Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Χρηματοδότηση και λανσάρισμα στην αγορά για την FightHoax του Βαλεντίνου Τζέκα

Η FightHoax είναι η δεύτερη επιχειρηματική προσπάθεια του 20χρονου φοιτητή Βαλεντίνου Τζέκα από τη Λάρισα σε ένα κρίσιμο τομέα, αυτόν της αντιμετώπισης των “Fake News” και της ανάλυσης μεγάλων δεδομένων, η οποία βγαίνει στην αγορά κλείνοντας τη πρώτη της χρηματοδότηση από Angel Investor.

Ο Βαλεντίνος Τζέκας μάλιστα επισκέφτηκε πρόσφατα το Ευρωκοινοβούλιο όπου και παρουσίασε την πλατφόρμα  εντοπισμού ψευδών ειδήσεων και ανάλυσης μεγάλων δεδομένων. Η υπηρεσία βρίσκεται ακόμα σε δοκιμαστική φάση και αναμένεται να γίνει εμπορικά διαθέσιμη σύντομα.

Η έκδοση 2.0 της πλατφόρμας θα έχει πολλές βελτιώσεις στο (ομολογουμένως) δύσκολο έργο του εντοπισμού ψευδών ειδήσεων μια και πολλές φορές αυτές μπορούν να ξεγελάσουν ακόμα και έμπειρους με το χώρο χρήστες του Internet.

Ο “αλγόριθμος” Τεχνητής Νοημοσύνης του FightHoax χρησιμοποιεί τη πλατφόρμα Watson της IBM για την υπολογιστική αναγνώριση των κειμένων αλλά και δεδομένα από την Google για να εντοπίζει τη διαδρομή και την γέννηση των ειδήσεων. Παράλληλα η τεχνολογία εντοπίζει το είδος του άρθρου, αν περιλαμβάνει γλώσσα μίσους ή προπαγάνδας, αν είναι click-bait ενώ αναλύει και το προφίλ του συντάκτη έτσι ώστε να βοηθήσει τον αναγνώστη να κάνει μια σωστή εκτίμηση για την εγκυρότητά του.

Η πλατφόρμα ανάλυσης δεδομένων της FightHoax λόγω της φύσης της θα προσφέρει και άλλες εξαιρετικά χρήσιμες υπηρεσίες για δημοσιογραφικούς οργανισμούς και άλλους ενδιαφερόμενους, όπως για παράδειγμα ανάλυση των ειδήσεων, Data Journalism, Big Data κλπ. Όλα απαραίτητα για την εμπορική επέκταση της Startup.

Όπως μας ανέφερε ο Βαλεντίνος Τζέκας, αρχές Φεβρουαρίου θα υπογραφούν τα πρώτα συμβόλαια με την Startup να επικεντρώνεται σε επιλεγμένες B2B συνεργασίες στο χώρο των δημοσιογραφικών οργανισμών, των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και των Startups.
Παράλληλα αναπτύσσεται και το αναγκαίο API για πρόσβαση τρίτων εφαρμογών στις υπηρεσίες της FightHoax και σχεδιάζεται το άνοιγμα γραφείων στην Αθήνα, μια και η έδρα της εταιρείας είναι στη Θεσσαλονίκη.

Η αρχική χρηματοδότηση προήλθε από τον Νίκο Χούρσογλου, το ποσό της οποίας δεν είναι ανακοινώσιμο, με την Startup να σχεδιάζει χρηματοδότηση Seed από VCs μέσα στο 2018 καθώς θα τρέχουν οι πρώτες εμπορικές υλοποιήσεις της πλατφόρμα της.

Τέλος, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ο Βαλεντίνος Τζέκας στα 18 του είχε φτιάξει την εφαρμογή για Smartphones, Near, η οποία ενημέρωνε τον χρήστη για τους φίλους του που βρίσκονται κοντά μέσω check-in στα κοινωνικά δίκτυα.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις