Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Πώς η Βρετανία δημιούργησε μία αγορά επενδυτικών “αγγέλων” αξίας 1 δισ. λιρών (video-συνέντευξη)

Συνέντευξη στο EMEAstartups.com παραχώρησε η διευθύνουσα σύμβουλος της Ένωσης Επιχειρηματικών Αγγέλων του Ηνωμένου Βασιλείου (UKBAA), Τζέννυ Τουθ.

Οι επενδυτικοί άγγελοι στην πραγματικότητα προέρχονται απο επιτυχημένους επιχειρηματίες οι οποίοι έχουν πουλήσει τις εταιρείες τους, και επομένως τα υπό ανάπτυξη startup οικοσυστήματα που προσπαθούν να δημιουργήσουν κοινότητες τέτοιων “αγγέλων” θα πρέπει να τους προσεγγίσουν και να τους κινητοποιήσουν ώστε να επιστρέψουν ένα μέρους του πλούτου που δημιούργησαν και των γνώσεων και των δεξιοτήτων που κατέχουν, προκειμένου να βοηθήσουν νέες μικρομεσαίες εταιρείες, αναφέρει η Τουθ.

Η διευθύνουσα σύμβουλος της UKBAA περιγράφει την βρετανική “εμπειρία” σχετικά με την υποστήριξη των επενδυτικών αγγέλων, όπου οι κυβερνήσεις της χώρας παρέχουν φορολογικές ρυθμίσεις και ελαφρύνσεις μέσω των Enterprise Investment Scheme και Seed Enterprise Investment Scheme, ενώ έχει δημιουργηθεί και ένα ταμείο συνεπενδύσεων ύψους 100 εκατ. λιρών.

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της UKBAA (Δεκέμβριος 2012), μόνο μέσα από αυτές τις πρωτοβουλίες έχουν προσελκυσθεί 1 δισ. λίρες για επενδύσεις για startups.

Το 58% του δικτύου μας απαντά ότι δεν θα επένδυαν σε startup εταιρείες, αν δεν υπήρχαν οι φορολογικές ελαφρύνσεις. Τέτοιες ρυθμίσεις επηρεάζουν πράγματι την απόφαση να επενδύσεις σε μία εταιρεία“, αναφέρει η Τζέννυ Τουθ στο EMEAstartups.com.

Η UKBAA είναι η μεγαλύτερη ένωση επιχειρηματικών αγγέλων στην Ευρώπη και το δίκτυό της ξεπερνάται μόνο από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Όπως αναφέρει η Τουθ, η βρετανική αγορά επενδυτικών “αγγέλων” είναι αρκετά καλά οργανωμένη, με ομάδες αγγέλων να έχουν σχηματισθεί εδώ και πάνω από 30 χρόνια, ενώ η πιο πρόσφατη τάση φέρνει δίκτυα αγγέλων σε συνένωση προκειμένου να προχωρήσουν από κοινού σε επενδύσεις και να μοιρασθούν τον κίνδυνο. Η αγορά επενδύσεων των αγγέλων στην Βρετανία υπολογίζεται σε 1 δισ. λίρες τον χρόνο, ένα ποσό που είναι κατά τρεις φορές υψηλότερο από τις επενδύσεις τύπου venture capital που γίνονται σε εταιρείες αρχικών σταδίων στη χώρα.

Παρακολουθήστε τη συνέντευξη της Τζέννυ Τουθ για το πώς διαμορφώνεται η αγορά επενδυτικών “αγγέλων” στην Βρετανία καθώς και τις παραινέσεις της για τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά οικοσυστήματα στο EMEAstartups πατώντας εδώ

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις