Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

EU Digital Identity Wallet: Έλαβε έγκριση το ενιαίο ψηφιακό πορτοφόλι για όλους τους Ευρωπαίους

Εκτός από την ασφαλή αποθήκευση της ψηφιακής τους ταυτότητας, το Πορτοφόλι θα επιτρέπει στους χρήστες να ανοίγουν τραπεζικούς λογαριασμούς, να πραγματοποιούν πληρωμές και να διατηρούν ψηφιακά έγγραφα, όπως άδεια οδήγησης για κινητά, ιατρική συνταγή, επαγγελματικό πιστοποιητικό ή ταξιδιωτικό εισιτήριο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρετίζει την τελική συμφωνία στην οποία κατέληξαν σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ε.Ε στο πλαίσιο του τελικού τριμερούς διαλόγου για τον κανονισμό σχετικά με την καθιέρωση ευρωπαϊκών πορτοφολιών ψηφιακής ταυτότητας. Με τον τρόπο αυτό ολοκληρώνεται το έργο των συννομοθετών για την εφαρμογή των αποτελεσμάτων της προσωρινής πολιτικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε στις 29 Ιουνίου 2023 σχετικά με ένα νομικό πλαίσιο για μια ψηφιακή ταυτότητα της ΕΕ, το πρώτο αξιόπιστο και ασφαλές πλαίσιο ψηφιακής ταυτότητας για όλους τους Ευρωπαίους.

Αυτό σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς την επίτευξη των στόχων του προγράμματος “Digital Decade 2030” για την ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών. Σε όλους τους πολίτες της ΕΕ θα προσφερθεί η δυνατότητα να έχουν ένα πορτοφόλι ψηφιακής ταυτότητας της ΕΕ (EU Digital Identity Wallet) προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε δημόσιες και ιδιωτικές διαδικτυακές υπηρεσίες με πλήρη ασφάλεια και προστασία των προσωπικών δεδομένων σε όλη την Ευρώπη.

Εκτός από τις δημόσιες υπηρεσίες, οι πολύ μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες που ορίζονται βάσει του νόμου για τις ψηφιακές υπηρεσίες (συμπεριλαμβανομένων υπηρεσιών όπως το Amazon, η Booking.com ή το Facebook) και οι ιδιωτικές υπηρεσίες που απαιτούνται νομικά για τον έλεγχο ταυτότητας των χρηστών τους θα πρέπει να αποδεχτούν το πορτοφόλι ψηφιακής ταυτότητας της ΕΕ για σύνδεση στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες τους. Επιπλέον, τα χαρακτηριστικά και οι κοινές προδιαγραφές των πορτοφολιών θα καταστήσουν ελκυστικό για όλους τους ιδιωτικούς παρόχους υπηρεσιών να τα δέχονται για τις υπηρεσίες τους , δημιουργώντας έτσι νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες. Το Πορτοφόλι θα διευκολύνει, επίσης τη συμμόρφωση των παρόχων υπηρεσιών με διάφορες κανονιστικές απαιτήσεις.

Εκτός από την ασφαλή αποθήκευση της ψηφιακής τους ταυτότητας, το Πορτοφόλι θα επιτρέπει στους χρήστες να ανοίγουν τραπεζικούς λογαριασμούς, να πραγματοποιούν πληρωμές και να διατηρούν ψηφιακά έγγραφα, όπως άδεια οδήγησης για κινητά, ιατρική συνταγή, επαγγελματικό πιστοποιητικό ή ταξιδιωτικό εισιτήριο. Το Πορτοφόλι θα προσφέρει μια φιλική προς τον χρήστη και πρακτική εναλλακτική λύση στην ηλεκτρονική ταυτοποίηση που εγγυάται η νομοθεσία της ΕΕ. Το Πορτοφόλι θα σέβεται πλήρως την επιλογή του χρήστη εάν θα κοινοποιήσει ή όχι προσωπικά δεδομένα, θα προσφέρει τον υψηλότερο βαθμό ασφάλειας που πιστοποιείται ανεξάρτητα με τα ίδια πρότυπα και σχετικά μέρη του κώδικά του θα δημοσιεύονται ανοιχτού κώδικα για να αποκλείεται κάθε πιθανότητα κατάχρησης, παράνομης παρακολούθηση, ιχνηλάτηση ή κρατική παρακολούθηση.

Oι νομοθετικές συζητήσεις ενίσχυσαν τη φιλοδοξία του κανονισμού σε ορισμένους τομείς σημαντικούς για τους πολίτες. Το Πορτοφόλι θα περιέχει έναν πίνακα ελέγχου όλων των συναλλαγών στις οποίες έχει πρόσβαση ο κάτοχός του, θα προσφέρει τη δυνατότητα αναφοράς υποτιθέμενων παραβιάσεων της προστασίας δεδομένων και θα επιτρέπει την αλληλεπίδραση μεταξύ των πορτοφολιών . Επιπλέον, οι πολίτες θα μπορούν να επιβιβάζονται στο πορτοφόλι με τα υπάρχοντα εθνικά συστήματα eID και να επωφελούνται από δωρεάν ηλεκτρονικές υπογραφές για μη επαγγελματική χρήση.

Πότε θα είναι διαθέσιμο το EU Digital Identity Wallet;

Η συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι συννομοθέτες υπόκειται πλέον στην επίσημη έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου. Μόλις εγκριθεί επίσημα, το ευρωπαϊκό πλαίσιο για την ψηφιακή ταυτότητα θα τεθεί σε ισχύ την 20ή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Ευρωπαϊκή Επίσημη Εφημερίδα.

Τα κράτη μέλη θα πρέπει να παρέχουν στους πολίτες τους EU Digital Identity Wallets 24 μήνες μετά την έγκριση των εκτελεστικών πράξεων που καθορίζουν τις τεχνικές προδιαγραφές για το EU Digital Identity Wallet και τις τεχνικές προδιαγραφές πιστοποίησης. Αυτές οι εκτελεστικές πράξεις – που πρόκειται να εγκριθούν 6 και 12 μήνες μετά την έγκριση του κανονισμού – θα βασίζονται στις προδιαγραφές που αναπτύχθηκαν ως μέρος της εργαλειοθήκης ψηφιακής ταυτότητας της ΕΕ, θέτοντας εναρμονισμένους όρους για την εφαρμογή των πορτοφολιών σε όλη την Ευρώπη.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις