Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Οι “περιπέτειες” ενός Έλληνα Founder στο Startupbootcamp της Κωνσταντινούπολης

Το να συμμετέχεις σε μια Startup στην Ελλάδα του 2017 θα το χαρακτήριζα ως «θαρραλέο», υπέρμετρα «αισιόδοξο» άλλα και ταυτόχρονα «αξιέπαινο». Όμως οι τελευταίοι μήνες ήρθαν να μου διδάξουν ότι είναι πολλοί οι χαρακτηρισμοί που πρέπει να προστεθούν ακόμα στην παραπάνω λίστα.

Προτού όμως αρχίσω να παραθέτω επίθετα , θα ήθελα να κάνω μια μικρή περιγραφή του τι προηγήθηκε των τελευταίων μηνών και πως φτάσαμε ναι είμαστε μέσα στις 10 καλύτερες startup που πήραν μέρος στο Demo Day του Startupbootcamp της Κωνσταντινούπολης.

Έχω τη χαρά να είμαι co-Founder (όπως το λέμε και στο χωριό μου) στην Human Electric. Το αντικείμενο της εταιρίας μας περιστρέφεται γύρω από το Internet Of Things, το οποίο έχει αρχίσει κυριολεκτικά και παίρνει σάρκα και άστα γύρω μας τα τελευταία χρόνια.

Human Electric: Από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών στο Startupbootcamp στη Κωνσταντινούπολη

Όντας μια ικανότατη ομάδα, με αρκετά βραβεία στο ενεργητικό μας, τα περισσότερα βέβαια χωρίς αντίκρισμα, καταφέραμε να είμαστε στους 10 επιλαχόντες ανάμεσα σε τουλάχιστον 800 ομάδες από όλο τον κόσμο για να συμμετάσχουμε στο StartupBootcamp Istanbul class 2016.

Έτσι λοιπόν μετακομίσαμε, μαζί με τον συνιδρυτή μου τον Αλέξανδρο, στην Κωνσταντινούπολη στα μέσα Οκτωβρίου με σκοπό να συμμετάσχουμε στο accelerator. To τουρκικό branch του SBC διένυσε φέτος την 3η χρονιά λειτουργίας του.

Καθώς είναι μέλος ενός παγκόσμιου οργανισμού προσφέρει παροχές και υπηρεσίες που θεωρητικά θα ξέφευγαν από τη Τουρκική επικράτεια και θα βοηθούσε τους συμμετέχοντες να προωθήσουν τα προϊόντα τους αρχικά στην Τουρκία και μετέπειτα στον υπόλοιπο κόσμο.

Human_Electric_Main_2
StartupBootCamp Κωνσταντινούπολης Τάξη 2016

Η πραγματικότητα όμως, όπως ανακαλύψαμε, απείχε από αυτό που περιμέναμε να βρούμε. Αν δεν επιμέναμε οι ίδιοι και δεν πιέζαμε καθημερινά στο να γίνονται οι επαφές που χρειαζόμασταν, δεν θα είχε γίνει σχεδόν τίποτα.

Δυστυχώς η βοήθεια πού είχαμε στο να προσεγγίσουμε τους ανθρώπους που θέλαμε, από την διοργάνωση, ήταν ελάχιστη, αλλά ο επιμένων νικά εν τέλει.

Ο πρώτος μήνας αφιερώθηκε σε training γενικού περιεχόμενου και mentoring από επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς και συνεργάζονται με το πρόγραμμα. Μέσα σε αυτό το διάστημα ξεκινήσαμε και τις επαφές με τους πιθανούς πελάτες και συνεργάτες που ιδανικά θα θέλαμε να έχουμε στο portfolio μας, ενώ παράλληλα προχωρούσαμε και την ανάπτυξη της επόμενης έκδοσης του προϊόντος μας, Spotferret.

Η δουλειά πάνω στο προϊόν, τα training και τα συνεχόμενα ραντεβού δεν άφηναν πολλά περιθώρια να καταλάβουμε πως περνάνε οι μέρες και πολλές φορές τι συμβαίνει γύρω μας. Αυτό εν μέρει ήταν βέβαια καλό γιατί πρώτον η περίοδος αυτή δεν προσέφερε και τις ιδανικές συνθήκες για να βρίσκεσαι σε αυτή τη μαγευτική πόλη και δεύτερον η μέρα για τη πτήση της επιστροφής ερχόταν όλο και πιο κοντά.

Οι μέρες του δεύτερου και τρίτου μήνα ήταν γεμάτες από συναντήσεις με υποψήφιους επενδυτές, πελάτες και συνεργάτες. Από μεγάλες εταιρίες τηλεπικοινωνιών μέχρι δημάρχους, βρεθήκαμε μέσα στα γραφεία μερικών από τους μεγαλύτερους επιχειρηματίες και όχι μόνο, της πόλης.

human 1
Η ομάδα της Human Electric

Μετά από 3 μήνες λοιπόν φτάσαμε και στην τελευταία εβδομάδα του προγράμματος, όπου και θα έκλεινε με το Demo Day, τη μερα δηλαδή που οι συμμετέχουσες ομάδες θα έδειχναν το προϊόν τους και τη πρόοδο των τελευταίων μηνών πάνω στη σκηνή, μπροστά σε 120 επενδυτές και το SBC.

Το καλό εκείνο το βράδυ ήταν ότι είχε αρκετούς επενδυτές. Το κακό ήταν πως καλεσμένοι ήταν μόνο επενδυτές από την εγχώρια αγορά.

Φυσικά αυτό από μόνο του δεν είναι κακό, αλλά όπως φάνηκε και το επιβεβαιώσαμε και μετέπειτα, οι ντόπιοι επενδυτές, επενδύουν μόνο σε startups που προέρχονται από τη χώρα τους.

Η εντύπωση που μας άφησε σαν διοργάνωση το SBC Istanbul, ήταν μέτρια και αρκετές φορές κακή, με τους ανθρώπους που είχαν την ευθύνη να μας υποστηρίξουν να είναι “απόντες” και γενικά έδωσε την εντύπωση, του ανώριμου μικρού αδερφού των υπολοίπων branch του SBC Global.

Και σε συνδυασμό με τα παραπάνω, θεωρώ πώς οι όροι που αρχικά δίνει προς τους συμμετέχοντες, είναι άκρως τοξικοί, σε σύγκριση με τα υπόλοιπα μεγάλα accelerator πάντα.

Το θετικότερο όλων είναι πως γνωρίσαμε και συνεργαστήκαμε με φανταστικούς ανθρώπους από διάφορα μέρη του κόσμου. Κι αυτό από μόνο του μας έκανε πιο “πλούσιους”.

Ως προς ποιους χαρακτηρισμούς έχω να προσθέσω στην αρχική μου λίστα, νομίζω πως τα «μαζοχιστικά τρελό», «ανεξήγητα γενναίο» και μερικές φορές «ηρωικό».

Τέλος, κλείνοντας, θα ήθελα να δώσω μια προσωπική συμβουλή.

Αν σκέφτεστε να συμμετάσχετε σε κάποιο accelerator, πέρα από το να εξετάσετε πολύ προσεκτικά, τις παροχές, τους μέντορες και τους όρους που δίνουν, πρέπει να υπολογίσετε και τη πολιτικο-οικονομική κατάσταση της εκάστοτε χώρας, κι αυτό γιατί οι τσέπες των επενδυτών είναι άμεσα συνδεδεμένες με αυτή.

Κουράγιο, δουλέψτε σκληρά and keep hastling!

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις