Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγκάζει τη Google να χρεώνει τους κατασκευαστές συσκευών Android

Η Google πλέον δεν θα προσφέρει στους κατασκευαστές smartphone ελεύθερη πρόσβαση στο Play Store και σε δημοφιλείς εφαρμογές όπως το Gmail, το YouTube και τους Χάρτες Google στην Ευρώπη, μία απάντηση στο πρόστιμο ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για αντιμονοπωλιακή πολιτική που της επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση τον Ιούλιο.

Το κύριο πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τη Google δεν αφορά ειδικά το Android, αλλά την κυριαρχία της εταιρείας στις αναζητήσεις. Το Android συμβάλλει σε αυτό μια και οι κατασκευαστές τηλεφώνων που επιθυμούν δωρεάν πρόσβαση στο Gmail, στο YouTube και σε άλλο σχετικό δημοφιλές λογισμικό πρέπει να συμπεριλάβουν την εφαρμογή αναζήτησης της Google και το πρόγραμμα περιήγησης Chrome στις συσκευές τους.

Για τις νέες συσκευές, οι κατασκευαστές πρέπει τώρα να πληρώσουν ένα τέλος άδειας για να προσφέρουν το Play Store και μια σειρά από άλλες εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένων των Χαρτών και του Youtube. Το Chrome και η Αναζήτηση μπορούν να αποκτηθούν μέσω ξεχωριστής και δωρεάν άδειας. Το τέλος αδείας σε κάθε νέο μοντέλο, λέγεται ότι έχει σχεδιαστεί για να αποζημιώσει την Google για πιθανές απώλειες λόγω της μειωμένης δραστηριότητας αναζήτησης που θα συνεπαγόταν με αυτές τις νέες αλλαγές. Θα εναπόκειται στους κατασκευαστές να αποφασίσουν εάν θα μεταφέρουν τα τέλη αυτά στους καταναλωτές, αναφέρει η Google.

Η παρακολούθηση από την Επιτροπή των διορθωτικών μέτρων της Google για το Android αναμένεται να είναι μια συνεχής διαδικασία. Οι λύσεις αυτές θα εφαρμοστούν από τις 29 Οκτωβρίου και αφορούν μόνο τις νέες συσκευές που εισήχθησαν στην αγορά της Ευρώπης. Αυτή περιλαμβάνει τα 28 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις