Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

To “μυστικό” του “Startup Nation” και η “ειδική” σχέση με την Ελλάδα!

Θα πρέπει να ομολογήσω ότι μια επίσκεψη στο Ισραήλ ήταν κάτι που προσωπικά ήθελα να κάνω για διάφορους λόγους αλλά πρώτα απ΄όλα να δω από κοντά πως είναι το “Startup Nation” που ακούμε, διαβάζουμε και γράφουμε, με τις 6.000 Startups, τα 5 δισ. επενδύσεων σε αυτές και τα πάνω από 320 κέντρα έρευνας και ανάπτυξης που λειτουργούν στη χώρα τα οποία παράγουν ένα σημαντικό ποσοστό της παγκόσμιας τεχνολογικής καινοτομίας.

Το κέντρο των Startups είναι σίγουρα το Τελ Αβίβ, μια σχετική μικρή πόλη 430.000 κατοίκων με πολλές αντιθέσεις, με μεγάλη κίνηση στους δρόμους, μια και δεν υπάρχει ακόμα μετρό, προβληματικές περιοχές στο νότιο μέρος, και από την άλλη, ξεπηδούν εντυπωσιακοί ουρανοξύστες στο κέντρο που στεγάζουν πολυεθνικές εταιρείες αλλά και μεγάλες και μικρές εταιρείες και Startups και έχει μια πανέμορφη παραλία με πολύ ψιλή άμμο όπου εκατοντάδες κόσμος αθλείται και διασκεδάζει από το πρωί μέχρι το βράδυ.

Από την άλλη πλευρά η πρωτεύουσα Ιερουσαλήμ έχει πάνω από 800.000 κατοίκους και μια παλιά πόλη που είναι ένας άλλος κόσμος και ένα από τα ιερότερα μέρη για τρεις θρησκείες σε απόσταση μερικών δεκάδων μέτρων…

Προτού προχωρήσουμε στα των Startups θα πρέπει σταθώ λίγο στα των ισραηλινών Εβραίων, κάνω αυτό τον διαχωρισμό μια και το 19% του πληθυσμού των 8,5 εκατ. είναι Ισραηλινοί Άραβες, που γενικά παραμένουν στο παρασκήνιο αλλά καταβάλλονται έντονες και σοβαρές προσπάθειες να μπουν και αυτοί στο «παιχνίδι», ενώ υπάρχουν και οι ορθόδοξοι Εβραίοι με το ξεχωριστό και χαρακτηριστικό ντύσιμο και τον δικό τους κόσμο.

Προσωπικά οι ντόπιοι με κέρδισαν με την φιλικότητά τους, με το πόσο ανοικτοί είναι, σου λένε τη γνώμη τους, ακούνε αυτή του συνομιλητή τους, μπορεί να είναι υπερβολικοί στο λόγο και στις κινήσεις τους αλλά γενικά είναι αυτό που δείχνουν… γενικά σαν λαοί είμαστε συμβατοί σε πολλά επίπεδα.

Η ειδική σχέση

Επίσης, έχουν μια ειδική σχέση με την Ελλάδα. Μπορεί να μην άκουσα πολλά ελληνικά τραγούδια στους δρόμους ή στα εστιατόρια αλλά σχεδόν όλοι έχουν έρθει διακοπές στην Ελλάδα, τους αρέσει η Ελλάδα και θέλουν να έρθουν να μείνουν και να κάνουν επιχειρήσεις στην Ελλάδα, όχι βέβαια οι Startuppers αλλά άλλα επαγγέλματα.

DLD_2017_BadgeΕίναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στο χώρο του DLD με σταμάτησαν 2-3 φορές για να με ρωτήσουν πως είναι τα πράγματα στην Ελλάδα ή πως βλέπω το Τελ Αβίβ, ενώ όποτε ανάφερα από πού έρχομαι η κουβέντα κατέληγε πάντα σε πληροφορίες και στις εξαιρετικές εντυπώσεις που έχουν από την χώρα μας (η Κρήτη, η Αθήνα, η Μύκονος και Σαντορίνη είναι μέσα στις πρώτες θέσεις των αναφορών και συζητήσεων παρεμπιπτόντως).

Σε μια περίπτωση μάλιστα, συνεργάτης της Ισραηλινής Αρχής Καινοτομίας – Ιsrael Innovation Authority (είναι υπεύθυνη για την στρατηγική του Ισραήλ σχετικά με την καινοτομία και τις Startups και πρόκειται για την εξέλιξη του Office of Chief Scientist το οποίο έχει συστηθεί από το 1969!) μου ανέφερε ότι θέλει να βοηθήσει τις αντίστοιχες ελληνικές αρχές (μακάρι να είχαμε μια παρόμοια αρχή) για να προωθήσει την καινοτομία στην Ελλάδα, μόλις αντίκρισε το badge μου…

Σε κάθε περίπτωση αυτές τις καλές σχέσεις θα πρέπει να τις εκμεταλλευτούμε σε όλα επίπεδα, και σε γενικές γραμμές το κάνουμε μια και όμως μας ανέφερε ο CEO της Ισραηλινής Αρχής Καινοτομίας η Ελλάδα είναι πρώτη στη λίστα με 120 διμερείς συνεργασίες να τρέχουν σε εκπαιδευτικό, επιχειρηματικό και ερευνητικό επίπεδο κυρίως.

Χθες Πέμπτη 7/9 ολοκληρώθηκε το DLD Innovation Festival 2017 αλλά η μέρα άνοιξε με μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη τύπου που έδωσε ο ιδρυτής του DLD Yossi Vardi, (αριστερά στη κεντρική φωτογραφία), ένας από τούς πρώτους Startuppers στο Τελ Αβίβ το 1969 και ο “πατέρας” του “Startup Nation” όπως τον αποκαλούν (και δυσφορεί), και ο CEO της Ισραηλινής Αρχής Καινοτομίας και πρώην υπεύθυνος της Apple στο Ισραήλ, Αharon Aharon (δεξιά στη φωτογραφία).

Ο πληθωρικός και συναρπαστικός αφηγητής Yossi Vardi μας αποκάλυψε το μυστικό του του Startup Nation του Ισραήλ άλλα και έδωσε μια ενδιαφέρουσα στην ερώτησή μας για το τι συμβουλεύει του Έλληνες Startuppers σχετικά με το αν πρέπει να παραμείνουν στην Ελλάδα και να αναπτυχθούν, παρά το μέγεθος της αγοράς μας και τα δεδομένα μας.

Το μυστικό του Startup Nation

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Yossi, αν ρωτήσεις τον στρατό θα σου πει ότι εκείνοι είναι υπεύθυνοι για το θαύμα, αν ρωτήσεις την κυβέρνηση επίσης θα πει το ίδιο, η κοινότητα των επιχειρηματιών αλλά και τα πολυτεχνεία μπορούν να ισχυριστούν το ίδιο. Σίγουρα και οι τέσσερις αυτοί πυλώνες έχουν συμβάλει τα μέγιστα σε αυτό που είναι το Ισραήλ σήμερα, αλλά το μυστικό είναι η σπίθα που υπάρχει μέσα στον κόσμο για να δημιουργήσει και να καινοτομήσει.

Και αν μπορούμε να συμπληρώσουμε, όλοι αυτοί οι φορείς, μαζί με τις δημοτικές αρχές, κατάφεραν να συνεννοηθούν και να χαράξουν όλοι μαζί μια στρατηγική – εθνική γραμμή.

Στην σχετική ερώτησή μας τι συμβουλεύει τους νέους Startuppers στην Ελλάδα, η απάντηση είναι ότι πρέπει να μείνουν Ελλάδα και να χτίσουν το δίκτυό τους και αναπτυχθούν στο δικό μας οικοσύστημα. Αν φεύγουν στο εξωτερικό δεν κάνει καλό στη χώρα προφανώς.

Αν και οι ελληνικές Startups σε γενικές γραμμές ακολουθούν αυτό το μοντέλο: το κέντρο έρευνας και ανάπτυξης του προϊόντος είναι στην Ελλάδα, κατά προτίμηση και το IP πρέπει να παραμείνει Ελλάδα, αν υπάρχει η χρηματοδότηση για τις Scaleups, και γραφεία στο εξωτερικό ανάλογα τους στόχους.

Κλείνοντας τον απολογισμό της επίσκεψής μας στο Ισραήλ, πιστεύω ακράδαντα ότι εφόσον τα κατάφεραν εκεί, μπορούμε και εμείς εδώ, έστω και σε μικρότερη κλίμακα, αρκεί να ακολουθήσουμε ένα πολύ πετυχημένο παράδειγμα και εκμεταλλευόμενοι τις καλές σχέσεις που έχουμε σαν λαοί.

Θα συνεχίσουμε τα άρθρα με αφορμή το ταξίδι μας στο Ισραήλ τις επόμενες ημέρες, μια και το υλικό είναι πλούσιο…

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις