Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

iPhones: Απαγορεύεται η χρήση τους από κρατικούς λειτουργούς στη Ρωσία

Η ρωσική κυβέρνηση κατηγόρησε την Apple ότι συνεργάζεται με τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, έναν ισχυρισμό που η εταιρεία αρνείται κατηγορηματικά.

Ρώσοι αξιωματούχοι καλούνται να σταματήσουν να χρησιμοποιούν iPhones αφού μετά από έρευνα της FSB, της κρατικής υπηρεσίας ασφαλείας της Ρωσίας, αποκαλύφθηκε μία “επιχείρηση κατασκοπείας από αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες” και εμπλέκονται σε αυτήν συσκευές της Apple.

Τον Μάρτιο, το Κρεμλίνο είπε στους αξιωματούχους να σταματήσουν να χρησιμοποιούν προϊόντα της Apple, επικαλούμενο φόβους ότι ήταν ευάλωτα στο hacking των ΗΠΑ. Στη συνέχεια, τον Ιούνιο, η ρωσική κυβέρνηση κατηγόρησε την Apple ότι συνεργάζεται με τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών,έναν ισχυρισμό που η εταιρεία αρνείται κατηγορηματικά, αφού μια εταιρεία κυβερνοασφάλειας δήλωσε ότι τα iPhone που εκτελούν παλαιότερες εκδόσεις του iOS είχαν μολυνθεί με κακόβουλο λογισμικό, ανέφερε η Washington Post, καθιστώντας τα ευάλωτα σε υποκλοπές.

Ωστόσο, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας, ή FSB, δεν έχει παράσχει στοιχεία που να υποστηρίζουν τον ισχυρισμό και ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες ασφαλείας δεν έχουν βρει ενδείξεις ότι η Apple έχει ενσωματώσει μια εξαίρεση «κερκόπορτας» στην κρυπτογράφηση της συσκευής.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπήρχαν πραγματικά ελαττώματα ασφαλείας. Μετά τους ρωσικούς ισχυρισμούς, η Apple ανακοίνωσε ενημερώσεις κώδικα στο λογισμικό iOS, πιστώνοντας στους ερευνητές της Kaspersky Lab με έδρα τη Μόσχα τον εντοπισμό τρωτών σημείων.

Οι απαγορεύσεις επίσημης χρήσης δεν θα επηρεάσουν τους τακτικούς καταναλωτές. Η Apple αποσύρθηκε από τη ρωσική αγορά μετά την εισβολή πλήρους κλίμακας στην Ουκρανία πέρυσι. Αλλά τα προϊόντα της εταιρείας συνεχίζουν να εισάγονται από άλλες χώρες.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις