Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

ΔΕΗ: Τί κερδίζει από την εξαγορά της ENEL Ρουμανίας

Ο κ. Στάσσης τόνισε ότι «θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στην Ελλάδα, έχουμε τη χρηματοδότηση και ένα πολύ ισχυρό pipeline έργων»

Με δίκαιη αποτίμηση γίνεται η εξαγορά της Enel Ρουμανίας, υποστήριξε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, Γιώργος Στάσσης, απαντώντας σε ερωτήσεις αναλυτών, κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη που ακολούθησε μετά την επίσημη ανακοίνωση της συμφωνίας.

Στην τηλεδιάσκεψη, που συμμετείχαν 170 αναλυτές, ο κ. Στάσσης επισήμανε ότι «δεν βρίσκεις εύκολα δίκτυα προς πώληση στην Ευρώπη». Διαβεβαίωσε, επίσης, ότι το ρίσκο είναι ελεγχόμενο, καθώς οι δύο αγορές, Ελλάδας-Ρουμανίας, είναι παρόμοιες. Άλλωστε, συμπλήρωσε, το αναγνωρίζουν και διεθνείς οίκοι αξιολόγησης, που εκτιμούν ότι η συναλλαγή είναι credit neutral για τη ΔΕΗΔΕΗ +2,38%.

Ο κ. Στάσσης τόνισε ότι «θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στην Ελλάδα, έχουμε τη χρηματοδότηση και ένα πολύ ισχυρό pipeline έργων». Επισήμανε, επίσης, ότι το κλείσιμο της συναλλαγής θα γίνει μετά το καλοκαίρι.

Προηγουμένως, στην παρουσίαση που έκανε, χαρακτήρισε την εξαγορά της Enel Ρουμανίας «συναλλαγή που μεταμορφώνει τη ΔΕΗΔΕΗ +2,38%».

Ο μάνατζερ της Επιχείρησης συνόψισε τους λόγους για τους οποίους αποφασίστηκε η κίνηση αυτή:

Η Enel Ρουμανίας ταιριάζει απόλυτα στη στρατηγική της ΔEΗ, τόσο από γεωγραφική άποψη, όσο και επιχειρηματικά.

Ήταν μοναδική ευκαιρία απόκτησης μιας ολοκληρωμένης πλατφόρμας κοινής ωφέλειας σε ελκυστική αποτίμηση.

Οδηγεί τη ΔEΗ στην ανάδειξη της σε κορυφαία εταιρία κοινής ωφέλειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Παρέχει τη δυνατότητα βελτιωμένου επιχειρηματικού μείγματος, με υψηλή προβλεψιμότητα ταμειακών ροών και δημιουργία αξίας.

Δίνει πρόσθετη υπεραξία από τις σημαντικές συνέργειες με τις υφιστάμενες δραστηριότητες της ΔEΗ.

Εξασφαλίζει ότι οι πιστωτικοί δείκτες θα παραμείνουν εντός των κατευθυντηρίων γραμμών.

Με τη συμφωνία εξαγοράς, η ΔEΗ αποκτά: τα πλειοψηφικά πακέτα της Enel σε τρεις εταιρίες διανομής που δραστηριοποιούνται σε αντίστοιχες περιφέρειες, τη Muntenia (78%), την Banat (51%) και την Dobrogea (51%). Οι τρεις εταιρίες ελέγχουν 132.353 χλμ δικτύου διανομής, για τη διανομή ρεύματος 16 Twh, με 1,15 δισ. ευρώ RAB.

Επίσης, στον τομέα της προμήθειας αποκτά το 78% της Enel Energie Muntenia, το 51% της Enel Energie, καθώς και το 100% της Enel-X (ηλεκτροκίνηση και άλλες υπηρεσίες). Οι δύο πρώτες έχουν 3.200.000 πελάτες, με πωλήσεις 11 TWh.

Ακόμη αποκτά το 100% της πράσινης δραστηριότητας της Enel στη Ρουμανία, με εν λειτουργία 8 αιολικά πάρκα, εγκατεστημένης ισχύος 499 MW και 4 φωτοβολταϊκά πάρκα, ισχύος 36 MW και pipeline έργων υπό ανάπτυξη 5,4 GW, από τα οποία τα 2,3 GW αιολικά και τα 3,1 GW φωτοβολταϊκά.

Η Enel στη Ρουμανία κατέχει το 35% στη διανομή, το 16% στις ΑΠΕ και το 18% στην προμήθεια.

Με βάση τις εκτιμήσεις της ΔEΗ, η συναλλαγή θα προσθέσει ένα EBITDA της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ στο συνολικό EBITDA του ομίλου, ενώ οι συνέργειες που θα δημιουργηθούν είναι της τάξεως των 200-250 εκατ. ευρώ σε ορίζοντα 4ετίας.

Για τη μελλοντική πορεία της επένδυσης θεωρείται ότι αποτελούν εχέγγυο οι ρυθμοί ανάπτυξης της ρουμανικής οικονομίας (2,5% φέτος παρά τον αυξημένο πληθωρισμό και 3% το 2024) και η εντατική εκβιομηχάνιση της χώρας.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, τη δικαστική εκκρεμότητα της Enel στη Ρουμανία σχετικά με την επιβολή φόρου σε υπερκέρδη των ΑΠΕ έγινε γνωστό ότι αφορά στο παρελθόν και έχει αντιμετωπιστεί με το πλαφόν στις τιμές. Κατά συνέπεια, έχει ήδη τιμολογηθεί στη συναλλαγή και δεν αναμένεται να επηρεάσει μελλοντικά.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις