Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Agritrack: Οι νέες τεχνολογίες αιχμής στην υπηρεσία της γεωργικής παραγωγικής αλυσίδας

Η Agritrack είναι μια δυναμική Startup που απευθύνεται στη γεωργία και παρέχει μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα αυτοματοποίησης διαδικασιών, με στόχο την ψηφιοποίηση, βελτίωση ιχνηλασιμότητας και αποτύπωση της ποιότητας τροφίμων στο πεδίο με το συνδυασμό τεχνολογιών IoT, Immutable Ledger (πχ BlockChain) και Machine Learning.

Εν μέσω της ολοένα και πιο επιταχυνόμενης διαδικασίας ψηφιακού μετασχηματισμού που λαμβάνει χώρα παγκοσμίως, ένας κλάδος που έχει σημειώσει μεγάλα βήματα προς την υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών είναι ο πρωτογενής τομέας. Εκατοντάδες Startups κάθε χρόνο ιδρύονται με στόχο την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών αιχμής, έχοντας ως όραμα τη δημιουργία μιας βιωσιμότερης, αποδοτικότερης και φιλικότερης προς το περιβάλλον γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγικής αλυσίδας.

Στο ελληνικό οικοσύστημα, ηγέτιδα δύναμη στον ταχύτατα αναπτυσσόμενο χώρο του agritech είναι η η Agritrack. Η Agritrack είναι μια δυναμική start-up που απευθύνεται στη γεωργία και παρέχει μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα αυτοματοποίησης διαδικασιών, με στόχο την ψηφιοποίηση, βελτίωση ιχνηλασιμότητας και αποτύπωση της ποιότητας τροφίμων στο πεδίο με το συνδυασμό τεχνολογιών IoT, Immutable Ledger (πχ BlockChain) και Machine Learning. Η ελληνική agritech Startup στοχεύει στη δημιουργία ενός ψηφιακού οικοσυστήματος για τη γεωργία που θα απλοποιήσει τη συλλογή πληροφορίων, θα επιτρέψει την ενημέρωση με διαφάνεια και θα παρέχει το business intelligence ποιότητας σε πραγματικό χρόνο, ώστε να βελτιωθεί η παραγωγική αλυσίδα, μειώνοντας τα κόστη και περιορίζοντας τις απώλειες τροφής.

Βλάσης Τσέζος, CEO της Agritrack

Το startupper.gr μίλησε με τον Βλάση Τσέζο, CEO της Agritrack, σχετικά με το project της εταιρείας, τις νέες τεχνολογίες, τον ελληνικό πρωτογενή τομέα και το εγχώριο κλάδο του agritech.

Startupper: Πώς ξεκίνησε το project της Agritrack και ποιοι άνθρωποι βρίσκονται πίσω από το εγχείρημα; 

Β. Τσέζος: Η Agritrack είναι ελληνική νεοφυής επιχείρηση τεχνολογίας, που ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2020 με έδρα στην Άνοιξη Αττικής. Η ιδέα της δημιουργίας της Agritrack προέκυψε αρχικά το 2018 όταν εργαζόμενος στο Λονδίνο σε μια πολυεθνική εταιρία συμβούλων, είχα την ευκαιρία να εμπλακώ σε έργα σχετικά με την παραγωγική αλυσίδα τροφίμων σε διάφορες χώρες. Εκεί, επιβεβαίωσα το μέγεθος της ανάγκης για ιχνηλασιμότητα και ψηφιοποίηση στον αγροτικό τομέα. Την ίδια περίοδο ξεκίνησε το ενδιαφέρον μου για την τεχνολογία blockchain, που μαζί με την σημαντική εμπειρία που είχα στην τεχνολογία IoT  (Internet of Things), άρχισα να βλέπω τον δρόμο προς την ιχνηλασιμότητα και την ψηφιοποίηση της αγροτικής εφοδιαστικής αλυσίδας.  Έτσι λίγο μετά την επιστροφή μου στην Ελλάδα το 2020 και την επανασύνδεση μου με ‘ομοϊδεάτες’ και επιστήμονες του τομέα των τροφίμων, ιδρύσαμε την εταιρεία Agritrack με σκοπό την εφαρμογή νέων τεχνολογιών στον αγροτικό τομέα.  Στόχος μας είναι να διευκολύνουμε την ζωή αγροτών και κτηνοτρόφων, να απλοποιήσουμε τις διαδικασίες διακίνησης των σχετικών βιομηχανιών και να μειώσουμε μη απαραίτητες απώλειες τροφίμων στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Startupper: Ποιο είναι το όραμα και η αποστολή της Agritrack;

Β. Τσέζος: Προσφέρουμε μια διαδικτυακή πλατφόρμα  που καταγράφει στοιχεία της γεωργικής παραγωγικής αλυσίδας και συλλέγει πληροφορίες ποιότητας τροφίμων σε πραγματικό χρόνο στο πεδίο, ώστε τα ενδιαφερόμενα μέρη (παραγωγοί, βιομηχανίες & καταναλωτές ) να πάρουν καλύτερες αποφάσεις, συνεισφέροντας σε μια πιο βιώσιμη γεωργική παραγωγή και ανάπτυξη. Ουσιαστικά, είναι μια ολοκληρωμένη λύση που λειτουργεί με ασφάλεια στο διαδίκτυο και με την ενσωμάτωση αισθητήρων IoT επιτρέπει στους παραγωγούς να ψηφιοποιούν τις εργασίες τους, να καταγράφουν όλα τα στάδια παραγωγής (σπορά ή αναπαραγωγή, συλλογή, μεταφορά, επεξεργασία, συσκευασία) μέχρι το τελικό προϊόν να φτάσει στον καταναλωτή.  Επίσης, η πλατφόρμα εξασφαλίζει την εγκυρότητα των πληροφορίων τροφίμων με αμετάβλητους πίνακες (π.χ. Blockchain) & μηχανική μάθηση (Machine Learning) και ενημερώσει τους καταναλωτές με τις λεπτομερείς του προϊόντος που κρατάνε στα χέρια τους.  Μειώνει τα χειρόγραφα, αυτοματοποιεί διαδικασίες, εξασφαλίζει στα προϊόντα ένα πιστοποιητικό προέλευσης και ποιότητας και δίνει πρόσβαση σε όλους τους ενδιαφερόμενους (παραγωγούς αλλά και καταναλωτές) πληροφορίες με ασφάλεια και σε πραγματικό χρόνο. Η ανάπτυξη του προϊόντος μας βρίσκεται σε αρκετά προχωρημένο στάδιο. Έχουμε ήδη ξεκινήσει 2 μεγάλα πιλοτικά έργα, ένα από τα οποία έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Επίσης έχουμε αρχίσει να τρέχουμε πιλοτικά την λύση μας σε βιολογικές καλλιέργειες.

Startupper: Πώς χρηματοδοτήθηκε αρχικά η ιδέα της εταιρείας;

Β. Τσέζος: Η χρηματοδότηση της εταιρείας στηρίχθηκε κατά κύριο λόγο σε ίδια κεφάλαια (bootstrapping) και πρόσφατα κερδίσαμε μια επιδότηση του Horizon για την έρευνα μας στην ψηφιοποίηση της γεωργίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.  Τώρα, με ενεργούς πελάτες και καλά αποτυπωμένα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, είμαστε σε τακτική επικοινωνία με στρατηγικούς επενδυτές και συνεργάτες εντός και εκτός Ελλάδας, που πιστεύουμε μας επιτρέψουν να μεγαλώσουμε με ραγδαίους ρυθμούς, πέραν αυτούς της οργανικής ανάπτυξης.

Startupper: Συμμετέχετε στο πρόγραμμα Startup του egg. Μπορείτε να μας πείτε πώς σας βοήθησε το πρόγραμμα στη μέχρι σήμερα πορεία σας;

Β. Τσέζος: Είμαστε περήφανα μέλη της οικογένειας του egg, που μας δίνει στρατηγική καθοδήγηση, εμπορική κατεύθυνση, γνωριμίες καθώς και πολλές άλλες καταλυτικές ενέργειες εξωστρέφειας.  Πιο συγκεκριμένα το egg της Eurobank μας έχει προσφέρει:

  • Γνωριμίες με άλλες επιχειρήσεις με παρόμοιους σκοπούς και προβλήματα, αλλά και με επιχειρήσεις, που πιθανόν να ενδιαφέρονται για τις λύσεις που προσφέρουμε.
  • Στρατηγική καθοδήγησή από στελέχη με πολυετή εμπειρία στον τομέα τους
  • Συμβουλευτικές υπηρεσίες για τον τρόπο λειτουργίας και εμπορικής κατεύθυνση της εταιρείας
  • Καμπάνιες ‘awareness” και προτάσεις της ομάδας του egg για πιο αποτελεσματική παρουσίαση της εταιρίας μας

Startupper: Πώς μπορούν οι νέες τεχνολογίες (Blockchain, IoT, cloud, machine learning κ.α.) να ωφελήσουν τον πρωτογενή τομέα; 

Β. Τσέζος: Οι τεχνολογίες αυτές είναι ουσιαστικά σχεδιασμένες για να απλοποιούν την συλλογή των πληροφορίων από το πεδίο και να εξασφαλίζουν το ‘αμετάβλητο’ της πληροφορίας και την διασφάλιση της εμπιστοσύνης των χρηστών.  Πιο συγκεκριμένα χρησιμοποιούμε:

  1. Internet of Things (IoT): συστήματα έξυπνων & φορητών αισθητήρων για συλλογή πληροφοριών και μετρήσεων από το πεδίο
  2. Machine Learning: τεχνολογία που επιτρέπει την αυτόνομη μάθηση και βελτίωση του λογισμικού ή αλγορίθμων από δεδομένα που συλλέγονται κατά την διάρκεια της λειτουργίας του συστήματος. Η τεχνίτη νοημοσύνη είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα για ποιοτικά χαρακτηριστικά των τροφίμων στο πεδίο (ίσως και ημερομηνία λήξης)
  3. Blockchain / Ledger Technologies: τεχνολογία αποθήκευσης & διαχείρισης πληροφοριών, που εξασφαλίζει την ακεραιότητα και διαφάνεια των δεδομένων. Σημαντική προσθήκη σε παραγωγικές αλυσίδες που τα μέρη μπορεί να έχουν αντικρουόμενα συμφέροντα και ίσως έλλειψη εμπιστοσύνης.

Startupper: Σε τι στάδιο βρίσκεται τώρα το project της Agritrack;

Β. Τσέζος: Αν και η εταιρεία είναι μόνο ενός έτους, η ανάπτυξη του προϊόντος μας βρίσκεται σε προχωρημένο επιχειρησιακό στάδιο και η πλατφόρμα μας ήδη υποστηρίζει γαλακτοκομικά προϊόντα, την παραγωγική αλυσίδα των ψαριών και αυτή των βιολογικών προϊόντων.

Startupper: Ποια προβλήματα κλήθηκε να αντιμετωπίσει η Agritrack στα πρώτα της βήματα;

Β. Τσέζος: Αρχικά, όπως πιστεύω γίνεται συνήθως όταν προτείνεις κάτι καινοτόμο και διαφορετικό για την επίλυση διαχρονικών προβλημάτων, αντιμετωπίσαμε δυσπιστία.  Κάτι που ήταν πολύ εμφανές όταν σαν μια πολύ νέα Εταιρία, με λιγότερο από ένα χρόνο λειτουργίας, προσπαθήσαμε να συνεργαστούμε (τελικά με επιτυχία) με μεγάλους και πολυεθνικούς οργανισμούς.  Για να ξεπεράσουμε αυτούς τους προβληματισμούς, βασιστήκαμε στην καινοτομία και ποιότητα της λύσης, καθώς και την εκτενή ανάλυση των αναγκών των πελατών μας, για να μπορέσουμε να διαφοροποιηθούμε.  Μετά, μειώνοντας το ρίσκο των πελατών μας, προχωρήσαμε με μικρά αλλά σταθερά βήματα, πάντα έχοντας σαν πυξίδα τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Startupper: Μπορεί ο κλάδος του agritech να λειτουργήσει ως “game changer” για τον πρωτογενή τομέα;

Β. Τσέζος: Σίγουρα ναι. Στην πραγματικότητα είναι προϋπόθεση για την βιωσιμότητα και ανταγωνιστικότητα του Ελληνικού Αγροτικού Τομέα αλλά και την βιωσιμότητα σε παγκόσμιο επίπεδο (sustainability). Προϋποθέτει ενημέρωση αγροτών και κτηνοτρόφων σε τεχνολογίες, που θα επηρεάσουν την δουλειά και την ζωή τους.  Εάν όλα τα μέρη της αλυσίδας, αλλά και ο καταναλωτής, έχουν σε πραγματικό χρόνο καλύτερη ενημέρωση, τότε θα μπορούν να πάρουν καλύτερες αποφάσεις, να μειώσουν τα κόστη τους, τις απώλειες τροφής καθώς και να διαφυλάξουν την εμπιστοσύνης μεταξύ τους.

Στο πλαίσιο του ελληνικού αγροτικού τομέα, θεωρώ ότι είναι πολύ θετικό, που υπάρχουν αρκετοί νέοι, με ανησυχίες και φιλοδοξίες, που μπαίνουν στον αγροτικό τομέα.

Startupper: Ποιες προκλήσεις επιφυλάσσει η μετά covid-εποχή για τον πρωτογενή τομέα;

Β. Τσέζος: Νομίζω ότι η προηγούμενη πολυετής οικονομική κρίση και η σημερινή υγειονομική με τον covid-19 δημιουργούν ένα περιβάλλον, που απαιτεί να γίνονται τα πράγματα διαφορετικά. Για πρώτη, νομίζω, φορά βλέπουμε τον δρόμο προς την  ψηφιοποίηση των διαδικασιών για τους απλούς καταναλωτές, αλλά και επιχειρήσεις. Οι πολίτες εκπαιδεύονται και οι επιχειρήσεις βλέπουν ευκαιρίες. Παράλληλα υπάρχουν αρκετές νέες τεχνολογίες, που μπορούν να λειτουργήσουν σαν εφαλτήρια για δυναμικά ξεκινήματα. Φυσικά αυτά είναι για το ξεκίνημα. Πιστεύω ότι όσοι οργανισμοί είδαν την κρίση σαν ευκαιρία για βελτίωση και ψηφιοποίηση, θα έχουν ένα μεγάλο πλεονέκτημα από τις υπόλοιπες.  Το λογικό είναι ότι οι καταναλωτές σύντομα θα απαιτήσουν να έχουν λεπτομερή και αξιόπιστη γνώση για τα τρόφιμα τους και όσοι οργανισμοί δεν είναι έτοιμες θα δυσκολευτούν να ανταπεξέλθουν, χάνοντας μερίδιο της αγοράς.

Startupper: Ποιοι είναι οι βραχυπρόθεσμοι και μακροπρόθεσμοι στόχοι για την Agritrack;

Β. Τσέζος: Για τα 2 επόμενα χρόνια, θα ήθελα να δω την Agritack να έχει καθιερωθεί στην ελληνική αγορά με σημαντικά πρωτοπόρα έργα και να έχουμε κάνει αισθητή την παρουσία μας και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.  Μετέπειτα, το όραμα μας είναι να καθιερωθούμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο σαν εταιρεία αναφοράς όταν πρόκειται για εφαρμογή νέων τεχνολογιών στην τροφική αλυσίδα. Μέχρι στιγμής, είμαστε στον σωστό δρόμο προς το όραμα μας.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις