Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Γραφειοκρατία και έλλειψη στρατηγικής: Τα δύο βασικά εμπόδια για την ανάπτυξη της έρευνας στην Ελλάδα

Η έρευνα για να υπηρετήσει τον τόπο και την επιχειρηματικότητα, πρέπει να είναι απόλυτα πρώτης ποιότητας και για να έρθουν ξένες επενδύσεις στον τομέα αυτό, πρέπει να διαθέτουμε διεθνώς ανταγωνιστικές δομές και ανθρώπινο δυναμικό.

«Στην Ελλάδα είμαστε καλοί επιβάτες, αλλά δεν είμαστε οδηγοί να οδηγούμε την επιστήμη», σχολίασε ο Σπύρος Αρταβάνης – Τσάκωνας, Ομότιμος Καθηγητής Κυτταρικής Βιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Harvard των ΗΠΑ, μιλώντας στο δημοσιογράφο της Καθημερινής Νίκο Κωνσταντάρα στο 8o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται στους Δελφούς 26 – 29 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Πρόσθεσε ότι αν θέλουμε πραγματικά η έρευνα να υπηρετήσει τον τόπο και την επιχειρηματικότητα, πρέπει να είναι απόλυτα πρώτης ποιότητας και για να έρθουν ξένες επενδύσεις στον τομέα αυτό, πρέπει να διαθέτουμε διεθνώς ανταγωνιστικές δομές και ανθρώπινο δυναμικό. Αν και εξέφρασε την ακλόνητη πεποίθησή του ότι η χώρα μας μπορεί να πετύχει τον στόχο, επισήμανε ότι υπάρχουν δύο βασικά εμπόδια και αυτά είναι η έλλειψη στρατηγικής και η «καταστροφική, ανόητη γραφειοκρατία».

«Δυστυχώς ο μόνος που μπορεί να κάνει πράγματα πολλές φορές είναι μόνο ο πρωθυπουργός», είπε, προσθέτοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση κάθε πρωτοβουλία «χάνεται μέσα στον κυκεώνα των ΦΕΚ και άλλων αποφάσεων και σχεδίων, σε ένα χαώδες σύστημα». Ο κ. Αρταβάνης – Τσάκωνας πρότεινε να δημιουργηθεί ένα συγκεντρωτικό και ισχυρό όργανο, δηλαδή ένα Υπουργείο Έρευνας, Τεχνολογίας, Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Καινοτομίας, καθώς θεωρεί ότι όλα αυτά είναι άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους και απαιτούν κοινή και συντονισμένη πολιτική. «Η έρευνα δεν είναι πολυτέλεια, είναι αναγκαιότητα», τόνισε κλείνοντας, υπογραμμίζοντας ότι στην Ελλάδα διαθέτουμε ήδη εξαιρετικούς ερευνητές και συγκριτικό πλεονέκτημα στην πληροφορική και τη βιολογία, που αποτελούν άλλωστε και τις δύο πιο κρίσιμες επιστήμες του 21ου αιώνα.

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις