Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Κωνσταντίνος Ράικος: Ο Λογιστής των Startup!

"Ο λόγος που σηκωνόμαστε κάθε πρωί είναι το πάθος μας για το όραμα μας και η ανάγκη μας να συμμετέχουμε επιδραστικά στην δημιουργία μιας κοινωνίας επιχειρηματικότητας, η οποία εξελίσσει τα μέλη της και θα συνεισφέρει στη δημιουργία των μεγαλύτερων επιχειρήσεων στον κόσμο", αναφέρει - μεταξύ άλλων - ο διευθύνων σύμβουλος του KRS Group.

Σε μια περίοδο που ο γραφειοκρατικός μηχανισμός και ο τομέας της λογιστικής ψηφιοποιούνται χάριν νέων αναγκών και συνθηκών, η KRS εξειδικεύεται στην παροχή λογιστικών και φορολογικών υπηρεσιών σε νεοσύστατες εταιρείες, βραχυχρόνιες μισθώσεις, μισθοδοσία και ΙΚΕ.

Η επιχείρηση παρέχει μια σειρά από ψηφιακά εργαλεία στην διάθεση των πελατών της προκειμένου να απλοποιήσουν και να καταστήσουν πιο αυτόνομες τις λογιστικές υποχρεώσεις – εργασίες τους με πολύ λιγότερο κόστος και χρόνο.

Ο ιδρυτής και CEO της εταιρείας, Κωνσταντίνος Ράικος, παραχώρησε μια αποκλειστική συνέντευξη στο Startupper, όπου αναφέρθηκε στην δημιουργία της επιχείρησης, στις εφαρμογές της, στην ψηφιακή μετάβαση της αγοράς, στην σύνδεση της με τον Startup χώρο, καθώς και στα μελλοντικά της σχέδια πάνω στα οποία βασίζει την ανάπτυξη της.

Startupper: Πώς ξεκίνησε η KRS Group; Ποιο κενό εντόπισε στην ελληνική αγορά των startups;

Κ. Ράικος: Η KRS ιδρύθηκε το 2011 από εμένα και δραστηριοποιείται στον ευρύτερο Χρηματοοικονομικό κλάδο, παρέχοντας υπηρεσίες στην Λογιστική, Φοροτεχνική και στην Συμβουλευτική των Επιχειρήσεων. Ο λόγος που σηκωνόμαστε κάθε πρωί είναι το πάθος μας για το όραμα μας και η ανάγκη μας να συμμετέχουμε επιδραστικά στην δημιουργία μιας κοινωνίας επιχειρηματικότητας, η οποία εξελίσσει τα μέλη της και θα συνεισφέρει στη δημιουργία των μεγαλύτερων επιχειρήσεων στον κόσμο. 

Το σημαντικότερο milestone της μέχρι τώρα πορεία μας ήταν το 2017, μια χρονιά που μας άλλαξε όλη τη νοοτροπία, το mindset. Όλα ξεκίνησαν όταν διαγνώστηκα με καρκίνο και αναγκαστικά ξεκίνησα να εργάζομαι απομακρυσμένα, με περιορισμένο χρόνο και δυνάμεις. Έπρεπε να εργάζομαι έξυπνα, αφού μέχρι τότε είχα μάθει να εργάζομαι πολλές ώρες, και να δημιουργώ μοτίβα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα των μοτίβων που δημιούργησα είναι ότι «σκεφτόμουν» τον καρκίνο 8.00 -10.00 κάθε πρωί!

Μέσα από αυτή την ανάγκη αναπτύξαμε το σύστημα μας, σχεδιάζοντας 5 Apps. Καινοτομήσαμε εισάγοντας τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό στον κλάδο της λογιστικής, και το 2019 βραβευτήκαμε για την εφαρμογή KRS Reporting στην κατηγορία «Digital Transformation Application» των Mobile & Connected World Awards. 

Τον Ιανουάριο του 2020 όμως θέσαμε τον μεγαλύτερο στόχο μας…την εξάωρη εργασία! Αυτή τη φορά βάζουμε στο επίκεντρο τον άνθρωπο, με στόχο όπως αναφέρουμε χαρακτηριστικά και στο όραμα μας «να συμμετέχουμε σε μια κοινωνία επιχειρηματικότητας που θα εξελίσσει τα μέλη της». 

Από το 2017 ξεκινήσαμε να συνεργαζόμαστε ενεργά με venture capital funds, υποστηρίζοντας σημαντικό αριθμό εταιρειών του χαρτοφυλακίου τους σε οτιδήποτε άπτεται της λογιστικής και οικονομικής διαχείρισης. Σε κάποιους από τους πελάτες μας κατέληξα να είμαι και ο ίδιος angel investor. 

Το κενό που εντοπίσαμε από την έναρξη των συνεργασιών αυτών ήταν ότι οι Startups χρειάζονται ταχύτητα και γνώσεις σε κομμάτια που εμείς εξειδικευόμαστε, όπως η μισθοδοσία. Η σύνδεση που αποκτούν μαζί μας καλλιεργείται εξαιτίας του mentalité μας και του συστήματος που ακολουθούμε, τα οποία συνδυάζουν τη χρήση τεχνολογίας και την αντίληψη μας για τις νεοφυείς επιχειρήσεις και τις ανάγκες τους.

Η KRS λειτουργεί σε υψηλές ταχύτητες  και σε συνδυασμό με την τεχνογνωσία που έχουμε αποκτήσει ως λογιστές μερικών από τις πιο ελπιδοφόρες Startups της χώρας, αλλά και της ενεργής συμμετοχής μου σε κάποιες από αυτές, μας δίνουν το πλεονέκτημα να είμαστε η πρώτη επιλογή.

Η KRS μετράει πλέον πάνω από 2.500 πελάτες σε Ελλάδα και εξωτερικό, διαθέτει υποκαταστήματα στην Κρήτη και στην Κύπρο, ενώ σήμερα απασχολεί 20 άτομα. 

Startupper: Στο επίκεντρο της KRS Group βρίσκεται το τρίπτυχο εξειδίκευση-καινοτομία-ταχύτητα. Πόσο σημαντικό είναι αυτό για μια σύγχρονη/νεοφυής εταιρεία του χρηματοοικονομικού κλάδου;

Κ. Ράικος: Ο συνεχώς αναπτυσσόμενος κλάδος των Startups έφερε στην επιφάνεια την ανάγκη για εξειδίκευση σε θέματα τήρησης, μισθοδοσίας και ευρύτερης φορολογικής συμβουλευτικής σε παγκόσμιο επίπεδο, στοιχεία τα οποία δεν απαντώνται εύκολα στην ελληνική αγορά. Η καινοτομία που προσφέρει στους πελάτες της η KRS μέσω των custom-made εφαρμογών της δίνει τη δυνατότητα στους πελάτες/χρήστες να αποκτούν πρόσβαση άμεσα σε καίριες πληροφορίες και στοιχεία της επιχείρησής τους, τις οποίες μπορούν να επεξεργαστούν με την ταχύτητα που απαιτείται για την εξέλιξή τους. 

Η οπτική μας να εξετάζουμε τα πάντα και από την επιχειρηματική τους διάσταση, καθώς και το DNA μας που χαρακτηρίζεται από την καινοτομία,  έθεσαν τη σωστή βάση για τον ορισμό της αποστολής μας να γίνουμε η γέφυρα των επιχειρήσεων, παρέχοντάς τους ψηφιακά εργαλεία, με ανθρώπινη προσέγγιση, τα οποία τους δίνουν την δυνατότητα να λαμβάνουν επιχειρηματικές αποφάσεις σε πραγματικό χρόνο.

Startupper: Ποιες νέες ανάγκες έφερε στο προσκήνιο η πανδημία για επιχειρήσεις, ιδιώτες και φορολογούμενους; 

Κ. Ράικος: Η πανδημία του Covid-19 ανέδειξε μια σειρά από αδυναμίες του ευρύτερου ελληνικού συστήματος, η οποία αφορούσε κυρίως στην ανυπαρξία ενός πλαισίου ενημέρωσης τόσο των επιχειρήσεων όσο και των ιδιωτών σχετικά με την πραγματική φορολογική κατάσταση στην οποία βρίσκονταν, και τι σήμαινε αυτή για τις ελαφρύνσεις και τα χρηματοδοτικά σχέδια τα οποία μπορούσαν να διεκδικήσουν.  

Συνδυαστικά με την τρομερή ταχύτητα με την οποία εξελίσσονταν οι καταστάσεις τα τελευταία 2 χρόνια, ήταν πρακτικά αδύνατο να παραμείνει κανείς πλήρως ενημερωμένος για το σύνολο των νέων μέτρων, γεγονός που καθόρισε τη σημασία της σχέσης του φορολογούμενου με τον λογιστή του.

Η KRS Group κατάφερε όχι απλά να ανταπεξέλθει στη νέα αυτή πραγματικότητα, αλλά να αναδειχθεί ανάμεσα στις εταιρείες του κλάδου για τα γρήγορα αντανακλαστικά της και την ευκολία με την οποία προσαρμόστηκε στα νέα δεδομένα. Όλο αυτό φυσικά οφείλεται στον πρωτοποριακό τρόπο σκέψης που καλλιεργούσε ήδη τα τελευταία χρόνια η εταιρεία, και την ευρεία χρήση της τεχνολογίας στο μεγαλύτερο μέρος των καθημερινών εργασιών της.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της ευελιξίας της KRS είναι το γεγονός ότι, κατά τη διάρκεια των πρώτων κιόλας μηνών της πανδημίας, δημιουργήσαμε την δική μας Startup, τον Παρασκευά Φορολογά, το πρώτο ψηφιακό λογιστήριο φυσικών προσώπων, καλύπτοντας πλέον με τις πλέον εκσυγχρονισμένες υπηρεσίες και αυτό το μερίδιο της αγοράς.

Startupper: Μεταξύ άλλων, η KRS Group εξειδικεύεται στις Startups. Ποια είναι τα οφέλη που μπορούν να αποκομίσουν οι νεοφυείς επιχειρήσεις;

Κ. Ράικος: Θεωρώ ότι κάθε επιχειρηματίας, στο ξεκίνημα ενός νέου πρωτοποριακού εγχειρήματος, στον συνεχώς εξελισσόμενο κλάδο των Startups, επιθυμεί να συσπειρώσει γύρω του στρατηγικούς συνεργάτες, οι οποίοι θα συνεισφέρουν με την τεχνογνωσία τους στην εξάλειψη λανθασμένων χειρισμών αλλά και την αντιμετώπιση κρίσεων. Ο λογιστικός και φοροτεχνικός σύμβουλος μιας νεοφυούς επιχείρησης είναι ένας από τους πρώτους συνεργάτες που θα χρειαστεί να επενδύσει μια Startup. 

Η ομάδα της KRS έχει αποκτήσει μέσα από τη δράση της τα τελευταία χρόνια σημαντική εμπειρία στα θέματα των Startup εταιρειών, από την ίδρυση μέχρι την υλοποίηση του εγχειρήματος. Στο πελατολόγιο μας περιλαμβάνονται μερικές από τις πιο επιτυχημένες Startups της χώρας με διεθνή παρουσία ήδη, αλλά και αρκετές  πολλά υποσχόμενες νεοφυείς επιχειρήσεις.

Startupper: Το πνεύμα καινοτομίας της KRS Group αποτυπώνεται στις τρεις mobile εφαρμογές, το KRSReporting, το KRSInvoice και τον “Παρασκευά Φορολογά”. Πείτε μας δυο λόγια για αυτά τα πρωτοποριακά ψηφιακά εργαλεία. 

Κ. Ράικος: Οι εφαρμογές αυτές άλλαξαν εντελώς το τοπίο στον τομέα μας, εισάγοντας τον παράγοντα της ψηφιοποίησης στον πλέον κλασσικό κλάδο, αυτόν της λογιστικής. 

Η δύναμη της πληροφορίας και η σωστή διαχείριση του χρόνου κέρδισε αμέσως του επιχειρηματίες – πελάτες της KRS, στους οποίους διατίθενται αποκλειστικά προς χρήση τα 2 εργαλεία KRS Reporting και KRS Invoice. Γνωρίζοντας καλά τις ανάγκες ενός επιχειρηματία για πλήρη έλεγχο της κατάστασης της εταιρίας του, σχεδιάστηκαν και κυκλοφόρησαν τα 2 αυτά apps που ήρθαν για να εξελίξουν ακόμη μια φορά τις παρεχόμενες υπηρεσίες της KRS.

Δείκτες και γραφήματα, στόχοι και συγκρίσιμα αποτελέσματα προηγούμενων περιόδων μπορούν και είναι πλέον διαθέσιμα μέσα από την οθόνη του κινητού. Η τεχνολογία πίσω από την υλοποίηση του project ήταν ιδιαίτερα απαιτητική, όμως τα θετικά σχόλια και οι εκ του αποτελέσματος επιτυχημένες αποδόσεις δικαίωσαν την προσπάθεια και την επένδυση στο εγχείρημα αυτό, το οποίο συνεχώς εξελίσσεται. 

Ο Παρασκευά Φορολογάς από την άλλη, ήρθε για να εξυπηρετήσει μια μεγάλη μερίδα κόσμου, αυτή των φυσικών προσώπων, η πλειονότητα των οποίων δεν έχει την απαραίτητη εξοικείωση με το δημόσιο, τη γραφειοκρατία και την ταχύτητα με την οποία μεταβάλλονται οι συνθήκες γύρω μας, κάτι που έγινε ακόμα πιο έντονο την περίοδο των lockdown. Την περίοδο εκείνη, όσοι προσπάθησαν να απευθυνθούν σε επαγγελματίες του κλάδου για καθοδήγηση αποθαρρύνονταν συνήθως από τις καθυστερήσεις αλλά και το υψηλό κόστος των υπηρεσιών.

Αυτό ακριβώς το πρόβλημα ήρθε να λύσει το app. Η μείωση του χρόνου ολοκλήρωσης της διαδικασίας αλλά και το σημαντικά χαμηλό κόστος είναι αυτό που έκανε τον Παρασκευά τόσο αναγνωρίσιμο σε σύντομο χρονικό διάστημα και μετρά πλέον περισσότερους από 20.000 χρήστες. Πρόκειται για μια εύχρηστη εφαρμογή που δίνει στο χρήστη τη δυνατότητα να επιλέξει ο ίδιος το κόστος και το εύρος των υπηρεσιών που επιθυμεί, μέσα από το κινητό του και την ασφάλεια του σπιτιού του. 

Φυσικά θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η ομάδα που υποστηρίζει τις υπηρεσίες και τη λειτουργία και των 3 εφαρμογών αποτελείται από κορυφαίους επαγγελματίες του κλάδου με εξειδικευμένες γνώσεις, οι οποίοι ανήκουν όλοι στην οικογένεια της KRS Group. 

Startupper: Τι επιφυλάσσει η μετά-covid εποχή για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της KRS Group; Ποιο ρόλο θα παίξουν οι τεχνολογίες αιχμής και πόσο σημαντικός είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός;

Κ. Ράικος: Η άποψή μου είναι ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός θα αναβαθμίσει σημαντικά το επάγγελμα του λογιστή, και αυτός είναι άλλωστε ο λόγος που από το 2018 η KRS ολοκλήρωσε τον ψηφιακό μετασχηματισμό της. 

Η ευελιξία που προσφέρει η προσαρμογή στο νέο πλαίσιο που θεσπίζεται ευρέως πλέον και στην ελληνική αγορά, μόνο θετικά μπορεί να επηρεάσει συνολικά τον χρηματοοικονομικό κλάδο, για αυτό και είναι σημαντικό για τις επιχειρήσεις του τομέα μας να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες.

Θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι μετά το πέρας της μεταβατικής αυτής περιόδου, οι λογιστές θα μπορούν επιτέλους να ασχοληθούν με ουσιώδη πράγματα που θα βοηθούν τους πελάτες τους να εξελίσσονται, αυτοματοποιώντας μεγάλο μέρος των διαδικαστικών εργασιών που τους στερούν μέχρι σήμερα τον απαιτούμενο χρόνο.

Startupper: Ποια είναι τα επόμενα σχέδια της KRS Group;

Κ. Ράικος: Έχουμε ιδρύσει την KRS Academy, η οποία θα ασχολείται με σεμινάρια ασύγχρονου e-learning, με σκοπό τη συνεχή κατάρτιση της ομάδας μας και των νέων επιχειρηματιών, βασιζόμενοι πάντα στις αξίες μας και στο όραμα μας.

Startupper: Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας σας; Υπάρχει κάποια “συνταγή” που ακολουθήσατε;

Κ. Ράικος: Για μας επιτυχία είναι να παραμένουμε πιστοί στο όραμα και τις αξίες μας. Αυτό είναι το μεγαλύτερο challenge που αντιμετωπίζουμε. Η εξάωρη εργασία είναι το επιστέγασμα, η απόδειξη αν θέλετε, ότι προτεραιότητα μας είναι ο άνθρωπος και μέσα από την επιχειρηματικότητα στοχεύουμε στην εξέλιξη και ευημερία των μελών μας. Είναι σημαντικό για εμάς να συνεισφέρουμε στην δημιουργία των μεγαλύτερων επιχειρήσεων στον κόσμο που θα είναι Ελληνικές.  

Διαβάστε σχετικά:

Παρασκευάς Φορολογάς: Ένα app που λειτουργεί σαν λογιστής

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις