Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Πόσο μακριά είναι η Ευρώπη από την Silicon Valley;

Δίχως αμφιβολία, η Silicon Valley εδώ και μερικές δεκαετίες αποτελεί το φυσικό hub για τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην υψηλή τεχνολογία, καθώς επίσης και έδρα ορισμένων από τις πλέον σημαντικές όσο και καινοτόμες τεχνολογικές επιχειρήσεις. Παράλληλα, εκεί εδρεύουν startups που δραστηριοποιούνται σε ποικίλους τομείς και αγορές, τεράστιοι τεχνολογικοί οργανισμοί, venture capitalists και angel επενδυτές, οι οποίοι με τη σειρά τους επανεπενδύουν κεφάλαια σε αυτό το έμπιστο όσο και επιτυχημένο οικοσύστημα.

Γεγονός εντυπωσιακό πως μια τόσο μικρή γεωγραφική περιοχή “φιλοξενεί” ένα από τα πλέον επιτυχημένα επιχειρηματικά οικοσυστήματα στον πλανήτη! Αποτελεί κοινό τόπο για μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού πως κάποιος για να πετύχει ως tech entrepreneur, θα πρέπει να βρίσκεται στην Silicon Valley. Βέβαια, δεν περνά ούτε μια ημέρα σχεδόν που κάποιος να μην κάνει λόγο για τη δημιουργία νέων hubs που απευθύνονται σε καινοτόμους techies. Για παράδειγμα, το Λονδίνο, το Βερολίνο, το Άμστερνταμ και η Στοκχόλμη “μάχονται” προκειμένου να πείσουν για το γεγονός ότι η πόλη τους αποτελεί την ιδανική επιλογή για όποιον ενδιαφέρεται να δημιουργήσει μια καινούρια επιχείρηση.

Μέχρι σήμερα, από την Ευρώπη έχουν… ξεπηδήσει ορισμένες από τις πλέον γνωστές όσο και καινοτόμες επιχειρήσεις διεθνώς, όπως λ.χ. οι Skype, Zoopla, Adyen κ.ά. Ήδη, από το 2000 και έπειτα, κάτι παραπάνω από 30 startup επιχειρήσεις των οποίων η χρηματιστηριακή αξία ξεπερνά το 1 δισεκατομμύριο δολάρια έχουν ιδρυθεί στην Ευρώπη. Κι αυτό, σε αντιδιαστολή με 39 αντίστοιχες εταιρείες στις ΗΠΑ κατά το ίδιο χρονικό διάστημα.

Ωστόσο, θα πρέπει να υπογραμμιστεί πως ακόμη οι ΗΠΑ κυριαρχούν στον συγκεκριμένο χώρο. Για του λόγου το αληθές, μια σύντομη αναζήτηση των εισηγμένων ΙΤ επιχειρήσεων, το επιβεβαιώνει. Σήμερα, υπάρχουν συνολικά 674 επιχειρήσεις παγκοσμίως με κεφαλαιοποίηση μεγαλύτερη του 1 δισεκατομμυρίου βρετανικών λιρών. Από αυτές, οι 236 εδρεύουν στις ΗΠΑ και μόλις 65 στην Ευρώπη…

Έτσι, λοιπόν, προκύπτει αβίαστα το ερώτημα γιατί η Ευρώπη βρίσκεται ακόμη στη σκιά των ΗΠΑ; Υπάρχουν αρκετοί λόγοι, οι πλέον σημαντικοί εκ των οποίων είναι οι εξής:

Το χρήμα ακολουθεί το χρήμα

Το Ευρωπαϊκό επενδυτικό τοπίο βρίσκεται ακόμη σε πρώϊμο στάδιο, ενώ και η έλλειψη που παρατηρείται στις venture capital έχει επηρρεάσει (αρνητικά) την κοινότητα των entrepreneurs που αναζητούν χρηματοδότηση. Σκηνικό, που έρχεται σε ευθεία αντιδιαστολή με ότι συμβαίνει στις πέραν του Ατλαντικού ακτές, όπου έχει υπάρξει χρηματοδότηση, ακόμη και της πλέον αλλόκοτης ιδέας…

Η Ευρώπη αποτελεί μια μικρή και ιδιαίτερα συγκεντρωμένη αγορά

Παρότι οι εξελίξεις στις τεχνολογίες επικοινωνίας έχουν βελτιώσει την συνεργασία και επικοινωνία μεταξύ των κρατών και χωρών, υπάρχουν ακόμη εμπόδια που πρέπει να υπερπηδηθούν, τα οποία χωρίζουν την ήπειρο σε πολλαπλές οικονομίες και αγορές, απαρνούμενες τη συγκεντρωτική δυναμική που υπάρχει ως Ευρωπαϊκή Ένωση. Εκτός από τους γεωγραφικούς περιορισμούς, υπάρχουν δυσκολίες σε τομείς όπως είναι τα πολιτισμικά εμπόδια και η γλώσσα. Στοιχεία, τα οποία εκλείπουν από τις ΗΠΑ.

Η διαφορά στην επιχειρηματική κουλτούρα

Στην Silicon Valley ισχύει η κουλτούρα που εκξηγείται στην εξής φράση: “Απέτυχε γρήγορα, αποτύγχανε συχνά!”. Όσο για την Ευρώπη, η επιχειρηματική αποτυχία θεωρείται λόγος ντροπής, και αποτροπής από αντίστοιχα μελλοντικά εγχειρήματα.

Συμμόρφωση με ποικίλους κανονισμούς

Συνήθως, οι κανονισμοί μιας χώρας ισχύουν και στις επιχειρήσεις της. Όμως, ενδέχεται να υπάρχουν και ελαφρές παρεκκλίσεις όταν αυτές πρέπει να κινούνται και λειτουργούν μεταξύ διαφόρων κρατών. Αποτέλεσμα; Οι διαδικασίες ανάπτυξης να είναι περισσότερο δύσκολες, συχνά νεφελώδεις… Παρά το γεγονός ότι η Γηραιά Ήπειρος δείχνει να βρίσκεται ορισμένα βήματα πίσω, εντούτοις όμως έχει καταφέρει να παρουσιάσει ουκ ολίγες επιτυχημένες startups των οποίων η χρηματιστηριακή αξία ξεπέρασε το φράγμα του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων! Η δυναμική της βρίσκεται στην ικανότητα της συνεργασίας, βρίσκοντας τους κατάλληλους συνεργάτες, προκειμένου να ενδυναμώσουν την παρουσία τους και να αναπτυχθούν δυναμικά.

Για να λάβει χώρα η συγκεκριμένη διαδικασία, θα πρέπει να ενθαρρυνθούν τόσο οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις και οργανισμοί όσο και οι startups να αναγνωρίσουν και αναδείξουν τους κοινούς στόχους τους και την εσωτερική ανεξαρτησία τους. Δίχως άλλο, και οι δύο πλευρές θα είναι σε θέση να μάθουν η μια από την άλλη, γεγονός που όχι μόνο θα βοηθήσει τις ίδιες, αλλά και το Ευρωπαϊκό επιχειρηματικό τοπίο εν γένει. Αποτέλεσμα; Να περιοριστούν τα υφιστάμενα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Silicon Valley προς όφελος της Ευρώπης.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις