Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

DRAGONS’ DEN GREECE: Μεγάλες ανατροπές και επενδύσεις άνω των 100.000 ευρώ στο δεύτερο επεισόδιο

Όλα όσα είδαμε στο χθεσινό επεισόδιο του πρώτου show επενδύσεων και επιχειρηματικότητας της ελληνικής τηλεόρασης

Το δεύτερο επεισόδιο του DRAGONS’ DEN GREECE, του πρώτου επιχειρηματικού show της ελληνικής τηλεόρασης που προβάλλεται από την τηλεόραση του ANT1, με παρουσιαστή τον Σάκη Τανιμανίδη, τα είχε όλα: Μεγάλες ανατροπές με deals να χαλάνε στην κυριολεξία στο τελευταίο λεπτό, σκληρές διαπραγματεύσεις, χιούμορ, αλλά και επενδύσεις ύψους 110.000 ευρώ. Είναι πλέον φανερό πως τα περιθώρια στενεύουν και σιγά σιγά βλέπουμε τους dragons γίνονται πιο επιφυλακτικοί, αλλά και απαιτητικοί ως προς προϊόντα και τις επιχειρήσεις που επιλέγουν να επενδύσουν.

Το χθεσινό λοιπόν επεισόδιο ξεκίνησε δυναμικά με τον χημικό μηχανικό, Ραφαήλ Κουρμουλάκη να παρουσιάζει μια πρωτότυπη ιδέα μπροστά στους dragons. Ειδικότερα, ο Ραφαήλ είχε την ιδέα για την δημιουργία του cleardrink, ενός αντιδραστήρα τσέπης που δείχνει εάν ένα ποτό είναι νοθευμένο η όχι. Για να μπορέσει να υλοποιήσει την ιδέα του ζήτησε ένα από τα μεγαλύτερα ποσά που έχουν ζητηθεί ποτέ από στην ελληνική τηλεόραση. Πιο συγκεκριμένα, ζήτησε 150.000 ευρώ για το 10% της εταιρείας με σκοπό την ίδρυση της εταιρείας, αλλά και για να μπορέσει να κατασκευαστεί το πρωτότυπο μιας και μέχρι στιγμής δεν υπήρχε. Οι dragons αρχικά επαίνεσαν την ιδέα του Ραφαήλ, δεν τους άρεσε όμως καθόλου το γεγονός ότι ο ίδιος δεν είχε φτιάξει ακόμα το πρωτότυπο και έτσι ο ένας μετά τον άλλον άρχισαν να θέτουν τον εαυτό τους εκτός. Μόνο η Μαρία Χατζηστεφανή αποφάσισε να κάνει μια αρκετά δελεαστική πρόταση στον Ραφαήλ δίνοντας του όμως 5 δευτερόλεπτα για να τη δεχτεί ή όχι. Η Μαρία λοιπόν του πρότεινε να δώσει 150.000 ευρώ για το 50% της εταιρείας. Ο Ραφαήλ μη θέλοντας να χάσει τον έλεγχο της αντιπρότεινε να δώσει το 49% και τότε η Μαρία έθεσε αμέσως τον εαυτό της εκτός.

Ένας διαγωνιζόμενος που σίγουρα προκάλεσε αίσθηση ήταν ο σχεδιαστής καινοτόμων προϊόντων, Γιάννης Κατσέλης, ο οποίος παρουσίασε μπροστά τους dragons, το lamponio, μια «έξυπνη» λάμπα πολλαπλών λειτουργιών με φίλτρο άνθρακα που καθαρίζει την ατμόσφαιρα. Ο Γιάννης ζήτησε 300.000 ευρώ για το 10% της εταιρείας του. Όταν όμως είδε ότι το προϊόν του δεν έπειθε τους dragons, δεν δίστασε να πει πώς για κάθε μεγάλη ιδέα που πρωτοβγαίνει στην αγορά πάντα υπάρχουν άνθρωποι που την αμφισβητούν, φέρνοντας μάλιστα το παράδειγμα του Steve Jobs! Τότε η Μαρία Χατζηστεφανή αντέδρασε λέγοντας ότι δεν μπορούμε να συγκρίνουμε τον Steve Jobs με το λαμπατέρ! Εν τέλει, το design της λάμπας δεν άρεσε καθόλου στους dragons, οι οποίοι αποφάσισαν να μην επενδύσουν στην εταιρεία.

Στη συνέχεια, σειρά είχε η ιδιοκτήτρια της γνωστής slow fashion, εταιρείας ρούχων, NO THINKIN, Μιρκέτα Βιδάλη, η οποία παρουσίασε στους dragons το νέο της προϊόν, το «ΤANPIRE», ένα αυτομαυριστικό serum. Η Μιρκέτα ζήτησε 50.000 ευρώ για το 20% της εταιρείας.

Το προϊόν άρεσε στους dragons και έτσι δεν άργησαν να ξεκινήσουν οι σκληρές διαπραγματεύσεις. Η Μαρία όμως ανέφερε ότι δεν της άρεσε καθόλου το branding του προϊόντος, καθώς θεώρησε ότι το όνομα και το λογότυπο δεν ταίριαζαν σε αυτά που υπόσχεται το serum, κάτι το οποίο βρήκε σύμφωνη και τη Λίλη Περγαντά. Ωστόσο, η Λίλη Περγαντά πρότεινε στην Μιρκέτα να δώσει το 30% της εταιρείας για 60.000 ευρώ με την προϋπόθεση να αλλάξει το όνομα. Τότε ζήτησε να «μπει» και ο Πωλ Ευμορφίδης βάζοντας 10.000 ευρώ. Η Μιρκέτα όμως διαφώνησε λέγοντας πως γνωρίζει πολύ καλά το αγοραστικό της κοινό και ξέρει ότι το όνομα αυτό αρέσει. Η στάση της αυτή έπεισε αμέσως τον Χάρη Βαφειά, ο οποίος είπε ότι εάν ο Πωλ και Λίλη αποφασίσουν να «μπουν» στο deal χωρίς να αλλάξουν το όνομα, τότε «μπαίνει» και εκείνος. Τελικά, η Λίλη συμφώνησε να επενδύσει 30.000 ευρώ για το 15% της εταιρείας, ο Χάρης 20.000 ευρώ για το 10% και ο Πωλ 10.000 ευρώ για το 5%.

Στους μεγάλους νικητές του χθεσινού επεισοδίου ήταν ο ιδρυτής της πρωτότυπης πλατφόρμας εύρεσης συγκατοίκου, Myroomie, Δομίνικος Πρίτης, o οποίος ήταν και στο εξώφυλλο του 33ου τεύχους του STARTUPPER MAG.

Το Myroomie η πλατφόρμα που δίνει λύση σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες αυτή τη στιγμή που δεν είναι άλλο από την εύρεση κατοικίας, εντυπωσίασε αμέσως τους dragons. Μάλιστα ο Πωλ Ευμορφίδης και ο Λέων Γιοχάη είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν από πρώτο χέρι την εφαρμογή, περνώντας από τους αυστηρούς ελέγχους και τις συνεντεύξεις που εξασφαλίζουν στους χρήστες την απόλυτη ασφάλεια στο πλαίσιο της διαδικασίας εύρεσης συγκατοίκου. Πιο συγκεκριμένα, οι δύο dragons έκατσαν στον καναπέ του πλατό και απάντησαν στις ερωτήσεις του Δομίνικου προκειμένου να διαπιστωθεί εάν οι προσωπικότητες τους ταιριάζουν σε σημείο που να μπορεί να τους εξασφαλίσει μια ομαλή συγκατοίκηση.

Ο Δομίνικος Πρίτης ζήτησε 25.000 ευρώ για το 3% της εταιρείας, όμως ο Γιοχάη είδε αμέσως τη δυναμική της πλατφόρμας και έτσι του αντιπρότεινε να δώσει 50.000 ευρώ για το 7.5%, ποσό δηλαδή διπλάσιο από την αρχική πρόταση. Έτσι λοιπόν το Myroomie έκλεισε το καλύτερο deal του επεισοδίου!

Εμείς περιμένουμε λοιπόν με ανυπομονησία το επόμενο επεισόδιο για να δούμε καινοτόμα προϊόντα, σκληρές διαπραγματεύσεις και φυσικά ακόμα μεγαλύτερα deals.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις