Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Ankorstore: Νέα χρηματοδότηση ύψους 250 εκατ. ευρώ για B2B2C marketplace

Η γαλλική unicorn δεν έχει να ανταγωνιστεί πολλές στον χώρο αλλά στοχεύει ψηλά με νέα κεφάλαια.

Η γαλλική Startup Ankorstore άντλησε χρηματοδότηση ύψους 250 εκατ. ευρώ, φτάνοντας σε αξία τα 2 δισ. δολάρια από την έναρξη της. Η Ankorstore ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2019 και χρειάστηκαν περίπου δύο χρόνια για να φτάσει σε μια αποτίμηση που να την καθιστά μονόκερο. Η εταιρεία λειτουργεί μια αγορά χονδρικής για ανεξάρτητους λιανοπωλητές σε όλη την Ευρώπη.

Η Ankorstore επιτρέπει σε ανεξάρτητα brands να πωλούν τα προϊόντα τους σε επίσης ανεξάρτητους λιανοπωλητές. Οι εν λόγω λιανοπωλητές μπορούν στη συνέχεια να πωλούν τα προϊόντα αυτά στους δικούς τους πελάτες, δηλαδή αγοράζουν προϊόντα από αλλού και τα προωθούν σε αυτούς. Πρόκειται για ένα μοντέλο B2B2C με έμφαση στις offline πωλήσεις στο τέλος της αλυσίδας.

Στο Ankorstore οι καταναλωτές βρίσκουν τα πάντα, από προμήθειες για το σπίτι μέχρι τρόφιμα, κεριά, fashion, διακοσμητικά, προϊόντα για το μπάνιο και είδη γραφικής ύλης. Ιδιαίτερα, ορισμένες κατηγορίες πάνε πολύ καλά στις προτιμήσεις του κοινού, όπως τα λαχανικά σε κονσέρβες ή τα αποξηραμένα φρούτα, τα προϊόντα ομορφιάς και τα είδη για το σπίτι.

Προς το παρόν υπάρχουν 200.000 λιανοπωλητές που χρησιμοποιούν την αγορά και προμηθεύονται είδη από 15.000 μάρκες. Τον Μάιο του 2021, όταν η Ankorstore αύξησε τη σειρά Β, η εταιρεία δήλωνε ότι συνεργάζεται με 50.000 καταστήματα και 5.000 μάρκες.

Στον τωρινό γύρο χρηματοδότησης, η Bond και η Tiger Global ηγήθηκαν της Σειράς C, στον οποίο συμμετείχαν επίσης η Eurazeo και η Coatue, όπως και υφιστάμενοι επενδυτές Index Ventures, Bain Capital Ventures, GFC, Alven και Aglae Ventures.

Ο ανταγωνισμός στον χώρο βέβαια είναι μικρότερος αφού ελάχιστες εταιρείες βρίσκονται στον διάβα τους. Η πιο γνωστή αγορά χονδρικής πώλησης είναι μάλλον η Faire, μια εταιρεία με έδρα τις ΗΠΑ που έχει συγκεντρώσει πάνω από 1 δισ. δολάρια ενώ πρόσφατα άρχισε να επεκτείνεται σε ευρωπαϊκό έδαφος, μαζί με τις Creoate και Orderchamp που λειτουργούν επίσης αγορές χονδρικής στην Ευρώπη.

Η Ankorstore προωθεί προϊόντα σε 23 ευρωπαϊκές αγορές καθώς έχει ομάδες που δραστηριοποιούνται σε πέντε χώρες στην Ευρώπη – Γαλλία, Γερμανία, Σουηδία, Ολλανδία και Ηνωμένο Βασίλειο. Προσφέρει ένα ευέλικτο πακέτο πληρωμής στους λιανοπωλητές χωρίς κρυφές χρεώσεις, βοηθώντας τους να εστιάσουν στην καλή εξυπηρέτηση αφού εκείνη αναλαμβάνει τις προμήθειες.

Το marketplace που έχει διαμορφώσει η νεοφυής επιχείρηση είναι απλώς ένα ακόμη κανάλι πωλήσεων και μια ευκαιρία για την εξεύρεση πελατών ενώ η Startup των 400 υπαλλήλων παράλληλα σχεδιάζει να επεκταθεί και σε άλλες κατηγορίες προϊόντων.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις