Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Κίνα: Σε λειτουργία ο πρώτος πυρηνικός σταθμός 4ης γενιάς στον κόσμο

Αυτά τα προηγμένα μοντέλα (οι λεγόμενοι μικροί αρθρωτοί αντιδραστήρες ή SMR) μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για άλλες εφαρμογές, όπως κυρίως η θέρμανση, η αφαλάτωση θαλασσινού νερού ή ακόμη ο ατμός για τις ανάγκες της βιομηχανίας.

Σε λειτουργία έθεσε σήμερα η Κίνα τον πρώτο πυρηνικό σταθμό στον κόσμο, από τους λεγόμενους τέταρτης γενιάς, σε μια σημαντική εξέλιξη για τον ασιατικό γίγαντα στην κούρσα για τους αντιδραστήρες του μέλλοντος.

Ο πυρηνικός σταθμός του Σιντάο Μπέι, που βρίσκεται στην Σαντόνγκ, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, τροφοδοτείται από δύο αντιδραστήρες υψηλής θερμοκρασίας που ψύχονται με αέριο κι όχι με νερό υπό πίεση.

Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων «Νέα Κίνα» μετέδωσε σήμερα ότι «Η εμπορική εκμετάλλευση του σταθμού του Σιντάο Μπέι άρχισε επισήμως». Πρόκειται για την πρεμιέρα παγκοσμίως αυτού του τύπου αντιδραστήρων, όπως αναφέρει το πρακτορείο.

Σημειώνεται ότι οι παραδοσιακοί αντιδραστήρες επιτρέπουν την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από την πυρηνική ενέργεια. Αλλά αυτά τα προηγμένα μοντέλα (οι λεγόμενοι μικροί αρθρωτοί αντιδραστήρες ή SMR) μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για άλλες εφαρμογές, όπως κυρίως η θέρμανση, η αφαλάτωση θαλασσινού νερού ή ακόμη ο ατμός για τις ανάγκες της βιομηχανίας.

Η Κίνα, η οποία επιδιώκει να απαλλαγεί από τον άνθρακα για την τροφοδοσία των ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών της, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή στην κούρσα για τους νέους αντιδραστήρες, ενώ θέλει και να μειώσει την εξάρτησή της από ξένες τεχνολογίες, σε ένα πλαίσιο εντάσεων με τις δυτικές χώρες.

Ένας από τους υπευθύνους του σχεδίου, ο Ζανγκ Γιανσού, δήλωσε, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή του, ότι «πάνω από το 90% των εξοπλισμών του σταθμού του Σιντάο Μπέι είναι κινεζικής κατασκευής», σύμφωνα με το Κινέζικο Πρακτορείο Ειδήσεων. Υπενθυμίζεται ότι η κατασκευή του σταθμού άρχισε το 2012. Ένας πρώτος SMR είχε συνδεθεί στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας τον Δεκέμβριο του 2021.

Ακόμη, όπως αναφέρουν τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης, η δυνατότητα παραγωγής του Σιντάο Μπέι ανέρχεται σε 200 MW. Σύμφωνα με τους υποστηρικτές τους, οι αντιδραστήρες SMR μπορεί να διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στην απανθρακοποίηση και στην ενεργειακή μετάβαση, χάρη στην συμπαγή και απλοποιημένη αρχιτεκτονική τους, έναν σχεδιασμό σε μονάδες που μειώνει το κόστος και τη διάρκεια κατασκευής, και την πολλαπλή χρήση τους.

Τέλος, ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (IAEA) επισημαίνει ότι πάνω από 80 σχέδια βρίσκονται σε ανάπτυξη σε 18 χώρες.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις