Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Προόραση: Η Νοητική Δύναμη Που Διαμορφώνει το Μέλλον

Η προόραση (Foresight) είναι στο επίκεντρο αυτής της εποχής. Στοχεύει όχι στην ακριβή πρόβλεψη, αλλά στην κατανόηση του πώς θα μπορούσαν να εξελιχθούν τα πράγματα βάσει των ασθενών σημάτων και των τάσεων και μεγατάσεων.

Η ανθρωπότητα πάντα αναζητούσε τρόπους για να κατανοήσει και να προβλέψει το μέλλον. Από τις κυκλικές εκδοχές του χρόνου στις αρχαίες κοινωνίες μέχρι τις γραμμικές και προοδευτικές αντιλήψεις της Νεώτερης Εποχής, ο τρόπος που βλέπουμε το μέλλον αντανακλά την εποχή μας.

Στον 20ό αιώνα, οι προσεγγίσεις για το μέλλον διαφοροποιήθηκαν από τον τεχνο-σκεπτικισμό ως τον τεχνο-οπτιμισμό. Η σύγχρονη εποχή μετατρέπει το μέλλον από έναν σταθερό προορισμό σε έναν ορίζοντα γεμάτο πιθανότητες, αξιοποιώντας τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη για τη δημιουργία προηγμένων αναλύσεων και προβλέψεων.

Η προόραση (Foresight) είναι στο επίκεντρο αυτής της εποχής. Στοχεύει όχι στην ακριβή πρόβλεψη, αλλά στην κατανόηση του πώς θα μπορούσαν να εξελιχθούν τα πράγματα βάσει των ασθενών σημάτων και των τάσεων και μεγατάσεων. Η επιστημονική έρευνα αποκαλύπτει ότι η μνήμη και η προόραση έχουν κοινά στοιχεία, αποδεικνύοντας πως η ικανότητά μας να προβλέπουμε το μέλλον είναι βαθιά ριζωμένη στην ανθρώπινη φύση.

Η χρήση της προόρασης ιστορικά, δείχνει ότι η ικανότητα αυτή είναι ζωτικής σημασίας. Από την εποχή των Παγετώνων, οι πρόγονοί μας χρησιμοποιούσαν ικανότητες προόρασης για να επιβιώσουν και να εξελιχθούν. Η σύγχρονη εποχή απαιτεί ακόμη πιο διεξοδική και επιστημονική προσέγγιση της προόρασης, χρησιμοποιώντας νέες επιστημονικές μεθόδους και φυσικά τεχνολογία.

Η ανάγκη για ουσιαστική χρήση των εργαλείων της προόρασης είναι πιο επείγουσα από ποτέ καθώς αντιμετωπίζουμε προκλήσεις όπως η κλιματική κρίση, η παγκοσμιοποίηση και η εκθετική τεχνολογική εξέλιξη. Με την εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης και της μηχανικής μάθησης, η προόραση θα συνεχίσει να αναπτύσσεται, προσφέροντας πιο λεπτομερή σενάρια και βοηθώντας μας να προετοιμαστούμε για το μέλλον.

Η προόραση, ως ζωτική δεξιότητα, διαμορφώνει τον τρόπο που κατανοούμε και σχεδιάζουμε το μέλλον, αποτελώντας έναν κρίσιμο παράγοντα στην επιβίωση και την πρόοδο της ανθρωπότητας.

Το παραπάνω άρθρο είναι εμπνευσμένο από το ομότιτλο κεφάλαιο του βιβλίου, 2049 Οδηγίες Χρήσης για το Μέλλον της Ανθρωπότητας. Το νέο βιβλίο του Δημήτρη Δημητριάδη και του Γιάννη Σκορδά από την KEY BOOKS, που μας προτρέπει να αγκαλιάσουμε την αβεβαιότητα ως απαραίτητη συνθήκη προόδου.

 

Ο Δημήτρης Δημητριάδης είναι αφοσιωμένος στην «εξερεύνηση» του μέλλοντος και στον εντοπισμό των μέγα-τάσεων, των ασθενών σημάτων και της σύγκλισης των τεχνολογιών που διαμορφώνουν τον κόσμο μας. Είναι futurist και ειδικός στο σχεδιασμό των εταιρειών «του αύριο» και ερευνητής στην Ειδική Γραμματεία Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού στην Προεδρία της Ελληνικής Κυβέρνησης.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο Startupper Mag Νοεμβρίου #43

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις