Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η ΤΙΤΑΝ America «τσιμεντώνει» τα data centers της Amazon!

Ο κατασκευαστικός κλάδος είναι ένας από τους μεγαλύτερους και δυσκολότερους κλάδους για απανθρακοποίηση. Η Amazon Web Services κάνει «άλματα» σε αυτόν τον τομέα, με τσιμέντο της Titan, ώστε να χρησιμοποιεί υλικά χαμηλότερης περιεκτικότητας σε άνθρακα στα data centers της.

Οι εταιρείες Amazon και Amazon Web Services (AWS), στο πλαίσιο του The Climate Pledge επικεντρώνονται στην αύξηση της ενεργειακής απόδοσης, στην επέκταση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στη μείωση του ενσωματωμένου άνθρακα στις υποδομές, ώστε να φτάσουν σε καθαρό μηδενικό άνθρακα, έως το 2040.

Οι εκπομπές που απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής των δομικών υλικών, από την εξόρυξη έως την κατασκευή, τη μεταφορά και την κατασκευή έως την απόρριψη, αντιπροσωπεύει περίπου το 11% των παγκόσμιων εκπομπών άνθρακα.

Η AWS εργάζεται σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού της, για την κατασκευή data centers με σκυρόδεμα και χάλυβα χαμηλότερης περιεκτικότητας σε άνθρακα, όπου είναι δυνατόν. Η εταιρεία διαθέτει 43 data centers σε όλο τον κόσμο που έχουν κατασκευαστεί με αυτόν τον τρόπο.

Μέχρι στιγμής, ανακοινώθηκε ότι έχουν εξοικονομηθεί περισσότεροι από 22.000 τόνους άνθρακα ισοδύναμο διοξειδίου (tCO2e) από την κατασκευή 27 data centers που χρησιμοποιούν χάλυβα χαμηλότερης περιεκτικότητας σε άνθρακα και σκυρόδεμα. Αυτό το ισοδύναμο ποσό εκπομπών άνθρακα προκύπτει από τη φόρτιση περισσότερων από 2,6 δισεκατομμυρίων smartphone.

Ο τρόπος που επιτυγχάνεται η βιωσιμότητα:

  1. «Σχεδιασμός» της συνολικής ποσότητας χάλυβα και σκυροδέματος που χρησιμοποιείται

Αξιολογούνται συνεχώς τα κριτήρια σχεδιασμού για τα πάντα, από rack server μέχρι χώρους γραφείων και αποθηκευτικούς χώρους. Αυτό επιτρέπει να βρεθούν ευκαιρίες για να μειωθεί η συνολική ποσότητα υλικών, όπως χάλυβας και τσιμέντο, που απαιτούνται για τη στήριξη των κτηρίων. «Προσφάτως εντοπίσαμε μια ευκαιρία να αλλάξουμε το σύστημα αέρα στα σχέδια των data centers μας, για να μειώσουμε την ποσότητα των υλικών που χρησιμοποιούμε σε νέες κτιριακές κατασκευές. Αφαιρώντας το τσιμεντένιο κάλυμμα από έναν ημιώροφο και χρησιμοποιώντας μόνο χαλύβδινες δοκούς, εξοικονομούμε περίπου 115 μετρικούς τόνους ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα ανά data center», επισημαίνει η εταιρεία.

  1. Δοκιμή εναλλακτικών τσιμέντων χαμηλότερης περιεκτικότητας σε άνθρακα

Το τσιμέντο είναι υπεύθυνο για περίπου το 90% του ενσωματωμένου άνθρακα στο σκυρόδεμα. Ένας τρόπος με τον οποίο οι κατασκευαστές αναπτύσσουν μίγματα σκυροδέματος με χαμηλότερο ενσωματωμένο άνθρακα είναι ενσωματώνοντας ανακυκλωμένα υποπροϊόντα (όπως σκωρία, υποπροϊόν τήξης μεταλλευμάτων και ανακυκλωμένων μετάλλων) από άλλες βιομηχανικές διεργασίες για να αντικαταστήσουν το συνηθισμένο τσιμέντο. Μια άλλη λύση είναι η αντικατάσταση του συνηθισμένου τσιμέντου με το τσιμέντο Portland-Limestone (Τύπος IL), το οποίο περιέχει υψηλότερη αναλογία ακατέργαστου ασβεστόλιθου προς συνηθισμένο τσιμέντο και χαμηλότερο ενσωματωμένο άνθρακα. Όταν χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό, αυτές οι δύο μέθοδοι μπορούν να μειώσουν τις εκπομπές άνθρακα έως και 50%.

Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για τους προμηθευτές, να υιοθετήσουν αυτές τις εναλλακτικές λύσεις χαμηλών εκπομπών άνθρακα είναι η πεποίθηση ότι τα υποκατάστατα τσιμέντου θα θέσουν σε κίνδυνο το χρονοδιάγραμμα κατασκευής, την ευκολία τοποθέτησης ή την τελική εμφάνιση του σκυροδέματος.

«Συνεργαζόμαστε με προμηθευτές, συμπεριλαμβανομένων των Ash Grove, Holcim και Titan America, για τη δοκιμή του μείγματος για να διασφαλίσουμε ότι πληρούνται πρότυπα αντοχής και απόδοσης, όπως οι αναλογίες νερού προς τσιμέντο, η περιεκτικότητα σε αέρα και τα όρια συρρίκνωσης. Αυτό είναι γνωστό ως “δοκιμαστική παρτίδα”. Η ανάπτυξη των σωστών συνδυασμών υλικών τσιμέντου χαμηλότερης περιεκτικότητας σε άνθρακα, διατηρώντας παράλληλα τις επιδόσεις και τα χρονοδιαγράμματα κατασκευής μπορεί να είναι μια πρόκληση», δήλωσε ο Eric Koehler, αντιπρόεδρος Καινοτομίας και Ποιότητας στην Titan America και συνέχισε λέγοντας «Συνεργαζόμαστε με την AWS για να δοκιμάσουμε και να αναπτύξουμε επιλογές για τον εντοπισμό και την κλίμακα αποτελεσματικών σχεδίων μιγμάτων σκυροδέματος. Συνεργαζόμαστε με την iMasons Climate Accord, τα μέλη της και την ευρύτερη βιομηχανία για να βοηθήσουμε στην επιτάχυνση και την επέκταση της διαθεσιμότητας σκυροδέματος χαμηλότερης περιεκτικότητας σε άνθρακα για άλλες εταιρείες που κατασκευάζουν data centers παγκοσμίως».

  1. Ενθάρρυνση των προμηθευτών να ενσωματώσουν χάλυβα χαμηλότερης περιεκτικότητας σε άνθρακα στις αλυσίδες εφοδιασμού τους

Παγκοσμίως, η πιο δημοφιλής μέθοδος κατασκευής χάλυβα είναι ο βασικός φούρνος οξυγόνου (BOF), ο οποίος καίει άνθρακα ή αέριο. Αλλά αντί να βασίζεται σε ορυκτά καύσιμα, ο χάλυβας μπορεί επίσης να παραχθεί σε φούρνους ηλεκτρικού τόξου (EAF) που χρησιμοποιούν σκραπ χάλυβα και τροφοδοτούνται από ενέργεια από το δίκτυο – σε ορισμένες περιπτώσεις από ανανεώσιμες πηγές. 

  1. Επένδυση σε καινοτόμες τεχνολογίες για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα στο μέλλον

Οι δημοφιλείς αντικαταστάσεις τσιμέντου, όπως η σκωρία, είναι υποπροϊόντα της παραγωγής με καύση άνθρακα και η προσφορά αυτών των αντικαταστάσεων θα μειωθεί, καθώς ο κόσμος απομακρύνεται από τα ορυκτά καύσιμα.

 

Δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο Startupper Mag Νοεμβρίου #43

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις