Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Αφρικανικές startups τεχνολογίας για το κλίμα: Πόλος έλξης VC χρηματοδοτήσεων

Το κλίμα αποτελεί τον πιο χρηματοδοτούμενο τομέα της Αφρικής μετά το fintech.

 

Η παγκόσμια κρίση δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστο και τον τομέα των χρηματοδοτήσεων, με τα funds να είναι πιο προσεκτικά και να έχουν περιορίσει τα κεφάλαια που επενδύουν.

Παρόλα αυτα τα κεφαλαία γύρω από την τεχνολογία για το κλίμα έχει αυξηθεί στην Αφρική παρά την παγκόσμια επιβράδυνση της χρηματοδότησης VC.

Οι νεοσύστατες επιχειρήσεις τεχνολογίας για το κλίμα εξασφάλισαν πάνω από 860 εκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση μετοχικού κεφαλαίου, κυρίως λόγω τεχνολογιών καθαρής ενέργειας, αντιπροσωπεύοντας ανάπτυξη 3,5 φορές εν μέσω μακροοικονομικών αντιξοοτήτων πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία, καθιστώντας το κλίμα τον πιο χρηματοδοτούμενο τομέα της Αφρικής μετά το fintech.

Η παναφρικανική εταιρεία επιχειρηματικών συμμετοχών Novastar αναφέρθηκε την περασμένη εβδομάδα ότι θα συγκεντρώσει πάνω από 200 εκατομμύρια δολάρια για το τρίτο ταμείο της, Africa People + Planet Fund, το οποίο θα επενδύσει σε νεοσύστατες επιχειρήσεις που αναπτύσσουν λύσεις για τη γεωργία και το κλίμα στην ήπειρο. Επίσης, η Equator ανακοίνωσε το αρχικό κλείσιμο του ταμείου της για την υποστήριξη νεοσύστατων επιχειρήσεων στους τομείς της ενέργειας, της γεωργίας και της κινητικότητας.

Η Satgana, μια νέα εταιρεία τεχνολογίας για το κλίμα που ξεκίνησε στα τέλη του περασμένου έτους, σχεδιάζει να διαθέσει έως και το 40% των κεφαλαίων της σε «θετικές για τον πλανήτη» νεοσύστατες επιχειρήσεις στην Αφρική. Άλλα αφρικανικά επενδυτικά “οχήματα” με επίκεντρο το κλίμα που έχουν αντλήσει κεφάλαια πρόσφατα περιλαμβάνουν το Ταμείο AfricaGoGreen (AAGF) ύψους 250 εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο έκλεισε τη δεύτερη δόση της συγκέντρωσης κεφαλαίων τον Φεβρουάριο και το Ταμείο Ανάπτυξης Επιχειρηματιών Ενέργειας (EEGF), το οποίο συγκέντρωσε πάνω από 110 εκατομμύρια δολάρια πέρυσι.

Η AAGF χρηματοδοτεί έργα «φιλικά προς το κλίμα» και υπολογίζει τους παρόχους ηλιακής ενέργειας BBOXX και Solarise ως μέρος του χαρτοφυλακίου της. Ομοίως, το Ταμείο EEGF που υποστηρίζεται από τη Shell επενδύει σε νεοσύστατες επιχειρήσεις που αυξάνουν την πρόσβαση σε καθαρή ενέργεια για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις στην ήπειρο. Η Oxfam Novib και η Goodwell έχουν επίσης ξεκινήσει ένα νέο ταμείο για νεοσύστατες επιχειρήσεις σε αυτόν τον χώρο.

Η άνοδος τόσων πολλών νέων κεφαλαίων δείχνει ότι ακόμη και εν μέσω της κρίσης κεφαλαίου, θα υπάρξουν κάποιες ειδικές “δεξαμενές” για ιδρυτές που δημιουργούν νεοσύστατες επιχειρήσεις που μπορούν να ηγηθούν των προσπαθειών ενεργειακής μετάβασης και να προσφέρουν λύσεις για τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Η κλιματική αλλαγή αποτελεί μείζον θέμα στην εποχή μας και ως εκ τούτου οι επενδύσεις σε εταιρείες τεχνολογίας για το κλίμα βρίσκονται σε άνθιση όπως είναι αναμενόμενο.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις