Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Poolside: Η αμερικανική startup τεχνητής νοημοσύνης “σήκωσε” 126 εκατ. δολάρια και φεύγει για Γαλλία

Η ομάδα της Poolside χτίζει ένα μοντέλο AI, παρόμοιο με το ChatGPT αλλά με διαφορετικό στόχο, να επιτρέψει τελικά στους χρήστες να ζητήσουν από το εργαλείο, σε φυσική γλώσσα, να δημιουργήσει κώδικα για τη δημιουργία μιας εφαρμογής.

Poolside: Η αμερικανική startup τεχνητής νοημοσύνης “σήκωσε” 126 εκατομμύρια δολάρια και φεύγει για Γαλλία

Η Poolside AI, μια startup που θέλει να δημιουργήσει ένα εργαλείο παρόμοιο με το Chat gpt που μπορεί να γράψει κώδικα λογισμικού, έχει συγκεντρώσει ένα τεράστιο γύρο 126 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με δύο πηγές που εμπλέκονται άμεσα στη συγκέντρωση χρημάτων.

Η startup με έδρα τις ΗΠΑ άνοιξε επίσης μια γαλλική θυγατρική και αποφάσισε να μεταφέρει την έδρα της στο Παρίσι, λένε πηγές.

Ο Γάλλος δισεκατομμυριούχος Xavier Niel και ο Αμερικανός VC Felicis ηγήθηκαν του γύρου, ο οποίος περιελάμβανε επίσης τους Γάλλους επιχειρηματικούς αγγέλους Rodolphe Saadé και Motier Ventures και επενδυτές όπως η Bpifrance, η NewWave και η Frst.

Η Poolside ιδρύθηκε στις ΗΠΑ τον περασμένο Μάιο από τον Jason Warner, πρώην CTO της GitHub και προηγούμενο συνεργάτη της Redpoint Ventures. Ο συνιδρυτής, Eiso Kant, είναι ένας serial entrepreneur που έχει ιδρύσει μια σειρά από εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Athenian με έδρα το Παρίσι, η οποία παρέχει αναλυτικά στοιχεία για την ανάπτυξη λογισμικού.

O Warner και ο Kant προστίθενται σε έναν αυξανόμενο αριθμό επιχειρηματιών που επιλέγουν τη γαλλική πρωτεύουσα για να ξεκινήσουν και να αναπτύξουν νεοσύστατες επιχειρήσεις AI, που προσελκύονται από την υψηλή διαθεσιμότητα και το χαμηλό κόστος ταλέντων – συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών AI υψηλού προφίλ Mistral, Nabla και Dust.

Η ομάδα της Poolside, η οποία επί του παρόντος αριθμεί λιγότερους από 10 ανθρώπους, χτίζει ένα μοντέλο AI, παρόμοιο με το Chat gpt αλλά με διαφορετικό στόχο – να επιτρέψει τελικά στους χρήστες να ζητήσουν από το εργαλείο, σε φυσική γλώσσα, να δημιουργήσει κώδικα για τη δημιουργία μιας εφαρμογής.

Για παράδειγμα, ένας δάσκαλος θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το μοντέλο για να δημιουργήσει μια εφαρμογή για να βοηθήσει τους μαθητές του να μάθουν ή ένας γιατρός θα μπορούσε να το χρησιμοποιήσει για να δημιουργήσει καλύτερο λογισμικό για τη διαχείριση ραντεβού. Με άλλα λόγια, οι άνθρωποι χωρίς εμπειρία κωδικοποίησης θα μπορούσαν, θεωρητικά, να γίνουν οι δημιουργοί χρήσιμου λογισμικού. Ο εκδημοκρατισμός της ανάπτυξης λογισμικού με τέτοιο τρόπο θα μπορούσε να αλλάξει το παιχνίδι.

Η τεχνολογία της Poolside βασίζεται σε ένα μεγάλο γλωσσικό μοντέλο (LLM) που θα εκπαιδευτεί σε τεράστιες ποσότητες δεδομένων, τόσο κώδικα όσο και φυσική γλώσσα.

Η μετακόμιση της Poolside στο Παρίσι έρχεται λίγους μήνες αφότου ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron ανακοίνωσε ένα σχέδιο 500 εκατομμυρίων ευρώ για να ενθαρρύνει την ανάπτυξη νέων παικτών AI, στέλνοντας ένα ισχυρό μήνυμα ότι η χώρα είναι ανοιχτή για επιχειρήσεις.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις