Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

EDP: Μετατροπή του σταθμού Aboño στο πλαίσιο της δέσμευσής της για απαλλαγή από τον άνθρακα

Η EDP έχει δεσμευτεί να απαλλαγεί από τον άνθρακα έως το 2025, να απαλλαγεί από 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2030 και να μηδενίσει την κατανάλωση ενέργειας έως το 2040

 

Ο κύριος μέτοχος της EDP Renewables, η EDP, επιταχύνει την υλοποίηση της δέσμευσής της για απαλλαγή από τον άνθρακα έως το 2025 με ενισχυμένα σχέδια για τις εναπομείνασες μονάδες άνθρακα του ομίλου στην Ισπανία.

Οι αποφάσεις αυτές αποτελούν ένα ακόμη σημαντικό βήμα στην πορεία της εταιρείας προς την πλήρη απεξάρτηση από τον άνθρακα του χαρτοφυλακίου παραγωγής της, μετά την πώληση του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα Pecém στη Βραζιλία και το κλείσιμο του σταθμού Sines, στην Πορτογαλία. Οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί σχετικά με τα ισπανικά περιουσιακά στοιχεία άνθρακα περιλαμβάνουν:

• Μετατροπή του θερμοηλεκτρικού σταθμού Aboño II στην Ισπανία, από σταθμό καύσης άνθρακα σε σταθμό καύσης φυσικού αερίου, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί έως τα μέσα του 2025,
• Σύναψη νέας συνεργασίας με τον βιομηχανικό όμιλο Corporación Masaveu με έδρα την Αστούρια, μέσω της πώλησης του 50% του μετοχικού κεφαλαίου του Aboño, έναντι Εταιρικής Αξίας 350 εκατ. ευρώ περίπου και Αξίας Μετοχικού Κεφαλαίου 60 εκατ. ευρώ για το 100% του περιουσιακού στοιχείου,

• Ζητήθηκε άδεια από τον διαχειριστή του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας (Red Eléctrica) για το κλείσιμο του σταθμού άνθρακα Aboño I, καθώς και των τελευταίων εναπομεινάντων σταθμών άνθρακα της EDP στην Ισπανία (Soto 3 και Los Barrios).

Το Aboño αποτελείται από δύο μονάδες άνθρακα (Aboño I και II) με συνδυασμένη ισχύ 904 MW, κοντά στη Gijón και το λιμάνι Musel, οι οποίες διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην υποστήριξη του ενεργειακού εφοδιασμού της περιοχής της Αστούριας.

Η νέα σύμπραξη EDP/Corporación Masaveu, η οποία ενσωματώνεται από την EDP μέσω της Μεθόδου της Καθαρής Θέσης, προβλέπει τον κοινό έλεγχο στη διαχείριση του Aboño και τη μεταβίβαση των υποχρεώσεων που σχετίζονται με τον σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Ενισχύει τη δέσμευση στην Αστούριας μαζί με έναν βιομηχανικό εταίρο με ισχυρή τοπική παρουσία, διατηρώντας τις θέσεις όλων των εργαζομένων στην εγκατάσταση.

Η EDP θα διατηρήσει την πλήρη κυριότητα και ανάπτυξη των έργων “Just Transition” στο Aboño, όπως τα έργα υδρογόνου και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η πράσινη κοιλάδα υδρογόνου της Αστούριας, στο Aboño, είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα στην Ευρώπη στον τομέα αυτό και έχει λάβει διαπίστευση IPCEI από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι, επίσης, το μοναδικό έργο στην Ισπανία που περιλαμβάνεται στα τέσσερα κανάλια στήριξης που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση για έργα που σχετίζονται με το πράσινο υδρογόνο: Ταμείο Καινοτομίας, IPCEI, πρόσκληση για πρωτοπόρους H2 από το ισπανικό σχέδιο ανάκαμψης και πρόσκληση για την αλυσίδα αξίας H2 από το ισπανικό σχέδιο ανάκαμψης.

Η EDP έχει δεσμευτεί να απαλλαγεί από τον άνθρακα έως το 2025, να απαλλαγεί από 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2030 και να μηδενίσει την κατανάλωση ενέργειας έως το 2040, πρωτοστατώντας στην ενεργειακή μετάβαση για τη δημιουργία ανώτερης αξίας και τη διασφάλιση ενός πιο βιώσιμου μέλλοντος για όλους.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις