Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Σεμινάρια Space4Beginners: Στόχος η χρήση διαστημικών τεχνολογιών από τους νέους

Οι συμμετέχοντες στα σεμινάρια βρίσκονται πλέον πιο κοντά στο να αναπτύξουν καινοτόμες ιδέες και μέσα από το ESA BIC Greece να δημιουργήσουν τις δικές τους startups στον τομέα του διαστήματος.

Με πρωτοβουλία του Corallia του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά, της θερμοκοιτίδας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος στην Ελλάδα (ESA BIC Greece), του ελληνικού cluster στον τομέα των Διαστημικών Τεχνολογιών και Εφαρμογών (si-Cluster) και με την υποστήριξη του προγράμματος InnORBIT, διοργανώθηκε τον Μάιο σειρά σεμιναρίων Space4Beginners που ενέπνευσαν πάνω από 214 νέους και νέες στη χρήση διαστημικών τεχνολογιών και δεδομένων.

Τα σεμινάρια παρείχαν μια ολιστική επισκόπηση των βασικών τεχνικών, οικονομικών, και διαχειριστικών προκλήσεων του διαστήματος. Οι ομιλίες, αν και εισαγωγικές, απευθύνονταν σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές ή νέους επαγγελματίες και ερευνητές που ασχολούνται ή θα ήθελαν να ασχοληθούν με το διάστημα.

Ο Διευθυντής του Προγράμματος ESA BIC Greece, Πρόεδρος του si-Cluster και συνιδρυτής του Corallia του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά, Δρ. Jorge-A. Sanchez-P., δήλωσε σχετικά: «Όταν μιλάμε για διάστημα οι περισσότεροι έχουμε στο μυαλό μας έναν αστροναύτη, τη Σελήνη, ένα διαστημόπλοιο, οπότε δεν σκεφτόμαστε εύκολα να ασχοληθούμε με κάτι τέτοιο. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι το Διάστημα δεν είναι κάτι εξωτικό. Το 95% των δραστηριοτήτων για το διάστημα είναι για γήινες δραστηριότητες. Δραστηριότητες Ηλεκτρολόγου και Μηχανολόγου Μηχανικού, Χημικού Μηχανικού, Επιστημών Υγείας, Ανάπτυξης Λογισμικού, Διαχείρισης δεδομένων, κ.λπ. Είναι επίσης σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η διαστημική τεχνολογία δεν βοηθά μόνο τους αστροναύτες και τους επιστήμονες να ερευνήσουν αστέρια, πλανήτες και τη δημιουργία του σύμπαντος. Για την καθημερινή μας ζωή μεγάλης σημασίας είναι η μεταφορά τεχνολογίας από διαστημικές σε καθημερινές εφαρμογές και η χρήση των διαστημικών δεδομένων και σημάτων».

Ο τομέας του Διαστήματος αποτελεί κινητήρια δύναμη ανάπτυξης, απασχόλησης και ανταγωνιστικότητας σε πολλούς τομείς της οικονομίας. Πρόκειται για μια αγορά άνω των €400Β παγκοσμίως, η οποία μεγαλώνει με σχεδόν διψήφιο ρυθμό κατά μέσο όρο τα τελευταία 10 χρόνια, ενώ στην Ελλάδα κινείται με διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης ακόμη και μέσα στην κρίση.

Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι η διαστημική αγορά φεύγει πλέον από το πεδίο των κυβερνητικών υπηρεσιών και οδεύει στο πεδίο του ιδιωτικού επιχειρείν.

Η μεγάλη συμμετοχή στα σεμινάρια αυτά έδειξε πως οι διαστημικές τεχνολογίες δεν είναι κάτι απομακρυσμένο και εξαιρετικά εξειδικευμένο. Η τεχνολογική πρόοδος έχει φτάσει και στην Ελλάδα και με ραγδαίους ρυθμούς εξελίσσεται και η Ελληνική Διαστημική Τεχνολογία. Οι συμμετέχοντες στα σεμινάρια βρίσκονται πλέον πιο κοντά στο να αναπτύξουν καινοτόμες ιδέες και μέσα από το ESA BIC Greece να δημιουργήσουν τις δικές τους startups στον τομέα του διαστήματος.

Το ESA BIC Greece υποστηρίζει startups που αναπτύσσουν τεχνολογίες στον τομέα του Διαστήματος, στοχεύουν στην ανάπτυξη υπηρεσιών και λύσεων με τη χρήση δεδομένων και σημάτων που λαμβάνουμε από το Διάστημα και που μεταφέρουν τεχνολογίες από εφαρμογές στο Διάστημα σε εφαρμογές για οποιαδήποτε άλλη οικονομική δραστηριότητα.
Με την είσοδο μιας startup στη θερμοκοιτίδα του ESA BIC Greece, της δίνεται οικονομική στήριξη €50.000 ανά startup, άλλα προνόμια αξίας άνω των €100.000 από υποστηρικτές, παροχή στέγασης στο Innohub, τεχνική, επιχειρηματική και νομική συμβουλευτική, εκπαίδευση, πρόσβαση στο εκτεταμένο δίκτυο της ESA και του si-Cluster, πρόσβαση σε χρηματοδότες, υποδομές και λογισμικό και τα δικαιώματα χρήσης του ESA BIC brand. Το ESA BIC Greece έχει Μόνιμη Ανοιχτή Πρόσκληση Υποβολής Προτάσεων για την περίοδο 2021-2025, με επόμενη προθεσμία εκκίνησης αξιολόγησης αιτήσεων στις 16 Οκτωβρίου 2023. Οι αιτήσεις μπορούν να υποβληθούν από νομικά πρόσωπα με έδρα στην Ελλάδα (όχι άνω των 5 ετών), και από φυσικά πρόσωπα, τα οποία κατοικούν με άδεια εργασίας στην Ελλάδα με υποχρέωση ίδρυσης νομικής οντότητας στην Ελληνική επικράτεια.
Τα σεμινάρια κάλυψαν τις εξής θεματικές με ομιλητές παγκοσμίου εμβέλειας: “A new Space Revolution: Overview of space activities in Europe and the world” (Thomas Τanghe/SpaceTec), “Basics on Earth Observation, Copernicus for developers” (Michael Hylind/SpaceTec), “Commercialization in LEO” (Omar Qaise/OQ Technologies), “Basics on cubesats & microsatellites” (Vaios Lappas, NKUA), “Success stories from entrepreneurs” (Antonis Gotsis/ INSIGHIO, George Koureas/PROMILIST, George Mendrinos/CAIUS, Anestis Katsounaros/ SPACEIS), “Basics on AI for space” (Eleni Mathioulaki – Athena Research Center), “How to apply to ESA and ESA BIC Greece” (Orfeas Voutyras/Corallia), “Funding opportunities in space technologies” (Youssef Sabbah/TechTour).
Περισσότερες πληροφορίες στο www.esa-bic.gr και πλάνο υποστήριξης υποβολής στο https://www.esa-bic.gr/cut-off-date-october/.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις