Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα: Δύο καινοτόμα ψηφιακά εργαλεία προς δοκιμαστική χρήση στα μέλη του AECM

Η CEO της HDB, Αθηνά Χατζηπέτρου, είναι εκλεγμένο μέλος του διοικητικού συμβουλίου του AECM και πρόσφατα εκλέχτηκε πρόεδρος της Επιτροπής Communication and Marketing.

Αυξάνεται διαρκώς ο ρόλος των εγγυοδοτικών φορέων στην χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Αυτό είναι το συμπέρασμα της ετήσιας συνάντησης του Ευρωπαϊκού Φορέα Εγγυοδοσίας AECM (European Association of Guarantee Institutions) που φιλοξένησε στην Αθήνα η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα-HDB.
Υπενθυμίζεται σε σημερινή ανακοίνωση ότι η γενική συνέλευση, καθώς και η ετήσια Σύνοδος του AECM φιλοξενήθηκαν για πρώτη φορά στην Αθήνα από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα-ΗDB, η οποία εκπροσωπείται στη διοίκησή του από την διευθύνουσα σύμβουλο, Αθηνά Χατζηπέτρου.
Κατά τη διάρκεια της τριήμερης συνάντησης, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη απλούστευσης νομοθετικών ρυθμίσεων, καθώς και στην πράσινη μετάβαση και την υιοθέτηση κριτηρίων ESG από τις επιχειρήσεις.
Δωρεάν διάθεση δύο καινοτόμων ψηφιακών εργαλείων
Την δωρεάν διάθεση δύο καινοτόμων ψηφιακών εργαλείων προς δοκιμαστική χρήση στα μέλη του AECM, ανακοίνωσε η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα. Πρόκειται για τα νέα ψηφιακά εργαλεία που δημιουργήθηκαν σε συνεργασία με δύο εταιρείες του Elevate Greece. Πιο αναλυτικά πρόκειται για τα εξής:
ESG TRACKER. Το ESG Tracker by HDB που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την εταιρεία Resnovae, αποτελεί ένα ενιαίο πληροφοριακό σύστημα συλλογής, επεξεργασίας και παρουσίασης συγκεντρωτικών δεδομένων ESG σε ζητήματα βιώσιμης επιχειρηματικότητας και ανάπτυξης σε εθνικό, περιφερειακό αλλά και με βάση την οικονομική δραστηριότητα.
Μέσω του εργαλείου αυτού, οι ΜμΕ, κυρίως, εταιρείες θα μπορούν να καταγράφουν βάσει ESG κριτηρίων το στάδιο βιώσιμης ανάπτυξης που βρίσκονται, να απαντούν σε επιλεγμένα κριτήρια ESG και να συγκρίνουν την επίδοσή τους σε θέματα ESG με αυτήν των άλλων εταιριών του ίδιου κλάδου.
Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας οι επιχειρήσεις θα λαμβάνουν μία σχετική αναφορά (Report) χρήσιμη για τις ίδιες αλλά και για περαιτέρω χρήση σε όσους φορείς θέλουν να παρουσιάσουν την επιχείρηση τους.
Σημαντικό πλεονέκτημα της εφαρμογής είναι ότι η κάθε επιχείρηση (ανεξαρτήτως μεγέθους) μπορεί μέσω του HDB ESG Tracker, να παρακολουθεί τη διαχρονική της εξέλιξη στους ESG δείκτες προκειμένου να λαμβάνει διορθωτικά μέτρα που θα βελτιώσουν την αξιολόγησή της.
Μέσα από μια απλή, γρήγορη και φιλική προς το χρήστη διαδικασία, η κάθε επιχείρηση θα μπορεί να «ξεκινήσει» την ενσωμάτωση και την καταγραφή των κριτηρίων ESG και να εκπαιδευτεί «στην πράξη» στη δημοσιοποίηση αναφορών βιωσιμότητας.
INNOVATION SCORECARD. Το SOFIA Innovation Scoring by HDB που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την εταιρεία Renvis, αποτελεί μέρος μιας εναλλακτικής διεργασίας πιστοληπτικής αξιολόγησης (Credit / Investment Scoring) πέρα από τη χρήση των παραδοσιακών τραπεζικών κριτηρίων, ώστε να διευρυνθεί η περίμετρος των επιχειρήσεων που θα θεωρούνται πιστοληπτικά ικανές (bankable).
Το SOFIA Innovation Scoring είναι ένα καινοτόμο επιχειρηματικό εργαλείο για τη βαθμολόγηση της καινοτομίας των επιχειρήσεων και διευκολύνει τις επιχειρήσεις να αποκτήσουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση, να αυξήσουν την τραπεζική τους αποδοτικότητα, να αξιοποιήσουν τα δεδομένα τους με στόχο την καλύτερη λήψη αποφάσεων
Βοηθά την βαθμολόγηση της καινοτομίας των επιχειρήσεων και μπορεί να χρησιμοποιηθεί άμεσα από Τράπεζες, Funds, VCs.
Στην παρέμβασή του ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Ανδρέας Αθανασόπουλος ανέλυσε την αναγκαιότητα και την αποτελεσματικότητα του εγγυητικού μέσου, ειδικά σε μια περίοδο συρρίκνωσης της προσφοράς πιστώσεων από μεγάλες επιχειρήσεις.
Από την πλευρά της η γενική διευθύντρια της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Χαρίκλεια Απαλαγάκη παρουσίασε το πρόγραμμα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα για την αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης.
Από την δική του πλευρά, ο Κωνσταντίνος Μακέδος, πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ το οποίο επίσης είναι μέλος του AECM, παρουσίασε στους συνέδρους στοιχεία που αποδεικνύουν την σταθερή ανοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας. Επιπλέον κατέδειξε τα αποτελέσματα που ήδη έχουν επιτευχθεί στη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων μελών του ΤΜΕΔΕ, σε συνεργασία με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, χάρη στην τεχνογνωσία και τη δέσμευση των δύο φορέων για παροχή των σύγχρονων εργαλείων στήριξης της επιχειρηματικότητας και διαρκούς αύξησης θέσεων εργασίας.
Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις