Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

VentureGarden Θεσσαλονίκη: Η μεγάλη ευκαιρία να κάνεις την ιδέα σου επιχείρηση!

Ο νέος κύκλος του προγράμματος υποστήριξης επιχειρηματικότητας VentureGarden είναι έτοιμος να ξεκινήσει με τις αιτήσεις να είναι ανοικτές μέχρι τις 10 Οκτωβρίου 2021.

Με αφορμή την έναρξη του νέου προγράμματος του VentureGarden Θεσσαλονίκη μιλήσαμε με τον Γιώργο Κόκκα υπεύθυνο του προγράμματος και διευθυντή του Entrepreneurship Hub στο American College of Thessaloniki.

Startupper.gr: Μπορείτε να μας πείτε λίγα πράγματα για το πρόγραμμα VentureGarden Θεσσαλονίκη; Πότε ξεκίνησε, που έχει φτάσει σήμερα και τι προσφέρει;

Γ.Κόκκας: Το VentureGarden (www.venturegarden.gr) είναι ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα υποστήριξης νέων επιχειρηματικών εγχειρημάτων. Απευθύνεται σε ανθρώπους με όραμα και αφοσίωση, οι οποίοι φιλοδοξούν να ενταχθούν στο επιχειρηματικό οικοσύστημα δημιουργώντας τη δική τους επιχείρηση ή εξελίσσοντας την ήδη υπάρχουσα. Μέσα από το πρόγραμμα οι συμμετέχοντες έχουν την δυνατότητα να λάβουν πρακτική εκπαίδευση, να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους, και να συμμετέχουν σε ένα δυναμικό και συνεχώς αναπτυσσόμενο επιχειρηματικό δίκτυο.

Με moto μας το “Helping People Grow Ideas” δεχόμαστε αιτήσεις ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο, την καταγωγή και το υπόβαθρό, καθώς εστιάζουμε περισσότερο στον άνθρωπο παρά στην ιδέα. Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι δωρεάν.

Το VentureGarden ξεκινά με μια στοχευμένη εκπαιδευτική περίοδο, η οποία φέρνει τους συμμετέχοντες σε επαφή με τα βασικά συστατικά της επιχειρηματικής δράσης. Η εκπαίδευση αφορά 10 μαθήματα που πραγματοποιούνται απογευματινές ώρες.

Μετά την ολοκλήρωση των μαθημάτων έρχεται η ώρα για την εφαρμογή όσων διδάχτηκαν με τη βοήθεια εξειδικευμένων μεντόρων. Οι συμμετέχοντες δουλεύουν πρακτικά με συγκεκριμένους στόχους πάνω στην υλοποίηση του πλάνου τους. Οι μέντορες καθοδηγούν τους συμμετέχοντες ώστε να αποφύγουν τα λάθη που θα έκαναν λόγω απειρίας και θα μπορούσαν να οδηγήσουν ακόμη και στο κλείσιμο της επιχείρησης.

Το VentureGarden ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Φεβρουάριο του 2014. Έκτοτε πραγματοποιούνται δύο κύκλοι κάθε χρόνο, κάθε Άνοιξη και Φθινόπωρο.

Για την Βόρεια Ελλάδα υλοποιείται από το Κέντρο Επιχειρηματικότητας του American College of Thessaloniki, μέλος του Ομίλου Ανατόλια.

Startupper.gr: Πως εντάσσεται το πρόγραμμα στο ευρύτερο οικοσύστημα της Θεσσαλονίκης και ποιές οι ευκαιρίες για τους συμμετέχοντες;

Γιώργος Κόκκας

Γ.Κόκκας: To VentureGarden αποτελεί το αρχαιότερο πρόγραμμα στήριξης νέων καινοτόμων εγχειρημάτων καθώς διεξάγεται αδιάλειπτα από το 2014 ως σήμερα, δις κάθε χρόνο (Φθινόπωρο και Άνοιξη).

Αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του ευρύτερου οικοσυστήματος νέων και νεοφυών επιχειρήσεων της Θεσσαλονίκης καθώς συμμετέχοντες παλαιότερων κύκλων του προγράμματος έχουν επιλεγεί από θερμοκοιτίδες επιχειρήσεων για να εξελίξουν την ιδέα τους και έχουν λάβει χρηματοδότηση από προγράμματα του ΕΣΠΑ, επιχειρηματικούς διαγωνισμούς, και επενδυτές για να την υλοποιήσουν. Πολλοί από αυτούς είναι σήμερα επιτυχημένοι επιχειρηματίες χάρη στην υποστήριξη που έλαβαν από το πρόγραμμα.

Οι εκπαιδευτές και οι μέντορες του VentureGarden είναι διακεριμένοι επιχειρηματίες και στελέχη επιχειρήσεων της Θεσσαλονίκης. Αρκετές φορές μάλιστα παλιοί απόφοιτοι του VentureGarden επιστρέφουν ως μέντορες για να καθοδηγήσουν τις νέες γενιές των εκκολαπτόμενων επιχειρηματιών.

Οι αιτήσεις για τον νέο κύκλο του VentureGarden Θεσσαλονίκη θα παραμείνουν ανοικτές έως τις 10 Οκτωβρίου 2021.

Startupper.gr Μπορείτε να μας πείτε μερικές πληροφορίες για τις ομάδες που έχετε υποστηρίξει μέχρι σήμερα.

Γ.Κόκκας: Από την έναρξη του προγράμματος τον Φεβρουάριο του 2014, έχουν υποβληθεί στη Θεσσαλονίκη 1.501 αιτήσεις συμμετοχής, εκ των οποίων οι 488 επελέγησαν για να παρακολουθήσουν τους 14 προηγούμενους κύκλους.

Από τα στατιστικά στοιχεία του προγράμματος έχουμε παρατηρήσει πως στο VentureGarden η συμμετοχή ανδρών – γυναικών είναι 50-50. Μάλιστα στους πρώτους κύκλους του προγράμματος η πλειοψηφία ήταν άνδρες ενώ στους τελευταίους συμβαίνει το αντίθετο. Φαίνεται πως τελευταία οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη έφεση στην επιχειρηματικότητα.

Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων είναι 35 έτη.

To VentureGarden είναι ανοικτό σε όλες τις επιχειρηματικές δραστηριότητες. Με έμφαση στηρίζει όλους τους κλάδους του σύγχρονου επιχειρείν που απαντώνται συχνά στην Βόρεια Ελλάδα όπως είναι ο τουρισμός, η εστίαση, η μεταποίηση, το internet & οι νέες τεχνολογίες, η αγροδιατροφή, και το εμπόριο.

Περίπου ο ένας στους τρεις συμμετέχοντες προχωρεί σε ίδρυση επιχείρησης με βάση την ιδέα που ήρθε στο VentureGarden μέσα σε ένα χρόνο.

Ιστορίες από επιχειρηματίες οι οποίοι έκαναν την ιδέα τους πράξη

Η THE GREEK DESIGNERS δημιουργήθηκε το 2016 από την Φιλιάνα Στεφανακάκη, αρχιτέκτονα και τη Δημήτρα Στεφανακάκη, αρχιτέκτονα τοπίου. Είναι η πρώτη διαδικτυακή πλατφόρμα μέσα από την οποία προβάλλονται σε παγκόσμιο επίπεδο προϊόντα του σύγχρονου ελληνικού design, εμπνευσμένα από την ελληνική ιστορία και πολιτισμό. Σήμερα η πλατφόρμα φιλοξενεί 40+ σχεδιαστές, και 300+ επιλεγμένα προϊόντα.
«Το Venture Garden αποτέλεσε αφορμή για την έμπνευση και δημιουργία της ιδέας της πλατφόρμας THEGREEKDESIGNERS.COM. Μέσα από τις συναντήσεις μας δόθηκε η ευκαιρία να συνθέσουμε όλα τα κομμάτια σε διάφορους τομείς της επιχειρηματικότητας, να δοθούν ευκαιρίες ανάπτυξης και εξέλιξης της ιδέας», μας ανέφερε η Φιλιάνα.

Η Rhoeco είναι μια εταιρεία επεξεργασίας βιολογικών βοτάνων η οποία συλλέγει τη συγκομιδή της χρονιάς από μικρούς, βιοκαλλιεργητές ανά την Ελλάδα με ιδρυτές τον Χάρη Καζά, τη Βάγια Μήτσιου και την Κατερίνα Χατζηαγγελάκη.
“Μέσα από το VentureGarden είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε καταξιωμένους επαγγελματίες του επιχειρηματικού χώρου οι οποίοι μοιράστηκαν μαζί μας τις εμπειρίες τους και μας έδωσαν πολύτιμες συμβουλές. Ως υφιστάμενη επιχείρηση, επαναπροσδιορίσαμε ορισμένες πρακτικές και με την καθοδήγηση του μέντορά μας, θα μπορέσουμε να εφαρμόσουμε στρατηγικές που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη της εταιρείας μας. Μοιραστήκαμε κοινές σκέψεις και αγωνίες μας με τα υπόλοιπα άτομα της ομάδας και νιώθουμε ότι γίναμε μέλος μιας μεγάλης οικογένειας”, ανέφερε ο Χάρης.

Η Μελίνα Αθανασίου δούλεψε σαν χημικός σε μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες καλλυντικών στην Αθήνα και αποφάσισε να δημιουργήσει την δική της σειρά. Στόχος της ήταν να αναπτύξει μία ποιοτική και ασφαλή σειρά περιποίησης δέρματος, χρησιμοποιώντας φυτικά συστατικά που να είναι ήπια για όλους τους τύπους δέρματος, ακόμα και τους πιο ευαίσθητους. Έτσι δημιουργήθηκε η Wholly Natural Skincare μέσα από τον 8ο κύκλο του VentureGarden.

Οι αιτήσεις θα παραμείνουν ανοικτές μέχρι τις 10 Οκτωβρίου 2021 και μπορούν να γίνουν εδώ.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις