Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Ο μαγικός κόσμος των κρυπτονομισμάτων: Ευκαιρίες, παγίδες και μέτρα προστασίας

Τα κρυπτονομίσματα ίσως αποτελούν όντως το next big thing της αγοράς.

Τα κρυπτονομίσματα φαίνεται πως κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος αλλά για πολλούς ανθρώπους αποτελούν ακόμα terra incognita, δηλαδή άγνωστη γη. Ωστόσο, ο μαγικός κόσμος τους προσελκύει μεγάλο ενδιαφέρον και πληθώρα επενδυτών ακόμα και απλών ανθρώπων που πρωτίστως θέλουν να καταλάβουν με απλά λόγια τι είναι τα κρυπτονομίσματα, πως λειτουργούν και αν μπορούν να επενδύσουν.

Ο χώρος των κρυπτονομισμάτων δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα, πέρασε από συμπληγάδες, όπως η ρυθμιστική ασάφεια, ή με περιουσιακά στοιχεία όπως το Bitcoin (BTC) να αντιμετωπίζουν σημαντικές επιπτώσεις. Ωστόσο, παρα τους ρυθμιστικούς φόβους παρατηρείται εκθετική αύξηση στον αριθμό νέων χρηστών. Τα κρυπτονομίσματα ίσως αποτελούν όντως το next big thing της αγοράς.

Τo κρυπτονόμισμα με απλά λόγια 

Το κρυπτονόμισμα είναι μία peer-to-peer αποκεντρωμένη ηλεκτρονική μορφή χρήματος η οποία βασίζεται πάνω στις αρχές της κρυπτογραφίας για την διασφάλιση του δικτύου και την επαλήθευση των συναλλαγών.

Είναι ψηφιακά ή εικονικά νομίσματα που χρησιμοποιούν κρυπτογραφία για ασφάλεια. Λειτουργούν σε μια τεχνολογία που ονομάζεται blockchain, το οποίο είναι μια κατανεμημένη βάση δεδομένων, την χρησιμοποιούν ως πυλώνα του συστήματός τους και καταγράφει όλες τις συναλλαγές σε πολλούς υπολογιστές.

Γιατί όλο και περισσότεροι υιοθετούν το κρυπτονόμισμα

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους όλο και περισσότεροι άνθρωποι υιοθετούν κρυπτονομίσματα. Πρωτίστως, δεν ελέγχονται από καμία κεντρική αρχή, όπως μια κυβέρνηση ή μια τράπεζα. Αυτό δίνει στους χρήστες περισσότερο έλεγχο των χρημάτων τους και εξαλείφει την ανάγκη για μεσάζοντες. Χρησιμοποιούν προηγμένες κρυπτογραφικές τεχνικές για την ασφάλεια των συναλλαγών, καθιστώντας τα εξαιρετικά ασφαλή και ανθεκτικά σε απάτη ή hacking.

Επιπλέον, τα παραδοσιακά χρηματοπιστωτικά συστήματα συχνά συνεπάγονται υψηλές προμήθειες για συναλλαγές, ιδίως για διασυνοριακές μεταφορές. Τα κρυπτονομίσματα μπορούν να μειώσουν σημαντικά αυτές τις χρεώσεις, καθιστώντας τις συναλλαγές πιο προσιτές και αποτελεσματικές.

Τα κρυπτονομίσματα προσφέρουν ποικίλους βαθμούς απορρήτου, επιτρέποντας στους χρήστες να ελέγχουν τον όγκο των πληροφοριών που αποκαλύπτουν κατά τη διάρκεια των συναλλαγών. Επίσης, τα κρυπτονομίσματα παρέχουν πρόσβαση σε χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες για όσους δεν έχουν τραπεζικές συναλλαγές. Το μόνο που χρειάζονται είναι μια σύνδεση στο διαδίκτυο και ένα ψηφιακό πορτοφόλι για να συμμετάσχουν στο οικοσύστημα των κρυπτονομισμάτων.

Μερικοί άνθρωποι υιοθετούν τα κρυπτονομίσματα ως επενδυτική ευκαιρία. Η αξία των κρυπτονομισμάτων είναι γνωστό ότι αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου, προσφέροντας τη δυνατότητα για σημαντικές αποδόσεις των επενδύσεων. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα κρυπτονομίσματα ενέχουν επίσης κινδύνους, όπως η αστάθεια των τιμών, η ρυθμιστική αβεβαιότητα και η πιθανότητα δόλιων συστημάτων.

Ανοδική πορεία παρά τις δυσκολίες

Φαίνεται πως τίποτα δεν μπορεί να βάλει κόφτη στην πορεία και την δημοφιλία των κρυπτονομισμάτων, με 110 εκατομμύρια νέους χρήστες να εισέρχονται στις αγορές παρά τους ρυθμιστικούς φόβους.

Ο χώρος των κρυπτονομισμάτων αντιμετώπισε μια σειρά από εμπόδια όπως η ρυθμιστική ασάφεια, με περιουσιακά στοιχεία όπως το Bitcoin (BTC) να αντιμετωπίζουν σημαντικές επιπτώσεις. Η κάμψη αυτή όμως δεν στάθηκε ικανή να ανακόψει την πορεία τους και σημειώθηκε εκθετική αύξηση στην εισροή χρηστών στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων.

Σύμφωνα με στοιχεία από το Finbold, ο αριθμός των χρηστών έχει αυξηθεί στα 417,5 εκατομμύρια από το 2023, αντιπροσωπεύοντας ετήσια αύξηση 36,88%, δηλαδή 112,5 εκατομμύρια χρήστες σε σύγκριση με τα 305 εκατομμύρια που καταγράφηκαν το 2022.

Πρώτη στην κούρσα περνάει η Ασία με 260 εκατομμύρια χρήστες από τον Μάιο του 2023, σημειώνοντας εκπληκτική αύξηση 100% από τον αριθμό των 130 εκατομμυρίων του προηγούμενου έτους. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Βόρεια Αμερική με 54 εκατομμύρια χρήστες, σημειώνοντας αύξηση 3 εκατομμυρίων σε σύγκριση με την καταμέτρηση του 2022 των 51 εκατομμυρίων. Στον αντίποδα, η Αφρική κατέγραψε πτώση 28% από 53 εκατομμύρια σε 38 εκατομμύρια και παράλληλα οι Ευρωπαίοι χρήστες μειώθηκαν από 43 εκατομμύρια σε 31 εκατομμύρια.

Ο φόβος απώλειας (FOMO) είναι ένας από τους λόγους αυτής της αύξησης. Κατά τη διάρκεια της ύφεσης των κρυπτονομισμάτων, αυτές οι περίοδοι επιτρέπουν στους χρήστες να εμπλακούν στην αγορά, ελπίζοντας να επωφεληθούν από πιθανά κέρδη από τις επενδύσεις τους.

Η αγορά εξακολουθεί να βιώνει μια πτωτική τάση από τα υψηλά του 2021. Επιπλέον, η αυξανόμενη γενική υιοθέτηση και η ευαισθητοποίηση στην αγορά κρυπτονομισμάτων έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προσέλκυση νέων χρηστών. Η προσβασιμότητα και η ευκολία των πλατφορμών και των ανταλλακτηρίων έχουν επίσης διευκολύνει τους ιδιώτες επενδυτές να εισέλθουν στην αγορά.

Ο τομέας των κρυπτονομισμάτων περνάει κρίση, και αυτό είναι πλέον δεδομένο, που χαρακτηρίζεται από μια σταθερή bear market, αλλά ταυτόχρονα η παγκόσμια αύξηση των χρηστών είναι υψηλή. Η ανάπτυξη σημειώθηκε στον απόηχο περιστατικών υψηλού προφίλ, όπως η κατάρρευση του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων FTX και η κατάρρευση του οικοσυστήματος Terra (LUNA), με αποτέλεσμα εν μέρει τη διάβρωση της εμπιστοσύνης στον τομέα.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) ασχολείται με υποθέσεις υψηλού προφίλ που ενδέχεται να αποθαρρύνουν τη συμμετοχή των επενδυτών. Για παράδειγμα, η SEC έχει καταθέσει αγωγές κατά της Ripple, του παρόχου XRP, και των ανταλλακτηρίων κρυπτογράφησης Binance και Coinbase, ισχυριζόμενη παραβιάσεις της νομοθεσίας περί κινητών αξιών. Οι παρατηρητές της αγοράς πιστεύουν ότι οι περιφερειακές τάσεις των χρηστών κρυπτογράφησης είναι πιθανό να επηρεαστούν από κανονισμούς. Η περιοχή της Ασίας κυριαρχεί, λόγω της αυξανόμενης υιοθέτησης λύσεων πληρωμών που βασίζονται σε blockchain σε χώρες όπως η Ινδία, η Κίνα, η Σιγκαπούρη, η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία, ιδιαίτερα στους τραπεζικούς, χρηματοπιστωτικούς και ασφαλιστικούς τομείς.

Ο αντίκτυπος των κανονισμών

Περιοχές με αυστηρότερους κανονισμούς, όπως η Βόρεια Αμερική και η Ευρώπη, αναμένεται να σημειώσουν πτώση, ενώ η Ασία φαίνεται αναδυόμενη αγορά.

Η Ευρώπη σημείωσε πτώση, γεγονός που συνέπεσε με τη θέσπιση του νόμου για τις αγορές κρυπτογραφικών περιουσιακών στοιχείων (MiCA). Ο νόμος στοχεύει στη δημιουργία ενός νομικού πλαισίου σχεδιασμένου για την αγορά κρυπτογραφικών περιουσιακών στοιχείων. Το περιεχόμενο του νόμου έχει χαρακτηριστεί ως παγκόσμιο σημείο αναφοράς. Η Αφρική πιθανότατα βίωσε τις επιπτώσεις της bear market, οδηγώντας σε μείωση του αριθμού των χρηστών, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη την περιορισμένη πρόοδο της περιοχής στο ρυθμιστικό μέτωπο.

Καθώς η αγορά κρυπτονομισμάτων προσπαθεί να ανακάμψει από τη συνεχιζόμενη ύφεση, ο αριθμός των χρηστών πιθανότατα θα αυξηθεί, ειδικά με επικεφαλής περιοχές που θεσπίζουν φιλικούς κανονισμούς. Ομοίως, ο αριθμός των χρηστών μπορεί να λάβει ώθηση από μια πιθανή αύξηση της ζήτησης για κρυπτονομίσματα μεταξύ τραπεζών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και αναξιοποίητων αγορών στις αναδυόμενες οικονομίες.

Τα θετικά που  προκύπτουν από τους κανονισμούς

Σε πρώτο επίπεδο, οι αυστηροί κανονισμοί διασφαλίζουν αυξημένη προστασία των επενδυτών, καθώς μπορούν να διασφαλίσουν τη διαφάνεια, μειώνοντας την απάτη και αποτρέποντας τη χειραγώγηση της αγοράς. Αυτό μπορεί να ενισχύσει την εμπιστοσύνη στην αγορά κρυπτονομισμάτων, προσελκύοντας περισσότερους θεσμικούς επενδυτές.

Επίσης, είναι σημαντικό να επιτευχθεί η σωστή ισορροπία με τους κανονισμούς για την αντιμετώπιση ανησυχιών όπως η προστασία των επενδυτών, η ακεραιότητα της αγοράς και η χρηματοπιστωτική σταθερότητα, προωθώντας παράλληλα την καινοτομία και διατηρώντας τα οφέλη που προσφέρουν τα κρυπτονομίσματα.

Επιπροσθέτως, τα κρυπτονομίσματα έχουν συσχετιστεί με παράνομες δραστηριότητες. Οι αυστηροί κανονισμοί μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και άλλων παράνομων δραστηριοτήτων με την εφαρμογή μέτρων γνωριμίας με τον πελάτη (KYC) και καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (AML). Αυτό μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της φήμης των κρυπτονομισμάτων και στην αύξηση της αποδοχής τους στα παραδοσιακά χρηματοπιστωτικά συστήματα.

Τέλος, οι αγορές κρυπτονομισμάτων είναι γνωστές για την υψηλή μεταβλητότητά τους, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές διακυμάνσεις των τιμών και πιθανούς κινδύνους για τους επενδυτές. Αυστηροί κανονισμοί, όπως ο καθορισμός ορίων, η εισαγωγή αυτόματων διακοπτών ή η εφαρμογή μηχανισμών εποπτείας της αγοράς, μπορούν να βοηθήσουν στη σταθεροποίηση της αγοράς και στη μείωση των ακραίων διακυμάνσεων των τιμών.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις