Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

DAOs: Οι crypto-οργανισμοί που υπόσχονται μια οικονομία δίχως εταιρείες

Αυτό το νέο μοντέλο εργασίας μπορεί να γίνει πραγματικότητα από τα δίκτυα που σχηματίζονται μέσα από πρωτόκολλα κρυπτογράφησης, τα οποία με τη σειρά τους φέρνουν στο προσκήνιο νέους τρόπους συντονισμού, μέτρησης και επιβράβευσης συνεισφορών σε πολύπλοκα οικοσυστήματα.

Μεταξύ των πολλών τεκτονικών αλλαγών που αναμένεται να προκαλέσουν τα επόμενα χρόνια οι νέες τεχνολογίες (blockchain, machine learning, IoT κ.α.) είναι πιθανό, στο όχι τόσο μακροπρόθεσμο μέλλον, ο μέσος άνθρωπος να μην χρειάζεται να εργαστεί σε μια εταιρεία. Αντίθετα, οι εργαζόμενοι δεν αποκλείεται να κερδίζουν τα εισοδήματά τους με μη παραδοσιακούς τρόπους, όπως παίζοντας παιχνίδια, μαθαίνοντας νέες δεξιότητες, δημιουργώντας έργα τέχνης ή δια μέσω της επιμέλειας περιεχομένου. Αυτού του είδους η μεταστροφή στον τρόπο εργασίας δεν πρόκειται ιστορικά για ένα ασυνήθιστο ή απροσδόκητο φαινόμενο, καθώς λαμβάνει χώρα ανά περιόδους. Για παράδειγμα η ιδέα ότι οι περισσότεροι άνθρωποι θα απασχολούνταν σε μεγάλες εταιρείες θα φαινόταν τρελή σε κάποιον τον 19ο αιώνα.

Αυτό το νέο μοντέλο εργασίας μπορεί να γίνει πραγματικότητα από τα δίκτυα που σχηματίζονται μέσα από πρωτόκολλα κρυπτογράφησης, τα οποία με τη σειρά τους φέρνουν στο προσκήνιο νέους τρόπους συντονισμού, μέτρησης και επιβράβευσης συνεισφορών σε πολύπλοκα οικοσυστήματα. Αυτή η μεταστροφή έχει ήδη αρχίσει να «ξεκλειδώνει» νέες δυνατότητες κερδών για τους χρήστες, οδηγώντας παράλληλα σε μια αυξανόμενη μεταφορά αξίας από τους οργανισμούς στα άτομα που συμμετέχουν σε κρυπτογραφημένα δίκτυα.

Μέχρι τώρα η εξασφάλιση εισοδήματος στηριζόταν στην εργασία, το μέλλον όμως υπόσχεται διαφορετικές μεθόδους ώστε να βγάλει κάποιος χρήματα. Στο μέλλον δεν αποκλείεται οι  εργαζόμενοι να βγάζουν χρήματα όχι μόνο δουλεύοντας με την παραδοσιακή έννοια της εργασίας αλλά παίζοντας, δημιουργώντας, ή ακόμα και μαθαίνοντας οι ίδιοι καινούρια πράγματα.

Ωστόσο, αυτό δεν θα συμβεί ως δια μαγείας. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ύπαρξη και η ανάπτυξη των λεγόμενων αποκεντρωμένων αυτόνομοι οργανισμών (DAOs) οι οποίοι θα μπορούν να συντονίσουν όλη αυτή τη νέα δραστηριότητα εκτός του πλαισίου του εταιρικού συστήματος. Οι διαθέσιμες ευκαιρίες κέρδους στους DAOs θα είναι συνάρτηση των διαφορετικών τύπων συνεισφορών που χρειάζονται οι DAOs.

Αρχικά, αξίζει να σημειωθεί πως τα υπάρχοντα μοντέλα εξασφάλισης εισοδήματος τείνουν να καταστούν παρωχημένα. Η παραδοσιακή εταιρική απασχόληση γίνεται γρήγορα απαρχαιωμένη ως μέσο συντονισμού της δραστηριότητας στην Εποχή της Πληροφορίας. Αυτό γίνεται ήδη φανερό στην εμφάνιση εναλλακτικών μορφών εξασφάλισης εισοδήματος, όπως οι influencers, οι δημιουργοί περιεχομένου αλλά και στην άνοδο του gig economy. Όσοι ασχολούνται με αυτούς τους νέους «κλάδους» δεν αισθάνονται απαραίτητα σαν «εργαζόμενοι», αλλά αποτελούν επί της ουσίας παραδείγματα ατόμων που συμμετέχουν ως μεμονωμένοι δημιουργοί αξίας σε πολύπλοκα δίκτυα, οι οποίοι κερδίζουν εισοδήματα για τις συνεισφορές τους.

Ωστόσο, αυτές οι μη παραδοσιακές ευκαιρίες απασχόλησης είναι περιορισμένες σε αριθμό και, όταν είναι διαθέσιμες, συχνά υποβαθμίζουν την αξία ενός συνεισφέροντος. Αυτό συμβαίνει επειδή οι εν λόγω θέσεις «εργασίας» εξακολουθούν να βασίζονται σε ένα web 2.0 πρότυπο στο οποίο οι εταιρείες συνεχίζουν να ελέγχουν το ευρύτερο business model.

Όσον αφορά τους DAOs οι δυνατότητές τους έγκειται στην ίδια τη δομή τους. Οι DAOs αποτελούν εγγενείς διαδικτυακούς οργανισμός στο Διαδίκτυο με βασικές λειτουργίες που αυτοματοποιούνται μέσω smart contracts, και ατόμων τα οποία επιτελούν λειτουργίες που δεν μπορεί να κάνει η αυτοματοποίηση (π.χ. μάρκετινγκ, ανάπτυξη λογισμικού κ.α.). Στην πράξη, δεν είναι όλοι οι DAOs αποκεντρωμένοι ή αυτόνομοι, επομένως είναι καλύτερο να θεωρούνται ως οργανισμοί που βασίζονται στο Διαδίκτυο οι οποίοι ανήκουν και ελέγχονται από τα μέλη τους.

Αν και είναι ακόμη νωρίς για να προσδιοριστεί με ακρίβεια το μέλλον των DAOs, το σίγουρο είναι δεν είναι πρόκειται απλώς για μια θεωρητική, ελπιδοφόρα ιδέα. Αντίθετα, συνιστούν πραγματικούς οργανισμούς που διαχειρίζονται κεφάλαια δισεκατομμυρίων δολαρίων, παρέχουν πραγματικά προϊόντα και υπηρεσίες σε εκατομμύρια ανθρώπους και δημιουργούν νέους τρόπους για τους ανθρώπους ώστε να βγάζουν χρήματα.

Οι DAOs λαμβάνουν ήδη πολλά διαφορετικά σχήματα και μεγέθη: υπάρχουν DAO που επικεντρώνονται σε πρωτόκολλα κρυπτογράφησης (Protocol DAOs), DAOs που πραγματοποιούν επενδύσεις επιχειρηματικού κινδύνου (Investment DAOs), DAOs που παρέχουν υπηρεσίες σε άλλους DAOs (Service DAOs), DAOs που αγοράζουν NFTs (Collector DAOs ), και πολλά άλλα.

Ωστόσο, σε όλους τους DAOs, υπάρχουν μερικά κοινά γνωρίσματα που τους διαφοροποιούν από τους παραδοσιακούς οργανισμούς. Τα στοιχεία που διακρίνουν τους DAOs από τους παραδοσιακούς οργανισμούς είναι στην πραγματικότητα τα ίδια στοιχεία που επιτρέπουν στους DAOs να έχουν μια πιο συμβιωτική σχέση με τους μετόχους και τους συμμετέχοντες στις λειτουργίες του οργανισμού. Οι DAOs λειτουργούν ως ανοιχτές οικονομίες, ενθαρρύνοντας τη συγκέντρωση αξίας από οπουδήποτε και αν προέρχεται και όχι με βάση αυθαίρετα νομικά σύνορα. Η δομή ενός DAO είναι εγγενώς ανοιχτή ενώ μέσω αυτής η παραγόμενη αξία διαμοιράζεται με τους συμμετέχοντες που τη δημιουργούν. Σε διαφορετική περίπτωση, άλλοι DAOs θα επικρατήσουν προσφέροντας μια «ανταγωνιστικότερη» επιλογή για τους συμμετέχοντες που αναζητούν καλύτερες ευκαιρίες

Στην πραγματικότητα, οι καλύτεροι DAOs ήταν αυτοί που ανταμείψαν τους συμμετέχοντες τους, λειτουργώντας ως βάση για το μοντέλο του “ownership economy”. Αυτή η ανερχόμενη δυναμική θετικού αθροίσματος (positive-sum dynamic) αποτελεί το θεμέλιο του μοντέλου απασχόλησης που υπόσχονται οι αποκεντρωμένοι αυτόνομοι οργανισμοί, οι οποίοι δεν αποκλείεται να μεταμορφώσουν όχι μόνο το μοντέλο αλλά και την ίδια την έννοια της εργασίας.

 

Διαβάστε επίσης:

Το λεξικό του Blockchain: 20 βασικοί όροι που πρέπει να γνωρίζουμε όλοι

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις