελεχών, είναι η πρότερη εμπειρία σε Startups, σε αντίθετη περίπτωση η πραγματικότητα της Startup μπορεί να αποδειχθεί εντελώς ακατάλληλη με ότι αρνητικό αυτό συνεπάγεται.

Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς ότι η επέκταση μιας Startup στο εξωτερικό είναι μια αρκετά πολύπλοκη και δύσκολη διαδικασία που καλό θα είναι να την αναλάβει κάποιος ειδικός.

Κλείνοντας, στην ερώτηση του Δημήτρη Τσίγκου σχετικά με το τι πράττεις αν διαπιστώσεις ότι υπάρχει θέμα στον χαρακτήρα ενός, κατά τα άλλα πολύ ταλαντούχου υποψηφίου, για άλλη μια φορά, η απάντηση ήταν απόλυτη: ΔΕΝ προσλαμβάνεις.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις