Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Φοβάστε να μιλήσετε μπροστά σε κόσμο; Τότε πηδήξτε από τα 20.000 πόδια!

Βρισκόμουν κυριολεκτικά πέντε λεπτά πριν μπω σε μια αίθουσα γεμάτη ανθρώπους, μπροστά στους οποίους θα έδινα μια ομιλία για τα social media και πως να τα χρησιμοποιήσουν, ώστε να έχουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα στην δουλειά ή την επιχείρηση τους.

Και εκείνη την στιγμή συνέβη κάτι. Συνειδητοποίησα πως μια μεγάλη πλειοψηφία ανθρώπων, αν ήταν στην θέση μου, έτοιμοι να μιλήσουν μπροστά σε τόσο κόσμο, θα ένιωθαν απίστευτα αγχωμένοι.

Ακόμη και αν γνώριζαν ακριβώς για ποιο πράγμα θέλουν να μιλήσουν και ποιο είναι το μήνυμα που θέλουν να περάσουν στα άτομα απέναντι τους και πάλι θα ήταν αγχωμένοι.

Και αυτό θα μπορούσε πολύ εύκολα να ισχύει και στην δική μου περίπτωση, εάν δεν είχα ακούσει ποτέ την συμβουλή που θα μοιραστώ μαζί σας σήμερα.

Γιατί πραγματικά είναι τόσο ατελέσφορο να αφήνουμε το άγχος μας να μας κυριεύει, ειδικά όταν ξέρουμε ακριβώς τι θέλουμε να πούμε. Είναι τόσο εξωπραγματικό ο φόβος του να βρίσκεσαι πάνω στην σκηνή, να είναι ο Nούμερο 1 φόβος των ανθρώπων σήμερα.

Θέλω λοιπόν, να μιλήσουμε για το πως λειτουργεί ο φόβος.

Από την στιγμή που θα το συνειδητοποιήσουμε, από την στιγμή που θα παραδεχτούμε πως όντως φοβόμαστε και θα φέρουμε τον φόβο μας από το υποσυνείδητο στην επιφάνεια – στο συνειδητό, θα μπορούμε πολύ εύκολα να διώξουμε αυτό το συναίσθημα του πανικού και της ταραχής, γιατί πλέον θα ξέρουμε ακριβώς τι πρέπει να κάνουμε.

Και επειδή μου αρέσει να μιλάω με παραδείγματα, θα σας δώσω το παράδειγμα του να κάνεις ελεύθερη πτώση από ένα αεροπλάνο, 20.000 πόδια πάνω από την επιφάνεια της γης.

Εάν φέρνετε αυτό το παράδειγμα στο μυαλό σας κάθε φορά που νιώθετε ότι κάτι που σκοπεύετε να κάνετε σας φοβίζει, είτε σε επαγγελματικό, είτε σε προσωπικό επίπεδο, θα σας είναι πιο εύκολο να διώξετε το αίσθημα του φόβου γρηγορότερα.

Ο φόβος λοιπόν, λειτουργεί ως εξής: Στην περίπτωση της ελεύθερης πτώσης, αρχικά κανείς περνά από μια εκπαίδευση, που διαρκεί 8 ώρες. Όλες αυτές τις ώρες βρίσκεται στο έδαφος και νιώθει σχετικά ήρεμος. Σκέφτεται πως φυσικά μπορεί να το κάνει. Τουλάχιστον σε θεωρητικό επίπεδο.

Και φτάνει η στιγμή που μπαίνει στο αεροπλάνο. Και το άγχος αρχίζει να αυξάνεται. Και όσο το αεροπλάνο απογειώνεται το άγχος είναι τόσο πολύ, που νιώθει ότι δεν μπορεί να αναπνεύσει, νιώθει να πνίγεται.

Εκείνη την στιγμή βλέπει το πρώτο άτομο να πέφτει από το αεροπλάνο και η πρώτη σκέψη που έρχεται στο μυαλό είναι: “Δεν υπάρχει περίπτωση να το κάνω! Με τίποτα δεν θα το κάνω! Θα κατέβω με τον ίδιο τρόπο που ανέβηκα, μέσα το αεροπλάνο”.

Έπειτα στέκεται όμως εκεί μπροστά στην ανοιχτή πόρτα του αεροπλάνου. Κοιτά κάτω το κενό, ζαλίζεται, ο φόβος και το άγχος βρίσκονται πια σε ένα σημείο που τον ξεπερνάνε, είναι λουσμένος σε κρύο ιδρώτα. Δεν το αντέχει άλλο, τον έχει καταβάλλει πλήρως.

Και τελικά το κάνει. Πηδάει. Πέφτει από το αεροπλάνο.

Και εκείνη την στιγμή γίνεται κάτι μαγικό. Το αίσθημα του φόβου δεν υπάρχει πια. Πέφτει!!! Το παιχνίδι έχει ξεκινήσει!

Ξέρει ακριβώς τι πρέπει να κάνει για να μην τραυματίσει την πλάτη του. Ξέρει ότι χρειάζεται να ελέγξει το υψόμετρο στο οποίο βρίσκεται. Έχει πλήρη συνείδηση εκείνη την στιγμή ότι ελέγξει το αλεξίπτωτο σου για να είναι σε ετοιμότητα. Κοιτά ξανά το ρολόι, τεντώνει την πλάτη και τοποθετεί το σώμα σου στην σωστή θέση.

Και το αλεξίπτωτο ανοίγει.

Καταλάβατε τι έγινε μόλις;

Αυτό που φοβόμασταν περισσότερο, ήταν απλά μέσα στο μυαλό μας. Ο φόβος δεν είναι κάτι χειροπιαστό. Όταν φοβόμαστε κάτι, έχουμε την τάση να πλάθουμε σενάρια στο μυάλο μας, τα οποία είναι πάντα χειρότερα από την πραγματικότητα.

Και θα το καταλάβετε την στιγμή που θα ανέβετε στην σκηνή. Μέσα στα πρώτα λεπτά, ο φόβος θα εξαφανιστεί.

Γιατί;

Γιατί έτσι λειτουργεί ο ανθρώπινος οργανισμός και το ανθρώπινο μυαλό! Γιατί πλέον είστε μέσα στο παιχνίδι. Έχετε ξεκινήσει την ομιλία σας, μοιράζεστε το μήνυμα σας με άτομα γύρω σας και εκείνη την στιγμή ασκείτε μια θετική επιρροή πάνω σε όσους σας ακούνε. Είναι ακριβώς σαν να κάνετε ελεύθερη πτώση. Είστε στο παιχνίδι! Πέφτετε. Δεν έχετε χρόνο αν σκέφτεστε τον φόβο πλέον!

Απλά κάντε αυτό το άλμα! Μόλις το κάνετε δεν υπάρχει επιστροφή. Το μόνο που θα σας ανησυχεί, θα είναι πως να κάνετε σωστή χρήση του αλεξίπτωτου και απλά να μείνετε “ζωντανοί”.

Μην αφήνετε τον φόβο σας να σας κρατά πίσω από όσα θέλετε να κάνετε στην ζωή σας. Να έχετε πάντα το παράδειγμα της ελεύθερης πτώσης στο μυαλό σας και να έχετε πλήρη συνείδηση την στιγμή που φοβάστε. Να ξέρετε, την στιγμή που πέφτετε, ο φόβος εξαφανίζεται.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις