Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

COSMOTE CHRONOS: Μία πρωτοποριακή εφαρμογή στην υπηρεσία του πολιτισμού

Αξιοποιώντας τεχνολογίες αιχμής, επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας, και με χρήση τεχνητής νοημοσύνης σε δίκτυο 5G, μερικά από τα σπουδαιότερα μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς «ζωντανεύουν» στην εποχή της ακμής τους, στο κινητό ή στο tablet.

Την Ακρόπολη των Αθηνών στην εποχή της ακμής της «ζωντανεύει» η COSMOTE CHRONOS, μία μοναδική στο είδος της εφαρμογή, αποτέλεσμα συνεργασίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της COSMOTE, με τη στήριξη του Μουσείου της Ακροπόλεως, στο πλαίσιο Σύμβασης Πολιτιστικής Χορηγίας.

Αξιοποιώντας τεχνολογίες αιχμής, επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας, και με χρήση τεχνητής νοημοσύνης σε δίκτυο 5G, μερικά από τα σπουδαιότερα μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς «ζωντανεύουν» στην εποχή της ακμής τους, στο κινητό ή στο tablet. Η εφαρμογή είναι δωρεάν για όλους, σε όλο τον κόσμο, και έχει ως στόχο την ανάδειξη της ιστορίας μας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Εικονικές ψηφιακές αναπαραστάσεις εμβληματικών μνημείων

H εφαρμογή αναδημιουργεί, μπροστά στα μάτια των θεατών, τις επιστημονικά τεκμηριωμένες εικονικές ψηφιακές αναπαραστάσεις του Παρθενώνα, του τεμένους της Βραυρωνίας Αρτέμιδος και της Χαλκοθήκης (δεν σώζονται σήμερα), του Ωδείου Ηρώδου Αττικού, καθώς και των μνημείων της νότιας κλιτύος του Ιερού Βράχου, όπως φαίνονται από το Μουσείο της Ακρόπολης.

«Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, υλοποιούμε ένα μεγάλο έργο για την προσβασιμότητα του συνόλου της κοινωνίας στα μνημεία της Ακρόπολης. Χάρη στην εφαρμογή COSMOTE CHRONOS, αυτή η προσβασιμότητα τώρα επεκτείνεται και στο ψηφιακό πεδίο. Οι πραγματικοί επισκέπτες στην Ακρόπολη ή εικονικοί επισκέπτες οπουδήποτε στον κόσμο, μπορούν να γίνουν μέτοχοι της ιστορικής γνώσης. Με τη συγκεκριμένη εφαρμογή, η πολιτιστική μας κληρονομιά ανοίγει και στην ψηφιακή διάσταση», σχολίασε σχετικά η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη.

Ξενάγηση με τεχνητή νοημοσύνη

Οι χρήστες της εφαρμογής μπορούν να θαυμάσουν τα μνημεία στο φυσικό τους μέγεθος και να περιηγηθούν στο εσωτερικό τους από οπουδήποτε, είτε βρίσκονται πάνω στην ίδια την Ακρόπολη, είτε σε οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδας ή του εξωτερικού.

Καινοτομία της εφαρμογής αποτελεί η ψηφιακή βοηθόςξεναγός «Κλειώ». Με τη σύνδεση της συσκευής του χρήστη σε δίκτυο 5G, η Κλειώ μπορεί με τη χρήση προηγμένης τεχνητής νοημοσύνης να συνομιλήσει μαζί του σε πραγματικό χρόνο, έχοντας ήδη τη δυνατότητα να απαντά σε περισσότερες από 10.000 ερωτήσεις για την Ακρόπολη σε ελληνικά και αγγλικά.

«Δημιουργήσαμε με τη συνεργασία των υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, στο πλαίσιο της Σύμβασης Πολιτιστικής Χορηγίας, και διαθέτουμε δωρεάν σε όλους, την πρωτοποριακή εφαρμογή COSMOTE CHRONOS, που συνδυάζει μοναδικά την τεχνητή νοημοσύνη με την επαυξημένη πραγματικότητα. Γυρνάμε πίσω στον χρόνο και φέρνουμε το παρελθόν στο παρόν, δημιουργώντας μια ψηφιακή κιβωτό γνώσης για το μέλλον. Με την τεχνολογία, φτιάχνουμε έναν κόσμο καλύτερο για όλους», δήλωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ.

Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη στο Google play και το Apple store για κινητές συσκευές Αndroid και iOS. Λειτουργεί στα δίκτυα 4G και 5G όλων των παρόχων κινητής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθώς και σε WiFi. Είναι διαθέσιμη σε 2 γλώσσες, ελληνικά και αγγλικά.

 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο Startupper Mag #37

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις