Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Zoom: Εξαγοράζει την Workvivo

Η Workvivo, με έδρα την Ιρλανδία, επικεντρώνεται στη βελτίωση της εσωτερικής επικοινωνίας και κουλτούρας των εταιρειών.

 

Η Zoom ανακοίνωσε σχέδια για την εξαγορά της Workvivo, μιας ιρλανδικής startup έξι ετών που επικεντρώνεται στη βελτίωση της εσωτερικής επικοινωνίας και κουλτούρας των εταιρειών. Οι όροι της συμφωνίας δεν αποκαλύφθηκαν.

Ενώ πολλά εργαλεία επικοινωνίας επιχειρήσεων, όπως το Zoom, ειδικεύονται στην επικοινωνία σε πραγματικό χρόνο, το Workvivo αφορά σε μεγάλο βαθμό την ασύγχρονη. Η πλατφόρμα αφορά λιγότερο τη συνεργασία για συγκεκριμένα έργα και περισσότερο την προώθηση της δέσμευσης των εργαζομένων σε ευρύ επίπεδο, συμπεριλαμβανομένης μιας τροφοδοσίας δραστηριότητας, καταλόγου ανθρώπων, ερευνών και ενός αγωγού για κρίσιμες επικοινωνίες της εταιρείας – λίγο σαν ένα σύγχρονο intranet.

Ιδρύθηκε στο Κορκ το 2017 και ήδη η Workvivo έχει συγκεντρώσει ένα αρκετά εντυπωσιακό πελατολόγιο, συμπεριλαμβανομένων των Amazon, RyanAir και Bupa. Η εταιρεία είχε συγκεντρώσει σχεδόν 40 εκατομμύρια δολάρια από την ίδρυσή της, συμπεριλαμβανομένων 22 εκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι με επικεφαλής τον υπάρχοντα επενδυτή Tiger Global. Είναι ενδιαφέρον ότι έλαβε επίσης μια angel investment από τον ιδρυτή, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Zoom Eric Yuan το 2019.

Η Workvivo ήταν σε ιδανική θέση για να αξιοποιήσει την επανάσταση της απομακρυσμένης εργασίας που προκλήθηκε από την παγκόσμια πανδημία, με την εταιρεία να αναφέρει αύξηση 200% στα ARR (ετήσια επαναλαμβανόμενα έσοδα) το 2020. Και αυτός, φαίνεται, είναι ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο το Zoom επέλεξε να αγοράσει το Workvivo. Στην ανακοίνωσή της σήμερα, η Zoom σημείωσε ότι οι επιχειρήσεις «πρέπει να σκεφτούν διαφορετικά» σήμερα, προκειμένου να διατηρήσουν τα ταλέντα και να οικοδομήσουν μια ισχυρή εταιρική κουλτούρα.

Ενώ η Workvivo είχε φαινομενικά καλή απόδοση κατά τη διάρκεια των περιόδων άνθησης της πανδημίας, το ίδιο είχε κάνει και το Zoom. Ο γίγαντας της βιντεοεπικοινωνίας έφτασε σε κεφαλαιοποίηση αγοράς 160 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα μέσα του 2020, αλλά στα χρόνια που μεσολάβησαν – όπως και με τις περισσότερες άλλες εταιρείες τεχνολογίας – η αποτίμησή του επέστρεψε στη βάση, επιστρέφοντας στον προ πανδημίας κανόνα των περίπου 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Έτσι, η Zoom ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο ότι απολύει περίπου το 15% του εργατικού δυναμικού της, επηρεάζοντας περίπου 1.300 άτομα, με τον Yuan να επισημαίνει την ταχεία ανάπτυξή του κατά τη διάρκεια της πανδημίας και την παγκόσμια οικονομική αναταραχή που ακολούθησε.

Το Zoom δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό για τις M&A δραστηριότητες του, με μόνο τέσσερις προηγούμενες γνωστές εξαγορές στο όνομά του κατά τη διάρκεια της 12χρονης ιστορίας του. Αλλά όταν αγοράζει μια εταιρεία, υπάρχει συνήθως ένα σαφές στρατηγικό πλάνο, όπως για παράδειγμα, πέρυσι με την conversational AI Startup Solvvy.

Η Zoom δήλωσε ότι αναμένει ότι η εξαγορά της Workvivo θα κλείσει μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα. Μετά από αυτό, θα ξεκινήσει την ενσωμάτωση των δυνατοτήτων της Workvivo στο ίδιο το Zoom, αν και ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο τι θα σημαίνει αυτό μακροπρόθεσμα για την Workvivo ως αυτόνομη πλατφόρμα.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις