Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Οι 40 Startups που ξεχώρισαν σε ιδέες και δράσεις (pt.1)

Καινοτόμες, πρωτοποριακές, «έξυπνες», βιώσιμες, «πράσινες», μερικοί μόνο από τους χαρακτηρισμούς που μπορούν να δοθούν στις Startups που γέμισαν τα 40 τεύχη του STARTUPPER MAG και η δράση των οποίων εντυπωσίασε τους αναγνώστες.

Της Γιώτας Χαρλαύτη

40 τεύχη STARTUPPER MAG, με αφιερώματα σε εκατοντάδες νεοφυείς εταιρείες. Στην επετειακή αυτή έκδοση συγκεντρώσαμε 40 Startups που ξεχώρισαν για τη δράση τους, τις πολλαπλές διακρίσεις τους, τις προτάσεις τους και το περιβαλλοντικό αποτύπωμά τους. Κοινό χαρακτηριστικό τους, η λαμπρή πορεία από τη στιγμή της ίδρυσής τους μέχρι και σήμερα αλλά και το μέλλον που προδιαγράφεται άκρως ελπιδοφόρο.

Καινοτόμες, πρωτοποριακές, «έξυπνες», βιώσιμες, «πράσινες». Μερικοί μόνο από τους χαρακτηρισμούς που μπορούν να δοθούν στις Startups που γέμισαν τα 40 τεύχη του STARTUPPER MAG και η δράση των οποίων εντυπωσίασε τους αναγνώστες. Στο αφιέρωμα περιλαμβάνονται 40 από αυτές που ξεχωρίσαμε, ενώ ευελπιστούμε τα επόμενα τεύχη να περιέχουν ακόμα περισσότερες που θα διακριθούν για τις ιδέες, την υψηλή τεχνολογία και τεχνογνωσία τους.

Το αφιέρωμα στις 40 Startups θα παρουσιαστεί σε τρία μέρη – Σήμερα το part 1

 

AGROAPPS

Η εταιρεία που κάνει την τεχνολογία προσιτή σε όλους

Με δεδομένο πως ο πρωτογενής τομέας στην Ελλάδα συμβάλλει σημαντικά στην οικονομία, την περιφερειακή ανάπτυξη και τη διατροφή του πληθυσμού, ήταν απαραίτητο να γίνει μία ψηφιακή «στροφή» του και να ξεκινήσει ο εκσυγχρονισμός του. Σε αυτό, καθοριστικό ρόλο έπαιξε η AgroApps η οποία, σε συνεργασία με τους κύριους παραγωγικούς συντελεστές του αγροτικού τομέα, έχει αναπτύξει μια σειρά ψηφιακών υπηρεσιών που βασίζονται στην αποτελεσματική διαχείριση της πληροφορίας και την εις βάθος γεωπονική γνώση των στελεχών της. Με τη χρήση ανοικτών δορυφορικών δεδομένων, αριθμητικών μοντέλων πρόγνωσης καιρού, μοντέλων ανάπτυξης καλλιεργειών και φιλικών προς τον χρήστη εφαρμογών, οι παρεχόμενες υπηρεσίες είναι προσιτές προς όλους, χωρίς την ανάγκη εγκατάστασης δαπανηρού εξοπλισμού στον αγρό και δίχως να απαιτείται εξειδικευμένη γνώση για τη χρήση τους. Η συγκεκριμένη ιδέα λύνει τα χέρια των γεωργών, καθώς οι παρεχόμενες υπηρεσίες της AgroApps τούς υποστηρίζουν στις καθημερινές καλλιεργητικές τους φροντίδες, όπως είναι ο προγραμματισμός των αρδεύσεων, των αρόσεων, της λίπανσης και των ψεκασμών, αλλά και στην εγκατάσταση της καλλιέργειας και τον βέλτιστο χρόνο συγκομιδής, με επίκεντρο πάντα την αύξηση της κερδοφορίας των αγροτικών επιχειρήσεων και τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της παραγωγής.

BIOEMTECH

Λαμπρό παράδειγμα ελληνικής ερευνητικής καινοτομίας

Η BIOEMTECH απευθύνεται σε ερευνητικά κέντρα, πανεπιστήμια και φαρμακευτικές εταιρείες, κυρίως του εξωτερικού και δραστηριοποιείται σε τρεις τομείς: στην παροχή υπηρεσιών προκλινικής μελέτης νέων φαρμάκων, μέσα στα αδειοδοτημένα εργαστήριά της, στο Τεχνολογικό Πάρκο Λεύκιππος του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», στην ανάπτυξη και εμπορευματοποίηση καινοτόμων συσκευών, που επιτρέπουν τη μη επεμβατική απεικόνιση φαρμάκων σε πειραματόζωα και τέλος στη συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα, όπου επεκτείνει την τεχνογνωσία των μελών της, ενώ διευρύνει το διεθνές δίκτυο συνεργασιών της. Η καινοτομία των προϊόντων της BIOEMTECH, εκτός από το μικρό τους μέγεθος, έγκειται στη δυνατότητα απεικόνισης κατά τη διάρκεια των πειραμάτων με μεγάλη ταχύτητα και με απλότητα, ενώ ο έξυπνος σχεδιασμός τους διατηρεί το κόστος στο 1/5 ως προς τις ανταγωνιστικές επιλογές. Έτσι προτιμώνται τόσο από μεγάλα ερευνητικά κέντρα, που ενδιαφέρονται να μειώσουν το χρόνο πραγματοποίησης μιας μελέτης, αλλά και από μικρές ερευνητικές ομάδες που έχουν περιορισμένους πόρους, συμβάλλοντας στον εκδημοκρατισμό της έρευνας.

BLUEGROUND

Παρέχει τα πιο ευέλικτα μοντέλα εργασίας

Πρόκειται για μια ελληνική Startup, το μοντέλο της οποίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την περίοδο του εγκλεισμού και το… αξέχαστο «working-from-home». Πρόκειται για μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες στον χώρο του real estate και της τεχνολογίας, η οποία ξεκίνησε από λίγα διαμερίσματα στην Αθήνα το 2013 και πλέον έχει δυναμική παρουσία σε Ελλάδα, ΗΠΑ, Μ. Βρετανία, Γαλλία, Αυστρία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Τουρκία. Το μοντέλο εργασίας Blueground Nomads το οποίο λανσάρει, είναι ιδιαίτερα ευέλικτο και πρωτοποριακό, καθώς δίνει τη δυνατότητα στον εργαζόμενο να επιλέξει τον τόπο εργασίας του. Ειδικότερα, παρέχει τρία μοντέλα ευέλικτης εργασίας προς επιλογή. Αρχικά, το «Work From Anywhere» χάρη στο οποίο οι εργαζόμενοι της Blueground διαμορφώνουν οι ίδιοι το εργασιακό τους πρόγραμμα, επιλέγοντας είτε πενθήμερη εργασία σε ένα από τα γραφεία της εταιρείας, είτε πλήρη τηλεργασία. Στη συνέχεια, προσφέρει το «Short – or Long – Term Assignment», το οποίο βασίζεται στην πεποίθηση ότι η ζωή και η εργασία σε ένα μέρος είναι βάλσαμο για την ψυχική και πνευματική υγεία των εργαζομένων. Τέλος, παρέχει το «International Transfer», με το οποίο οι εργαζόμενοι της Blueground μπορούν να συνεχίσουν την καριέρα τους σε μία από τις θυγατρικές της σε άλλη χώρα.

BROOQLY

Η τέχνη του κεράσματος α λα ψηφιακά

Το brooqLy είναι ένα app και παράλληλα ένα social network, το οποίο συνδέει τους ανθρώπους μέσα από το κέρασμα. Οι τρόποι που μπορεί κανείς να προσφέρει ένα κέρασμα, είναι δύο. Είτε remote (εξ αποστάσεως) είτε in shop (μέσα στο κατάστημα). Αυτό έχει δύο πλεονεκτήματα: Από τη μία συνδέεσαι με τα αγαπημένα σου πρόσωπα, καταργώντας αποστάσεις και χρονικές ή άλλες συγκυρίες που δεν σου επιτρέπουν εκείνη τη στιγμή να είσαι κοντά τους, κι από την άλλη γνωρίζεις νέα πρόσωπα και κάπως έτσι η «τέχνη του κεράσματος» γίνεται «η τέχνη του μαζί». Η ανάπτυξη του brooqLy γίνεται με το μοντέλο των τοπικών συνεργατών, οι οποίοι αναλαμβάνουν στο σύνολό της, την αγορά ενδιαφέροντός τους. Ξεκίνησε το ταξίδι του από τη Ρουμανία, ακολούθησε η Ελλάδα, προσεχώς η Τουρκία και στο επιχειρηματικό σχέδιο των ιδρυτών του, Δρ. Νίκου Ιωάννου και Πάνου Λαζαρέτου, στόχος είναι η ανάπτυξη της Startup εταιρείας σε 3 χώρες κάθε έτος, ενώ αναμένεται σύντομα να «σηκώσει» κάποια σημαντική χρηματοδότηση.

CENTAUR ANALYTICS

Κάνει ψηφιακό τον αγροτικό κόσμο

Ακούγοντας τις λέξεις «γεωργία» και «αγροτική παραγωγή», το μυαλό κάποιου πάει αυτόματα στο χωράφι και στις σχετικές γεωργικές εργασίες. Ωστόσο, ο κύκλος της γεωργίας είναι πολύ μεγαλύτερος και πλέον περιλαμβάνει υψηλή τεχνολογία, όπως η ανάλυση δεδομένων και το Internet of Things, τεχνολογία την οποία εισάγουν στον χώρο καινοτόμες εταιρείες που επιχειρούν να λύσουν διαχρονικά προβλήματα με τον πλέον σύγχρονο τρόπο. Μία από αυτές είναι η ελληνική Centaur Analytics, η οποία αξιοποιεί τα πιο high tech «εργαλεία» για να «μετασχηματίσει» τον κλάδο. Η Startup από τον Βόλο έχει δημιουργήσει μια λύση ειδικά για την περίοδο μετά τη συγκομιδή, όταν η σοδειά αποθηκεύεται και η οποία διασφαλίζει σε πραγματικό χρόνο ότι βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή ποιότητα μέχρι να φύγει για επεξεργασία ή πώληση, ενώ ταυτόχρονα ενημερώνει τους παραγωγούς για όποια ζητήματα προκύψουν έτσι ώστε να γίνουν προληπτικά οι απαραίτητες ενέργειες. Όλο αυτό γίνεται πραγματικότητα με τη βοήθεια διασυνδεδεμένων αισθητήρων, οι οποίοι παρακολουθούν τα προϊόντα από τη στιγμή της αποθήκευσής τους μέχρι και την ώρα που θα φτάσουν στο ράφι. Χάρη σε αυτή την πρωτοποριακή τεχνολογία, η Centaur, η οποία ιδρύθηκε το 2014 από τους Σωτήρη Μπαντά, Βασίλη Σωτηρούδα και Διογένη Δεβλέτογλου, έχει καταφέρει να αναπτυχθεί σημαντικά μέχρι σήμερα, προσελκύοντας το ενδιαφέρον διεθνών επενδυτών. Ήδη στα δύο πρώτα χρόνια από την ίδρυσή της, εξασφάλισε χρηματοδότηση 1,3 εκατομμυρίων δολαρίων από το ισραηλινό επενδυτικό ταμείο OurCrowd First, ενώ δύο χρόνια αργότερα, «σήκωσε» 2,5 εκατομμύρια ευρώ από τη Marathon Venture Capital και την Delta Degesch, με στόχο το Scaleup.

CIBOS

Μειώνει τα ατυχήματα στον χώρο εργασίας

Η Startup/τεχνοβλαστός CIBOS ιδρύθηκε το φθινόπωρο του 2020 στην Αθήνα, από μία εκ των πιο επιτυχημένων ερευνητικών ομάδων στην Ελλάδα, το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών & Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Στοχεύοντας στη βελτιστοποίηση των εργασιών στις αποθήκες και στην αποφυγή του χρονοβόρου σκαναρίσματος με τα χέρια, η ερευνητική ομάδα της CIBOS δημιούργησε, σε συνεργασία με την εταιρεία τεχνολογιών πληροφορικής Optimum, το Pick-By-Vision, ένα «εργαλείο» που υποστηρίζει μία επιχείρηση στις λειτουργίες αποθήκης της, αντικαθιστώντας το παραδοσιακό σκάνερ χειρός, με μια εφαρμογή που στηρίζεται σε έξυπνα γυαλιά. Με τη λύση Pick-By-Vision μια αποθήκη ή ένα διαμετακομιστικό κέντρο μπορεί να επιτύχει λειτουργία με μηδενικά σφάλματα, βελτιωμένη αποδοτικότητα καθώς και σημαντικά μικρότερη καταπόνηση για το προσωπικό, αλλά και ελαχιστοποίηση των ατυχημάτων στον χώρο εργασίας. Πρόκειται για μία πρωτοποριακή εταιρεία, που ήρθε να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στην έρευνα και στην εμπορική εκμετάλλευση των αποτελεσμάτων της ομάδας I-SENSE η οποία δραστηριοποιείται πάνω από 20 χρόνια σε ένα ευρύ φάσμα ερευνητικών αντικειμένων. Μέχρι στιγμής, η CIBOS έχει αναπτύξει μια σειρά προϊόντων για τις βιομηχανίες μεταφορών και logistics, ενώ δραστηριοποιείται και σε άλλους τομείς, όπως είναι η ενέργεια, το περιβάλλον και η κλιματική αλλαγή.

COFFEE-ECO

Από την Πάτρα με αγάπη!

Με την πεποίθηση ότι στην Ελλάδα ο καφές είναι πιο δημοφιλής και από το… νερό, δεν θα μπορούσε να μην αξιοποιηθεί τόσο η τεράστια βιομηχανία του όσο και η συμβολή του στην προστασία του περιβάλλοντος. Αυτή την καινοτομία την έφεραν εις πέρας δύο χημικοί από την Πάτρα, οι οποίοι το 2016 ίδρυσαν την Coffe-eco, μία Startup η οποία έχει καταφέρει να επαναχρησιμοποιήσει το 100% των αποβλήτων καφέ και να τα διοχετεύσει στη βιομηχανία καλλυντικών. Με λίγα λόγια και με γνώμονα πάντα τη βιωσιμότητα, τις αρχές της κυκλικής οικονομίας και του upcycling, έχει παρασκευάσει τις πρώτες ύλες για καλλυντικά προϊόντα, ακόμα και από υπολείμματα κρασιού και μπίρας! Με τον τρόπο αυτό, τίποτα δεν πάει χαμένο και όλα αποδεικνύονται χρήσιμα στον τομέα της οικονομίας. Πρόσφατα, η εταιρεία κατέκτησε την τρίτη θέση σε παγκόσμιο διαγωνισμό στην κατηγορία «Best Ingredient Innovation» και έπεται συνέχεια, καθώς τη σημερινή εποχή επιβάλλεται να μειώσουμε, όσο το δυνατόν περισσότερο, το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα.

CONTACTPIGEON

Ηγέτιδα στον κλάδο των διαδικτυακών λύσεων marketing

Η ελληνική Startup ContactPigeon έχει αναγνωριστεί ως ηγέτιδα δύναμη στον κλάδο των διαδικτυακών λύσεων marketing για το ηλεκτρονικό εμπόριο, έχοντας αναπτύξει μια νέα τεχνολογία που «γεφυρώνει» την εμπειρία των πελατών λιανεμπορίου, μεταξύ των ψηφιακών και των φυσικών καναλιών. Η καινοτόμος πατενταρισμένη τεχνολογία ονομάζεται 2-Way QR Integration και αντιμετωπίζει με αποτελεσματικό τρόπο προβλήματα που είχαν αντίστοιχες υλοποιήσεις μέχρι σήμερα. Σε αντίθεση με τις υπάρχουσες εφαρμογές με QR codes, η ContactPigeon επεξεργάζεται τα υφιστάμενα ψηφιακά δεδομένα, προβάλλοντας το πιο συναφές περιεχόμενο στον αντίστοιχο ενδιαφερόμενο. Πρόκειται για μια omnichannel marketing automation και content personalization πλατφόρμα για retailers που εξυπηρετεί εκατοντάδες επιχειρησιακούς πελάτες στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, χαράσσει τον δρόμο τoυ omni-channel customer engagement στη χώρα, αξιοποιώντας τα πολυσυζητημένα big data από την πρώτη στιγμή, με τη μοναδική πλατφόρμα αποκλειστικά για retailers. Με λίγα λόγια, η ContactPigeon στηρίζει τις data-driven επιχειρήσεις στο να δημιουργήσουν πραγματικές σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πελάτες τους. Πρωτοποριακή και με διαρκή έμφαση στην καινοτομία, είναι μια πλατφόρμα που προσφέρει μοναδικές λύσεις σε e-shops ή άλλες online εμπορικές επιχειρήσεις, προκειμένου να στείλει το σωστό μήνυμα, την κατάλληλη χρονική στιγμή, με το αρμόζον περιεχόμενο σε κάθε πελάτη/επισκέπτη, αλλά και να προσφέρει μια ολοκληρωμένη εμπειρία στον καταναλωτή.

COVARIANCE

Αλλάζει το τοπίο των υπηρεσιών ασφάλισης

Η Covariance είναι μια Startup η οποία ιδρύθηκε το 2019, από ανθρώπους παθιασμένους με την αξιοποίηση δεδομένων. Τον Δεκέμβριο του 2022 βραβεύτηκε ως η Κορυφαία Νεοφυής Επιχείρηση από το οικοσύστημα του Elevate Greece, σε μια συγκυρία ιδιαίτερα σημαντική για την εταιρεία, καθώς το διάστημα εκείνο συνέπεσε με την επέκταση των δραστηριοτήτων της στον τομέα της ανάπτυξης καινοτόμων εφαρμογών. Ο τεράστιος όγκος των δεδομένων που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, είχε ως αποτέλεσμα τα δεδομένα που έχουν στη διάθεσή τους οι ασφαλιστικές εταιρείες και οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές να γιγαντώνονται, χωρίς ωστόσο να παρατηρείται αντίστοιχη επιτάχυνση στον βαθμό και στο εύρος αξιοποίησής τους. Η εφαρμογή τους σε πραγματικό χρόνο και με την επιστημονική εγκυρότητα σύνθετων δεδομένων από διάφορες πηγές και την ανάπτυξη τεχνολογίας αιχμής και σύνθετων αλγόριθμων τεχνητής νοημοσύνης, η Covariance ήρθε για να ανατρέψει τον τρόπο που οι ασφαλιστικές εταιρείες αξιοποιούν τα μεγάλα δεδομένα τους έως σήμερα και να συμβάλει στην ανάπτυξη ενός ανταγωνιστικού και καινοτόμου εταιρικού μοντέλου. Με «όπλο» τη βαθιά γνώση του ασφαλιστικού κλάδου των ιδρυτικών στελεχών της και της διεπιστημονικής της ομάδας, η εν λόγω Startup προσφέρει ένα καίριο στρατηγικό πλεονέκτημα στις ασφαλιστικές εταιρείες, το οποίο αφορά την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών, τη μείωση του κόστους, την ικανοποίηση των πελατών και την αύξηση των εσόδων, ξεκλειδώνοντας τομείς αξίας, όπως η αποδοτική διαχείριση πελατολογίου, η δημιουργία νέων προϊόντων καθώς και η αύξηση των πωλήσεων σε υφιστάμενους πελάτες.

Το δυναμικό R&D τμήμα της εταιρείας έχει αναπτύξει τρεις πλατφόρμες που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη και αντιμετωπίζουν κρίσιμα προβλήματα της ασφαλιστικής βιομηχανίας. Την πλατφόρμα Co Assess που αποτελεί ένα προηγμένο σύστημα αξιολόγησης και ελέγχου των ασφαλιστικών απαιτήσεων του κλάδου υγείας, πριν την αποζημίωση τους, την πλατφόρμα Co React, ένα εξαιρετικό εργαλείο ανίχνευσης απατηλών απαιτήσεων από ατυχήματα αυτοκινήτου, πριν την αποζημίωση τους και την πλατφόρμα Co Toolbox, ένα σύστημα αυτοματοποιημένης μηχανικής μάθησης που αξιοποιεί τα δεδομένα προκειμένου να προσφέρει λύσεις για την αποδοτική διαχείριση του πελατολογίου των ασφαλιστικών οργανισμών.

CYRUS

Η εταιρεία που μας προμηθεύει υδρογόνο

Η ελληνική Startup CYRUS ιδρύθηκε το 2019 ως τεχνοβλαστός του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και αυτό που κατάφερε ήταν να δημιουργήσει μια καινοτόμο λύση χημικής συμπίεσης του υδρογόνου, βασισμένη στη χρήση μεταλλοϋδριδίων, εύκολη στην κατασκευή, ενώ χρησιμοποιεί για θέρμανση και ψύξη μόνο το νερό. Με την τεχνολογία της CYRUS το ενεργειακό και λειτουργικό κόστος συμπίεσης υδρογόνου πέφτει σημαντικά, ως επακόλουθο, ενώ δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την οικονομικότερη και ευκολότερη διανομή του υδρογόνου με προφανή οφέλη για τη χρήση και τη διάδοση της συγκεκριμένης τεχνολογίας. Η εταιρεία ολοκλήρωσε τον πρώτο ελληνικό λειτουργικό σταθμό εφοδιασμού υδρογόνου με χρήση της τεχνολογίας της στον χώρο του «Δημόκριτου», ο οποίος διαθέτει μία μονάδα παραγωγής και συμπίεσης «πράσινου» υδρογόνου μέσω ηλεκτρόλυσης του νερού. Η μονάδα αυτή χρησιμοποιεί ηλεκτρική ενέργεια από φωτοβολταϊκό σύστημα και αξιοποιεί τον καινοτόμο συμπιεστή υδρογόνου της CYRUS που αποδίδει 200 bar, σε δεξαμενές αποθήκευσης υδρογόνου υψηλής πίεσης και ένα σύστημα ανεφοδιασμού μικρών οχημάτων. Η καινοτόμος και ταυτόχρονα πρακτική προσέγγιση της CYRUS προκάλεσε το ενδιαφέρον των διεθνών επενδυτών και έχει ήδη προχωρήσει σε δεύτερο γύρο χρηματοδότησης άνω του 1 εκατ. ευρώ από το Uni.Fund και την αμερικανική Advent Technologies, που οι μετοχές της διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο Nasdaq, δημιουργώντας μια από τις μεγαλύτερες ιστορίες επιτυχίας στον χώρο των ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων.

DEPIA

Η Startup που αυξάνει το προσδόκιμο ζωής

Μία ακόμη εταιρεία που ξεχώρισε για την καινοτόμο δράση της και σχετίζεται με τον χώρο της έρευνας και της υγείας, είναι η ελληνική Depia Automations, η οποία πρωτοπορεί στις τεχνολογίες αιχμής και στον βιομηχανικό αυτοματισμό. Δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη βελτίωση της ποιότητας ζωής της τρίτης ηλικίας, η εξειδικευμένη ομάδα της Depia Automations δημιούργησε μια ειδική exergame πλατφόρμα, την «Active Nest», που έχει βασικό στόχο την αύξηση του προσδόκιμου ζωής. Για την ανάπτυξη της εξελιγμένης τεχνολογικά πλατφόρμας, βασίστηκε σε μια σειρά από καθοριστικούς παράγοντες, όπως ο σύγχρονος τρόπος ζωής, οι γρήγοροι ρυθμοί, το κόστος της φροντίδας, η συνεχής αύξηση του γηράσκοντος πληθυσμού και ο υποχρεωτικός εγκλεισμός λόγω της πανδημίας, αλλά και στα επιστημονικά δεδομένα που δείχνουν ότι οι συγκεκριμένοι παράγοντες επιφέρουν πολλαπλά προβλήματα υγείας, τα περισσότερα από τα οποία εμφανίζονται σε άτομα προχωρημένης ηλικίας και συνδέονται άμεσα με τη μείωση των γνωσιακών λειτουργιών του εγκεφάλου. Σήμερα η Depia Automations θεωρείται καινοτόμος εταιρεία σε ιδιαίτερες εφαρμογές αυτοματισμού στην Ελλάδα, με σημαντική παρουσία και στο εξωτερικό.

EXCELON

Το μέλλον της blockchain τραπεζικής εμπειρίας

Εάν μπορούσε να περιγράψει κανείς την EXCELON με συντομία, θα έλεγε πως πρόκειται για την πιο sophisticated crypto fintech startup του ελληνικού οικοσυστήματος και αυτό, επειδή στα πέντε χρόνια λειτουργίας της, έχει μετατρέψει το πέρασμα από τον κόσμο του παραδοσιακού χρήματος σε εκείνον των κρυπτονομισμάτων σε μια εξαιρετικά απλή διαδικασία. Αυτό το έχει καταφέρει διότι, αφουγκραζόμενη πάντα τις ανάγκες των νέων και τη διαρκή επιθυμία για διευκόλυνση της καθημερινότητας, παρέχει σε όλους τους χρήστες όσα ακριβώς ζητούν από μία τράπεζα. Το κυριότερο, μπορεί να βλέπει με σιγουριά τη μελλοντική εξέλιξη της τραπεζικής ψηφιακής εμπειρίας που ήδη προσφέρει σε πελάτες της σε ολόκληρη την Ευρώπη. Έχοντας πάντα ως γνώμονα τις διαρκείς αλλαγές που συντελούνται στον κόσμο του χρήματος, έχει σχεδιάσει το digital onboarding, χάρη στο οποίο ο πελάτης αποκτά πρόσβαση σε εφαρμογές, όπως ψηφιακό πορτοφόλι με παροχή IBAN και δυνατότητα για εμβάσματα μέσω SEPA, Instant SEPA, SWIFT, ή μέσω UK Faster Payments, Debit Mastercard, καθώς και πορτοφόλι για ψηφιακά νομίσματα και ανταλλακτήριο ψηφιακών νομισμάτων. Η μοναδικότητα της EXCELON έγκειται στο γεγονός ότι δίνει έμφαση στις γενιές Gen Z και Millennials, οι οποίες γαλουχήθηκαν ανακαλύπτοντας τα πάντα με ένα κλικ και με επίκεντρο τα «θέλω» της νέας εποχής, διαρκώς εξελίσσεται και καινοτομεί.

FERRYHOPPER

«Λύνει» τον γρίφο των online κρατήσεων ακτοπλοϊκών εισιτηρίων

Από τότε που ιδρύθηκε η Ferryhopper το 2017, το πρόβλημα της εύρεσης απευθείας δρομολογίων προς προορισμούς χωρίς τέτοια δυνατότητα, έγινε διασκέδαση. Οι τέσσερις ιδρυτές δημιούργησαν ένα διαδικτυακό marketplace ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, που παρείχε για πρώτη φορά στην Ελλάδα την επιλογή συνδυασμού ακτοπλοϊκών δρομολογίων για τη διασύνδεση προορισμών χωρίς απευθείας σύνδεση. Στόχος της ομάδας ήταν να κάνει τα ταξίδια με πλοίο εύκολα και προσβάσιμα σε όλους, παρέχοντας όλα τα απαραίτητα εργαλεία και την υποστήριξη που χρειάζονται οι σύγχρονοι ταξιδιώτες. Η δύσκολη περίοδος της πανδημίας αποτέλεσε για την εταιρεία ευκαιρία για καινοτομία, καθώς βγήκε από αυτήν αλώβητη, με ανανεωμένη ιστοσελίδα, η οποία παρέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες στον επισκέπτη, ενώ παράλληλα προχώρησε στο λανσάρισμα της mobile εφαρμογής της – το μεγαλύτερο ίσως project της για το 2020. Μέσω αυτής, προσέφερε καινοτομίες όπως το e-ticket, το οποίο επιτρέπει την ανέπαφη επιβίβαση στο πλοίο, ενώ παράλληλα ξεκίνησε να διαχειρίζεται περιπτώσεις ακυρωμένων εισιτηρίων και vouchers που δίνονταν από ακτοπλοϊκές εταιρείες και ενσωμάτωσε τα προγράμματα πιστότητας μεγαλύτερων ακτοπλοϊκών εταιρειών, προσθέτοντας επίσης κουπόνια και πολλές νέες εταιρείες από όλη τη Μεσόγειο. Επίσης, το καλοκαίρι του 2022, «άντλησε» κεφάλαια 5 εκατ. ευρώ από τη λονδρέζικη Piton Capital, χάρη στα οποία θα ενισχύσει την παρουσία της στην αγορά της Μεσογείου.

FLEXCAR

Το leasing του μέλλοντος

Το 2022 η FlexCar εξασφάλισε χρηματοδότηση ύψους 210 εκατ. ευρώ, τη μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα, με τη συμμετοχή του ισχυρού fund Fasanara Capital. Ο νέος γύρος χρηματοδότησης αφορά επένδυση τόσο σε μορφή δανείων, όσο και στα ίδια κεφάλαια της εταιρείας, με τη Fasanara Capital να προστίθεται στη μετοχική σύνθεση της FlexCar, δίπλα σε υφιστάμενους κορυφαίους θεσμικούς επενδυτές όπως οι Seaya Ventures, Arena Investors και VentureFriends. Αξιοσημείωτο είναι πως η FlexCar έχει ήδη προχωρήσει σε επενδύσεις άνω των 100 εκατ. ευρώ στις αγορές όπου δραστηριοποιείται, έχοντας καταφέρει σε μόλις 3 χρόνια να οκταπλασιάσει τον κύκλο εργασιών της και να εδραιωθεί ως μια κερδοφόρος εταιρεία. Οι πελάτες της FlexCar απολαμβάνουν μια απλή, προσβάσιμη και all-inclusive υπηρεσία απόλυτης ευελιξίας και ποιοτικής εξυπηρέτησης, πληρώνοντας μόνο ένα σταθερό μηνιαίο μίσθωμα το οποίο καλύπτει τέλη κυκλοφορίας, μεικτή ασφάλεια, κόστη συντήρησης και επισκευής του οχήματος, τα πάντα με εξαίρεση το καύσιμο. Τα πλάνα της διοικητικής ομάδας περιλαμβάνουν τη σταδιακή ενσωμάτωση νέων καινοτόμων προϊόντων στο πλαίσιο της «Flex» φιλοσοφίας, που θα εμπλουτίσουν τις προσφερόμενες λύσεις της εταιρείας. Η FlexCar απασχολεί σήμερα περισσότερα από 150 εξειδικευμένα στελέχη σε Ελλάδα, Κύπρο και Ιταλία, ενώ στοχεύει στον διπλασιασμό του ταλαντούχου ανθρώπινου δυναμικού της μέχρι τα τέλη του 2023.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο Startupper MAG #40

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις