Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Νanoplasmas: Η Startup που ανιχνεύει επικίνδυνους μικροοργανισμούς σε χρόνο ρεκόρ

Η εταιρεία έχει αναπτύξει καινοτόμα διαγνωστικά κιτ για την ανίχνευση παθογόνων και ιών, τα οποία προσφέρουν γρήγορα και ακριβή αποτελέσματα σε προσιτές τιμές

Η νανοτεχνολογία είναι ένας όρος που λίγο πολύ όλοι έχουμε πλέον ακούσει, λίγοι όμως ίσως γνωρίζουν τις επαναστατικές της εφαρμογές στον ιατρικό τομέα και ειδικά στο κομμάτι της διάγνωσης μικροοργανισμών. Αυτές ακριβώς τις εφαρμογές αξιοποιεί και η ελληνική Startup, Nanoplasmas, η οποία αναπτύσσει καινοτόμα διαγνωστικά προϊόντα υψηλής τεχνολογίας για πολλούς τομείς αιχμής. Μια από τις πιο πρωτοποριακές λύσεις που προσφέρει η εταιρεία είναι τα διαγνωστικά κιτ που ανιχνεύουν το εξαιρετικά παθογόνο βακτήριο της Λεγεωνέλλας μέσα σε μόλις 2 ώρες! Για να καταλάβουμε το μέγεθος του επιτεύγματος πρέπει να αναφέρουμε ότι οι μέθοδοι που είχαμε στη διάθεσή μας μέχρι τώρα απαιτούσαν 10 μέρες για βγάλουν τα αντίστοιχα αποτελέσματα.

Πώς «γεννήθηκε» η Nanoplasmas

Η Nanoplasmas αποτελεί ένα επιτυχημένο παράδειγμα της εμπορικής αξιοποίησης των ερευνητικών αποτελεσμάτων που παρήχθησαν στη χώρα μας. Ειδικότερα, μετά από μια διαδρομή 15 ετών στον χώρο της Ερευνάς & Ανάπτυξης και με την υποστήριξη του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, περισσότερες από 150 δημοσιεύσεις άρθρων και την ανάπτυξη 7 ευρεσιτεχνιών στον χώρο της νανοτεχνολογιας και των μικροσυστημάτων, μια ομάδα ερευνητών προχώρησε στη δημιουργία της Nanoplasmas με στόχο την εφαρμογή της αποκτηθείσας εξειδικευμένης τεχνογνωσίας στην εμπορική ανάπτυξη διαγνωστικών προϊόντων.

Η ιδρυτική ομάδα της Nanoplasmas αποτελείται από τους Κοσμάς Έλληνας, Κατερίνα Τσουγένη, Ευάγγελος Γογγολίδης, Αγγελική Τσερέπη, Τιμοκράτης Καραμήτρος, Σωτήρης Κακαμπάκος και Παναγιώτα Πέτρου.

Η σημασία της νανοτεχνολογίας

Η νανοτεχνολογία με χρήση πλάσματος αερίων μπορεί να τροποποιήσει επιφάνειες υλικών αλλάζοντας τη δομική και χημική υπόσταση τους, καθώς και τις φυσικές τους ιδιότητες. Έτσι λοιπόν, ο συνδυασμός της νανοτεχνολογίας και των μικρορευστονικών διατάξεων χρησιμοποιείται για τα διαγνωστικά προϊόντα της Nanoplasmas που απευθύνονται στον χώρο της υγείας (διαγνωστικά κέντρα, νοσοκομεία, κλινικές), στην ασφάλεια τροφίμων καθώς και σε διάφορες γεωργικές και περιβαλλοντικές εφαρμογές.

Πρωτοποριακά διαγνωστικά κιτ

Τα διαγνωστικά κιτ της Nanoplasmas είναι σχεδιασμένα με βάση την εξής φιλοσοφία: γρήγορα αποτελέσματα στο σημείο ενδιαφέροντος (ακόμα και σε απομακρυσμένες περιοχές), ακριβές αποτέλεσμα και προσιτές τιμές. Στον χώρο των τροφίμων αλλά και των γεωργικών και περιβαλλοντολογικών αναλύσεων, η εταιρεία προσφέρει εξατομικευμένες λύσεις για την καλύτερη παρακολούθηση και ασφάλεια των πολιτών λόγω και των όλο και πιο απαιτητικών προδιαγραφών και νομοθετικών απαιτήσεων (βλέπε νέα ευρωπαϊκή οδηγία για το νερό ανθρώπινης κατανάλωσης).

Το επικίνδυνο βακτήριο της Λεγεωνέλλα και η λύση της Nanoplasmas

Όπως είπαμε παραπάνω μια από τις λύσεις που προσφέρει η Nanoplasmas αφορά το μοριακό διαγνωστικό κιτ της για τη Λεγεωνέλλα, η οποία αποτελεί ένα από τα οκτώ πιο επικίνδυνα παθογόνα βακτήρια, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και προκαλεί τη λεγόμενη νόσο των λεγεωνάριων. Το βακτήριο μεταδίδεται μέσω της εισπνοής μικροσκοπικών σταγονιδίων νερού (αερολυμάτων).

Αερολύματα που περιέχουν βακτήρια της Λεγεωνέλλας μπορούν να δημιουργηθούν, για παράδειγμα, κατά τη ροή του νερού από τη βρύση ή το ντους, μέσω των φυσαλίδων που αναδύονται από το νερό στις πισίνες των spa ή από τα κλιματιστικά συστήματα. Η νόσος των λεγεωνάριων μπορεί να προκαλέσει μια βαριά μορφή πνευμονίας που έχει θνητότητα περίπου 5-10%.

Το κιτ της Nanoplasmas αποτελεί μια εξαιρετική λύση με χρόνο ανάλυσης λιγότερο από 2 ώρες σε σχέση με τις 10 μέρες που είναι ο χρόνος της ανάλυσης που απαιτείται με τις μεθόδους καλλιέργειας των βακτηρίων. Συγχρόνως, είναι και πολύ πρακτικό, καθώς δεν απαιτείται εξειδικευμένος εξοπλισμός για τη χρήση του.

Σε γενικές γραμμές, πρόκειται για ένα  εύχρηστο εργαλείο, το οποίο βοηθά εταιρείες πλοίων, ξενοδοχεία, δημόσιους χώρους και υποδομές να εξασφαλίζουν την ασφάλεια των επισκεπτών/επιβατών τους.

Φυσικά, η εταιρεία δεν έμεινε αδρανής και στην αντιμετώπιση της πανδημίας, μιας και η τεχνολογική της πλατφόρμα είναι ευέλικτη και προσαρμόσιμη. Έτσι λοιπόν, έφερε στην αγορά ένα κιτ ανίχνευσης του ιού SARS-CoV-2 για επιφάνειες και κλιματιστικά αλλά και ένα μοριακό τεστ, χαμηλού κόστους και ταχύτατης ανίχνευσης του ιού SARS-CoV-2 σε ανθρώπινα δείγματα.

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι η Nanoplasmas έχει δεχτεί χρηματοδότηση από το επενδυτικό κεφάλαιο επιχειρηματικών συμμετοχών Uni.Fund, ενώ έχει αναπτύξει συνεργασίες με εταιρείες και εργαστήρια ανάλυσης τροφίμων και νερού προσφέροντας τους μία νέα λύση με κόστος συγκρίσιμο με αυτό των μεθόδων καλλιέργειας, για τη καταπολέμηση της νόσου των λεγεωνάριων.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις