Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Athens 4IB: Ένα “Station F” με κοινοπραξία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για καινοτόμες επιχειρήσεις

Στην εναρκτήρια εκδήλωση του Athens Innovation Festival του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητήριου Αθηνών και της Θερμοκοιτίδας Νεοφυών Επιχειρήσεων Αθήνας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας του ΥΠΠΕΘ Κώστας Φωτάκης ανακοίνωσε τη πρωτοβουλία Athens for Innovative Business (Athens 4IB).

Το Athens 4IB έχει χαρακτηριστικά κοινοπραξίας ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και αναμένεται το ΕΒΕΑ να έχει ρόλο σε αυτή τη πρωτοβουλία.
Συγκεκριμένα το Athens 4IB θα διαχειρίζεται από ιδιώτες που όχι μόνο θα συντονίζουν τη λειτουργία του αλλά θα εξασφαλίζουν και τη χρηματοδότηση επιχειρηματικών ιδεών με κεφάλαια σποράς και συμμετοχών για την επώαση και μεγέθυνση νέων καινοτόμων επιχειρήσεων.

Ο δημόσιος τομέας θα παράσχει τις κτιριακές και εργαστηριακές υποδομές στο Athens 4ΙΒ και θα παρέχονται εξειδικευμένες υπηρεσίες περιλαμβάνοντας τη συμβουλευτική υποστήριξη και καθοδήγηση των επιχειρήσεων καθώς και την εργαστηριακή υποδομή, τη δοκιμαστική εφαρμογή νέων προϊόντων και την κατασκευή προβιομηχανικών πρωτοτύπων.
Παράλληλα, το Athens 4IB θα εξασφαλίζει την πρόσβαση των επιχειρήσεων και στις υποδομές ερευνητικών φορέων που βρίσκονται εκτός του χώρου του.
Τέλος, το Athens 4IB θα διευκολύνει τη λειτουργία των καινοτόμων επιχειρήσεων μέσα από ένα ευέλικτο θεσμικό πλαίσιο όσον αφορά τις χρήσεις γης και τις αδειοδοτήσεις.

Ενδιαφέρον παρουσίασαν και τα στοιχεία που έδωσε ο Κώστα Φωτάκης για την αύξηση των δαπανών για Έρευνα και Ανάπτυξη που, μέσα σε συνθήκες κρίσης, έφθασαν το 2017 το 1,14% του ΑΕΠ ή 2,03 δισ. € από 1,48 δισ. € το 2014.

Επισήμανε ότι σημαντική συνεισφορά στο ποσοστό αυτό είχε όχι μόνο ο δημόσιος τομέας αλλά και οι δαπάνες του ιδιωτικού τομέα που πλέον είναι αντίστοιχες εκείνων του Δημοσίου. Μάλιστα, το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών του ιδιωτικού τομέα προέρχονται από ίδια έσοδα των επιχειρήσεων, στοιχείο ενδεικτικό για τις θετικές προοπτικές που διαγράφονται για την ελληνική οικονομία.

Ο Αν. Υπουργός τέλος, αναφέρθηκε και στην ενίσχυση του επιστημονικού ανθρώπινου δυναμικού της χώρας με την ίδρυση και λειτουργία του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ) και τη διάθεση πόρων, πρόσθετων εκείνων του ΕΣΠΑ, ύψους 240 εκ. € για την τριετία 2017-2019 με τα πρώτα δείγματα ανάσχεσης του brain drain να είναι ήδη ορατά.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις