Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Επένδυση «μαμούθ» από το Ηνωμένο Βασίλειο για να φτιάξει έναν πανίσχυρο υπερυπολογιστή με ΑΙ

Η ανακοίνωση έγινε στη Σύνοδο Κορυφής για την Ασφάλεια της Τεχνητής Νοημοσύνης που έγινε στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου συγκεντρώθηκαν πολλοί εθνικοί ηγέτες για να συζητήσουν το μέλλον της Τεχνητής Νοημοσύνης και τους πιθανούς κινδύνους της.

 

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε μια επένδυση ύψους 273 εκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή του ισχυρότερου υπερυπολογιστή Isambard-AI, ο οποίος θα είναι μεταξύ των κορυφαίων υπερυπολογιστών τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο.

Ο υπερυπολογιστής θα είναι εξοπλισμένος με χιλιάδες superchips της NVIDIA και θα είναι ικανός για περισσότερους από 200 τετράκις εκατομμύρια υπολογισμούς ανά δευτερόλεπτο. Ο Isambard-AI αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το καλοκαίρι του 2024 και θα εγκατασταθεί στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ.

 

Σε ανακοίνωσή της, η NVIDIA ανέφερε ότι ο υπερυπολογιστής θα κατασκευαστεί από την Hewlett Packard Enterprise και θα χρησιμοποιεί GH200 Grace Hopper Superchips της NVIDIA. Θα έχει τη δυνατότητα να επιτύχει πάνω από 21 exaflops απόδοσης τεχνητής νοημοσύνης ή πάνω από 21 εκατομμύρια λειτουργίες κινητής υποδιαστολής ανά δευτερόλεπτο για εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, όπως η εκπαίδευση μεγάλων γλωσσικών μοντέλων.

Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, ο Isambard-AI θα είναι 10 φορές ταχύτερος από τον ταχύτερο υπερυπολογιστή που υπάρχει σήμερα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο Isambard-AI θα στεγαστεί στο National Composites Centre στο Μπρίστολ σε «ένα αυτόνομο, κέντρο δεδομένων με αυτόψυξη».

Σύμφωνα με τον Simon McIntosh-Smith του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, ο Isambard-AI θα είναι «ένα από τα πιο ισχυρά συστήματα τεχνητής νοημοσύνης για την ανοιχτή επιστήμη οπουδήποτε».

Η ανακοίνωση για την επένδυση «μαμούθ» έγινε κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής για την Ασφάλεια της AI του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου συναντήθηκαν ηγέτες από πολλές χώρες και συζήτησαν για το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης και τους πιθανούς κινδύνους της.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις