Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η Γερμανία επενδύει σε high-tech εταιρείες για να “μπλοκάρει” την εξαγορά τους

Η Γερμανία σχεδιάζει να αποκτήσει μετοχές high-tech εταιρειών με στόχο να “μπλοκάρει” την εξαγορά τους από μη ευρωπαϊκές χώρες.

Η συγκεκριμένη πρόταση, η οποία κατατέθηκε από τον Υπουργό Οικονομικών, Peter Altmaier, την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου, αυξάνει τη “δύναμη” της κυβέρνησης στον έλεγχο ενδεχόμενων συμφωνιών.

Ο Altmaier δήλωσε συγκεκριμένα ότι οι υπουργοί πρέπει να μπορούν να παρεμβαίνουν κάθε φορά που μια εταιρεία/ φορέας που δεν ανήκει στην ΕΕ προσπαθεί να αποκτήσει μερίδιο άνω του 10% σε οποιαδήποτε γερμανική εταιρεία σε τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η ρομποτική, η βιοτεχνολογία ή η κβαντική τεχνολογία.

“Δεν θέλουμε να επιβαρύνουμε τις επιχειρήσεις, αλλά θέλουμε να αποφύγουμε την έξοδο των γερμανικών εταιρειών στο εξωτερικό”, είπε, σύμφωνα με τους Financial Times. Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα υπήρχε αντίστοιχη “λίστα” εταιρειών, στην οποία όμως περιλαμβάνονταν μόνο εταιρείες που εμπλέκονταν σε “υποδομές ζωτικής σημασίας” όπως δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και IT security.

Η πρόταση έρχεται σε μια “κρίσιμη” περίοδο για την πιο “δυνατή” οικονομία της Ευρώπης. Την προηγούμενοι εβδομάδα, κορυφαίες αυτοκινητοβιομηχανίες ανακοίνωσαν περικοπές προσωπικού, συνολικά 50 χιλιάδες απολύσεις μόνο φέτος.  Οι αυτοκινητοβιομηχανίες “παλεύουν” με το κόστος της μετάβασης στην ηλεκτροκίνηση και ο Altmaier πιέζει τη χώρα να “κυριαρχήσει” στην παραγωγή μπαταριών για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αγορά που αυτή τη στιγμή “ανήκει” στην Ασία.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις