Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Human Electric: Από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών στο Startupbootcamp στη Κωνσταντινούπολη

Η Human Electric έχει αρκετές διακρίσεις τον τελευταίο καιρό με πιο σημαντική αυτή στον διαγωνισμό The Digital Gate του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, όχι τυχαία θα λέγαμε, μια και τώρα βρίσκεται στο Startupbootcamp της Κωνσταντινούπολης και ετοιμάζεται για τη πρώτη χρηματοδότηση και την εμπορική διάθεση του έξυπνου συστήματος διαχείρισης θέσεων πάρκινγκ που έχει αναπτύξει σε Τουρκία και Ελλάδα αρχικά.

Η ομάδα αποτελείται από τέσσερα άτομα: τον Αλέξανδρο Χριστόπουλο, τον Κωνσταντίνο Τσολακίδη, Τον Βενέδικτο Αντύπα και τον Νικηφόρο Κολλάρο. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται κοντά στο Demo day του Startupbootcamp της Κωνσταντινούπολης, ο οποίος σε κάθε πρόγραμμα επιλέγει 10 ξεχωριστές Startups με καινοτόμες ιδέες τεχνολογίας ανεξαρτήτως κατηγορίας απ’ όλη την Ευρώπη.
Να σημειώσουμε ότι η Human Electric επιλέχθηκε για το τρίτο πρόγραμμα του Startupbootcamp της Κωνσταντινούπολης ανάμεσα σε 400 Startups.

SpotFerret

Η Human Electric έχει αναπτύξει το σύστημα SpotFerret το οποίο είναι μια υπηρεσία διαχείρισης θέσεων παρκαρίσματος αυτοκινήτων σε μεγάλη κλίμακα με χρήση αισθητήρων IoT, έξυπνη σήμανση και καθοδήγηση του οδηγού στις θέσεις σε πραγματικό χρόνο μάλιστα.

Με αυτό το τρόπο η διαχείριση των θέσεων γίνεται σαφώς πιο λειτουργική από τον φορέα του πάρκινγκ μια και υπάρχει εποπτικός έλεγχος σε πραγματικό χρόνο μέσω του διαχειριστικού της υπηρεσίας ενώ οι οδηγοί ξοδεύουν σαφώς λιγότερο χρόνο περιπλανώμενοι για να εντοπίσουν τη πολυπόθητη θέση.

Ακολουθεί μια συνέντευξη με την ομάδα της Human Electric με στόχο να τη γνωρίσουμε καλύτερα.

Πείτε μας λίγα πράγματα για την ομάδα, πότε δημιουργήθηκε η Human Electric και πως ξεκίνησε η ιδέα.

Η ομάδα μας σήμερα αποτελείται από 4 άτομα. Τον Αλέξανδρο, τον Βενέδικτο, τον Κωνσταντίνο και τον Νικηφόρο. Ο Αλέξανδρος και ο Βενέδικτος είναι φίλοι για πάνω από 10 χρόνια και το 2012 αποφάσισαν να συνεργαστούν προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ενός ηλεκτρονικού wearable προϊόντος για την ποδηλασία. Έτσι η Human Electric ξεκίνησε τα πρώτα της βήματα. Το 2013, ο Κωνσταντίνος ήρθε στην ομάδα, μετά τη συνάντησή του με τον Αλέξανδρο στο 1ο Google Launchpad που έγινε στην Αθήνα, τον Οκτώβριο του ίδιου έτους. Ο Νικηφόρος είναι η τελευταία πολύτιμη προσθήκη στην Human Electric.

Όταν πρόκειται για τις δεξιότητες και την εμπειρία μας, σε μεγάλο βαθμό είμαστε συμπληρωματικοί, για να διασφαλίζουμε ότι κάθε πτυχή του σχεδιασμού και της διαμόρφωσης του προϊόντος πραγματοποιείται με δημιουργικό και αποτελεσματικό τρόπο. ο Βενέδικτος χειρίζεται το Concept, όπου ερευνά και διαμορφώνει την μορφή. Εργάζεται στενά με τον Νικηφόρο που προσθέτει τη χρηστικότητα και τον σχεδιασμό της εμπειρίας των χρηστών για να δώσει δομή στο προϊόν. Ο Κωνσταντίνος διαχειρίζεται το κομμάτι της τεχνολογίας δίνοντας ουσία στο προϊόν και, τέλος, ο Αλέξανδρος εξασφαλίζει τις προϋποθέσεις ώστε το προϊόν να είναι εφικτό από επιχειρηματική σκοπιά. Στην Human Electric διασφαλίσουμε ότι το SpotFerret προσθέτει αξία στο parking management και ότι διευκολύνει την ζωή των οδηγών.

Προέρχεστε από κάποιον Incubator;

Όχι, o πρώτος Accelerator που συμμετέχουμε είναι το Startupbootcamp Istanbul 2016 που βρίσκεται στην 3η χρονιά του. Το SpotFerret προέκυψε μέσω πολλαπλών συνεντεύξεων (customer development) με τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.

Ποιο είναι το concept λειτουργίας και πως προήλθε το πρώτο προϊόν;

Το SpotFerret ξεκίνησε ως μια επικυρωμένη ανάγκη μετά από εκτεταμένες συνεντεύξεις με τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών το 2014. Στον ΔΑΑ αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις στον χώρο στάθμευσης όπου οι ταξιδιώτες χάνουν πολύ χρόνο για να παρκάρουν, να πληρώσουν και να ανακτήσουν το όχημά τους. Οι προκλήσεις αυτές σε συνδυασμό με την πίεση του ανταγωνισμού οδηγεί τους χρήστες μακριά από το «επίσημο» πάρκινγκ και τους πηγαίνει προς τα «δορυφορικά». Γενικά στα μεγάλα πάρκινγκ το χρονικό κόστος είναι μεγάλο και η εμπειρία του χρήστη ασυνεχής. Εκεί είδαμε ότι μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά, να δημιουργήσουμε ένα προϊόν που θα βελτιστοποιεί την διαχείρισης στάθμευσης και θα βελτιώσει την χρηστικότητα. Το πετυχαίνουμε με εισαγωγή ενός συστήματος διαχείρισης δεδομένων σε πραγματικό χρόνο.

Το SpotFerret αποτελείται από τρία συστατικά επιτυχίας. Ένα δίκτυο από φανοστάτες, διαδραστικές πινακίδες με αισθητήρες και μια real time business intelligence πλατφόρμα. Ουσιαστικά το SpotFerret είναι μια λύση IoT και Big Data που μπορεί να προβλέπει τις μελλοντικές επιδόσεις, με την χρήση εύκολων εργαλείων που υποστηρίζουν τη λήψη αποφάσεων. Η πρώτη πραγματική δοκιμή μας ήταν ο Διαγωνισμός Digital Gate το 2014, όπου μεταξύ 300+ εφαρμογών ήμασταν μία από τις επτά ομάδες που κέρδισαν την δέσμευση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών για την εκτέλεση πιλοτικής εγκατάστασης στο πάρκινγκ μακράς διάρκειας.

SpotFerret2

Πείτε μας τη πορεία σας μετά τον διαγωνισμό του Αεροδρομίου της Αθήνας και πως φτάσατε στο Startupbootcamp της Κωνσταντινούπολης.

Μετά τη διάκριση στον Digital Gate, η πίεση στην ομάδα για να μετασχηματίσουμε το πρωτότυπο από μια αρχική ιδέα σε ένα προϊόν ήταν αρκετά μεγάλη. Υπήρχαν πολλά που έπρεπε να ολοκληρωθούν, πριν από την εγκατάσταση του πιλότου. Γι’ αυτό και συνεχίσαμε να δουλεύουμε ακούραστα για την επίτευξη του στόχου. Ιδιαίτερη προσοχή δώσαμε στον σχεδιασμό του hardware, όπου προσομοιώσαμε την στατική και θερμική απόδοση σύμφωνα με τα υψηλότερα πρότυπα. Επίσης συνεχίσαμε να αναπτύσσουμε εντατικά το λογισμικό της πλατφόρμας μας . Σήμερα το SpotFerret είναι σε διαδικασία τεχνολογικής επικύρωσης μέσω του προγράμματος SAP Startup Focus. Το να έχουμε την υποστήριξη της SAP ήταν μια ευπρόσδεκτη προσθήκη στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης γύρω από SpotFerret.

Παράλληλα, προκριθήκαμε στο Top 20 του StartupBootCamp Amsterdam Smart City & Living 2016 ανάμεσα σε 800 και πλέον αιτήσεις από όλο τον κόσμο. Γι ‘αυτό και ταξιδέψαμε στην Ολλανδία, μαζί με 19 άλλα Startups. Δεν προκριθήκαμε, αλλά δουλέψαμε σκληρά για να αποκτήσουμε γνώση, να πάρουμε το περισσότερο και καλύτερο feedback και να ζήσουμε μια καταπληκτική εμπειρία. Λίγους μήνες αργότερα, μας επέλεξαν και μας κάλεσαν στης ημέρες επιλογής του SBC Istanbul 2016, όπου τελικά και περάσαμε στην πρώτη δεκάδα ανάμεσα σε 400+ Startups. Κάτι που ξεκίνησε ως ένα οδοιπορικό από την Αθήνα στην Κωνσταντινούπολη ολοκληρώθηκε με την καταπληκτική είδηση ​​πως γίναμε αποδεκτοί στο Accelerator!

Έχετε πάρει κάποια χρηματοδότηση;

Μέχρι στιγμής έχουμε προσελκύσει εκτός από την επένδυση του Startupbootcamp Istanbul έχουμε συγκεντρώσει και μερικά κεφάλαια από έναν Αngel investor.

Ποια είναι τα σχέδιά σας μετά το Startupbootcamp και τα μελλοντικά σας βήματα.

Είναι δύσκολο να είσαι σε ένα Accelerator, αλλά είμαστε εστιασμένοι προς απόκτηση traction για το SpotFerret και έχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο για την ολοκλήρωση του MVP μας, το οποίο αυτή τη στιγμή προβάλλουμε σε πελάτες με μεγάλο ενδιαφέρον τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία. Δουλεύουμε σκληρά για να διαμορφώσουμε και να εμπλουτίσουμε το επιχειρηματικό μας δίκτυο με εταιρείες τηλεπικοινωνιών και διεθνείς εταιρείες τεχνολογίας, μεταξύ άλλων η SAP, η Intel και η Amazon.

Όλες οι προσπάθειές μας στο SBC Istanbul 2016 θα κορυφωθούν με το Demo Day που θα πραγματοποιηθεί στις 17 Ιανουαρίου. Εκεί θα ανοίξουμε και τον νέο γύρο χρηματοδότησής μας για να ολοκληρώσουμε μια ισχυρή θέση και να εξασφαλίσουμε το μέλλον του SpotFerret.

Το όραμά μας είναι να γίνουμε ένας σημαντικός παίκτης στις έξυπνες υπηρεσίες στάθμευσης και να γίνει το SpotFerret η κορυφαία πλατφόρμα για την διαχείριση στάθμευσης στα κέντρα λιανικής πώλησης των περιοχών της Νότιας Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής. Μέσω της τεχνολογίας μας, θέλουμε να καταστήσουμε την εμπειρία στάθμευσης εύκολη και αδιάλειπτη τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους οδηγούς.

human 4

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις