Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Ισραηλινές Startups: Κατακόρυφη πτώση των επενδύσεων το 1ο τρίμηνο του 2023

Πίσω από τη βουτιά των αριθμών βρίσκεται η παγκόσμια οικονομική κρίση -υψηλά επιτόκια και πληθωρισμός- και η συγκεκριμένη κρίση στον παγκόσμιο τεχνολογικό τομέα.

Οι ισραηλινές νεοσύστατες επιχειρήσεις συγκέντρωσαν μόνο 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια το 1ο τρίμηνο του 2023. Αυτό ήταν το χαμηλότερο τριμηνιαίο ποσό που συγκέντρωσαν ιδιωτικές ισραηλινές εταιρείες τεχνολογίας από το 2018, αναφέρει το Start-Up Nation Policy Institute (SPNI).

Οι επενδύσεις σε ισραηλινές ιδιωτικές εταιρείες τεχνολογίας επιβραδύνθηκαν σε μόλις 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο τρίμηνο του 2023, αναφέρει το Start-Up Nation Policy Institute (SPNI). Αυτό είναι το χαμηλότερο τριμηνιαίο ποσοστό για την άντληση κεφαλαίων εκκίνησης από το τρίτο τρίμηνο του 2018. Το πρώτο τρίμηνο του 2022, ισραηλινές νεοσύστατες επιχειρήσεις, εταιρείες ανάπτυξης και μονόκεροι συγκέντρωσαν 6,7 δισεκατομμύρια δολάρια μετά την άντληση περισσότερων από 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Αναμφίβολα, πίσω από τη βουτιά των αριθμών βρίσκεται η παγκόσμια οικονομική κρίση -υψηλά επιτόκια και πληθωρισμός- και η συγκεκριμένη κρίση στον παγκόσμιο τεχνολογικό τομέα. Τα υψηλά επιτόκια έχουν οδηγήσει τεράστιους επενδυτές, όπως τα hedge funds και τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια, να εκτρέψουν τις επενδύσεις τους από ζημιογόνες εταιρείες τεχνολογίας σε περιουσιακά στοιχεία υψηλότερης απόδοσης. Εν τω μεταξύ, η αξία των εισηγμένων εταιρειών τεχνολογίας μειώθηκε απότομα και τα μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια τεχνολογίας και τα ταμεία επιχειρηματικών κεφαλαίων έχουν υποστεί τεράστιες αποτιμήσεις, καθιστώντας δύσκολη την άντληση κεφαλαίων για πρόσθετες επενδύσεις.

Η SNPI ισχυρίζεται ότι υπήρξε επίσης αντίκτυπος από την προγραμματισμένη δικαστική αναθεώρηση της κυβέρνησης, η οποία αν και δεν μπορεί να μετρηθεί, τόσο οι επενδυτές όσο και οι επιχειρηματίες ισχυρίστηκαν ότι συνέβαλαν στη μείωση.

Η SNPI έκανε μια σύγκριση μεταξύ του εύρους των προσλήψεων στη Silicon Valley και στο Λονδίνο. Η σύγκριση δείχνει ότι ενώ οι επενδύσεις στη Silicon Valley αυξήθηκαν ελαφρώς το πρώτο τρίμηνο, στο Ισραήλ και το Λονδίνο κατέγραψαν μείωση.

Επίσης, εξηγεί την κοινή πτώση για το Ισραήλ και το Ηνωμένο Βασίλειο λέγοντας ότι σε περιόδους υψηλής αβεβαιότητας υπάρχει μια τάση ροής κεφαλαίων από τον υπόλοιπο κόσμο στις ΗΠΑ.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις