Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Ρεκόρ πωλήσεων για τα EV οχήματα στις ΗΠΑ – Χάνει έδαφος η Tesla

Το μερίδιο αγοράς της Tesla έπεσε από 62% το πρώτο τρίμηνο σε μόλις 50%

«Εκτινάχθηκαν» οι πωλήσεις των ηλεκτρικών οχημάτων (EV) στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, καθώς ξεπέρασαν για πρώτη φορά τις 300.000 το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσίευσε η Cox Automotive. Εντύπωση ωστόσο προκαλεί το γεγονός ότι μερίδιο αγοράς της ηγέτιδας Tesla υποχώρησε σε ιστορικό χαμηλό.

Πιο συγκεκριμένα, παρά τις σημαντικές μειώσεις τιμών που πραγματοποίησε η Tesla υπό την ηγεσία του Elon Musk, για να εδραιώσει τη θέση της στον άκρως ανταγωνιστικό τομέα των EV, το μερίδιο αγοράς της έπεσε από 62% το πρώτο τρίμηνο σε μόλις 50%.

Ωστόσο, το «δυνατό χαρτί» στα χέρια της Tesla είναι το ηλεκτρικό φορτηγό Cybertruck, το οποίο αναμένεται να παραδοθεί στους πελάτες μέσα σε αυτό το τρίμηνο.

Η ζήτηση αυξάνεται, οι τιμές πέφτουν

Στην σκληρή αρένα του ανταγωνισμού, πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες μειώνουν σημαντικά τις τιμές τους για να κερδίσουν πελάτες. Παρά την μεγάλη ζήτηση, το οικονομικό περιβάλλον παραμένει δύσκολο, λόγω του υψηλού πληθωρισμού και του αυξανόμενου κόστους δανεισμού.

Η Cox δήλωσε ότι «τα αυξημένα επίπεδα αποθεμάτων, η μεγαλύτερη διαθεσιμότητα προϊόντων και οι χαμηλότερες τιμές ενίσχυσαν τις πωλήσεις EV στην αγορά των Η.Π.Α».

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η μελέτη, οι μέσες τιμές του EV τον Σεπτέμβριο ήταν 50.683 δολάριααπό 52.212 δολάρια τον προηγούμενο μήνα, λόγω του «πολέμου τιμών» που ξεκίνησε η Tesla.

Ακόμη, οι συνολικές πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων το γ’ τρίμηνο αυξήθηκαν κατά σχεδόν 50% σε σχέση με πέρυσι και αντιπροσώπευαν το 7,9% των συνολικών πωλήσεων του κλάδου, που είναι ένα ποσοστό ρεκόρ, σύμφωνα πάλι με την έκθεση

Επισημαίνεται ότι η Rivian Automotive ξεπέρασε τις προσδοκίες των αναλυτών, καθώς παρέδωσε περισσότερα οχήματα το γ’ τρίμηνο και επιβεβαίωσε τον ετήσιο στόχο παραγωγής της για 52.000 οχήματα.

Από την άλλη πλευρά, η Tesla διέψευσε τις εκτιμήσεις όσον αφορά τον αριθμό των οχημάτων που παραδόθηκαν το τρίτο τρίμηνο, καθώς οι προγραμματισμένες αναβαθμίσεις στα εργοστάσια της για την κυκλοφορία της νεότερης έκδοσης του σεντάν Model 3 σταμάτησαν την παραγωγή.

Όπως ανέφερε η εταιρεία ανάλυσης του κλάδου Canalys, η Tesla κυριαρχεί στον κλάδο των ηλεκτρικών οχημάτων, αλλά η ζήτηση αυξάνεται για περισσότερες επιλογές EV.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις