Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Huawei: Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το πρόγραμμα Women in Tech

Η εταιρεία σε συνεργασία με τη ΔΥΠΑ ολοκλήρωσε επιτυχώς το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που αφορά σε γυναίκες στον τομέα της τεχνολογίας.

 

«Το ταλέντο είναι το κλειδί του ψηφιακού και πράσινου μετασχηματισμού» είναι το μήνυμα της Huawei, που πραγματοποίησε μια άκρως επιτυχημένη εκδήλωση για την ολοκλήρωση του εκπαιδευτικού προγράμματος Women in Tech.

Παρών στην εκδήλωση ο CEO South Balkan Region της Huawei, Ren Fujun και ο Διοικητής της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, Σπύρος Πρωτοψάλτης, όπου απεύθυναν σύντομο χαιρετισμό δίνοντας συγχαρητήρια αμφότεροι σε όλες τις γυναίκες που κατάφεραν να ολοκληρώσουν το πρόγραμμα.

Ο κ. Fujun τόνισε ότι είναι χαρούμενος πως άνεργες γυναίκες είχαν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν και να τους δοθεί ένα εφόδιο πολύτιμο στην ανεύρεση εργασίας.

Ο κ. Πρωτοψάλτης υπογράμμισε ότι θα χαρεί να επαναληφθεί μια παρόμοια δράση, ώστε περισσότερες γυναίκες να έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν και απ’ ότι φάνηκε από το χαμόγελο του κ. Fujun είναι πολύ πιθανό να γίνει. «Έχει μειωθεί σημαντικά η ανεργία, ωστόσο το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι ότι οι επιχειρήσεις ζητούν εργαζομένους με δεξιότητες. Έτσι χαιρόμαστε όταν υλοποιούνται τέτοια προγράμματα», επεσήμανε ο κ. Πρωτοψάλτης.

Ακολούθησε συζήτηση που συντόνισε η Τόνια Πέτροβιτς, Senior PR Manager Huawei, όπου συμμετείχαν οι κ.κ.:

Γιάννα Χορμόβα, Υποδιοικήτρια ΔΥΠΑ, Ισμήνη Αρβανίτη CEO Interlei, Άννα Ματσούκα, Υπεύθυνη Επιχειρησιακών Προγραμμάτων & Δράσεων Ψηφιακής Τεχνολογίας, Δρ. Μαρία Μποζούδη, Senior Advisor ΣΕΒ, Στέλλα Τσιτσούλα CEO Women of Cyber και η συμμετέχουσα στο πρόγραμμα Women in Tech, Κυριακή Κανακουσάκη.

Η κ. Χορμόβα είπε τόνισε ότι η ΔΥΠΑ έχει περάσει σε μια νέα αποχή εξωστρέφειας και έχει αφήσει για τα καλά στο παρελθόν τον παλιό ΟΑΕΔ. «Γι’ αυτό το λόγο μας ενδιαφέρουν αυτές οι δράσεις και επιδιώκουμε να τις κάνουμε. Να σημειώσω ότι ήταν ένα δύσκολο πρόγραμμα και ένα προσωπικό στοίχημα για εμάς. Συγχαρητήρια σε όσες συμμετείχαν και το ολοκλήρωσαν, γιατί δεν τα κατάφεραν όλες, αλλά το 45%, καθώς ήταν απαιτητικό με μεγάλη εξειδίκευση», εξήγησε η κ. Χορμόβα και έκλεισε λέγοντας ότι «θα συνεχίσουμε να επενδύουμε για να υπάρξει ισότητα στον χώρο της τεχνολογίας».

Η κ. Αρβανίτη, αφού συνεχάρη τις καταρτιζόμενες και τους καθηγητές τόνισε ότι συμμετείχαν και γυναίκες που δεν είχαν άμεση σχέση με την πληροφορική και τα κατάφεραν. Συγκεκριμένα είπε: «Το καλό με αυτό το πρόγραμμα είναι ότι ξεκινάς από το μηδέν και μαθαίνεις τα πάντα από την αρχή, οπότε μπορούν να συμμετέχουν και άτομα που δεν έχουν άμεση σχέση με την πληροφορική».

Η Κυριακή Κανακουσάκη, που συμμετείχε στο πρόγραμμα το επιβεβαίωσε, καθώς προέρχεται από τον χώρο της βιολογίας. «Όταν ξεκίνησα είδα ότι δεν έχω εμπειρία, αλλά κατάλαβα πως μπορώ να το μάθω και να με βοηθήσει να βρω δουλειά», είπε η κ. Κανακουσάκη.

Η κ. Ματσούκα επεσήμανε την ανάγκη για περισσότερους ειδικούς ΤΠΕ, καθώς σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποίησαν με την Deloite, ένα από τα αποτελέσματα ήταν ότι έως το 2030 θα χρειάζεται η αγορά εργασίας κάθε χρόνο 7,500. «Μας απασχολεί πως θα αυξήσουμε τις γυναίκες σε αυτές τις σχολές», είπε η κ. Ματσούκα.

Η κ. Τσιτσούλα μίλησε για την μεγάλη έλλειψη εργαζομένων που υπάρχει στον τομέα της Κυβερνοασφάλειας. «Παγκοσμίως οι εργαζόμενοι που λείπουν από τον τομέα της κυβερνοασφάλειας είναι 3,5 εκατομμύρια. Στην Ελλάδα υπολογίζουμε, χωρίς να έχουμε σίγουρα δεδομένα ότι είναι περίπου 20.000. Η έλλειψη λοιπόν είναι μεγάλη και εμείς κάνουμε δράσεις για να ωθήσουμε γυναίκες να ασχοληθούν με την Κυβερνοασφάλεια», υπογράμμισε η κ. Τσιτσούλα.

Ιστορικό:

Το μνημόνιο συνεργασίας είχε υπογραφεί πριν ένα χρόνο μεταξύ του Διοικητή της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, Σπύρου Πρωτοψάλτη, της τέως υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων , Μαρίας Συρεγγέλα και της Huawei.

Το πρόγραμμα απευθυνόταν σε 500 άνεργες γυναίκες σε βασικές γνώσεις ΤΠΕ, με πιστοποίηση μετά από σχετικές εξετάσεις, και υλοποιήθηκε από την Interlei, συνεργάτη της Huawei.

Σκοπός του Μνημονίου είναι να προωθήσει τη συνεργασία των δύο φορέων για τη επίτευξη των παρακάτω στόχων:

-να γεφυρώσει το κενό μεταξύ γνώσεων και δεξιοτήτων Τεχνολογιών Πληροφοριών και Επικοινωνιών (ΤΠΕ),

-να προσφέρει κατάρτιση και εκπαιδευτικές λύσεις για να καλυφθούν οι απαιτήσεις της βιομηχανίας στον τομέα ΤΠΕ μέσω της προσφοράς -εξειδικευμένων σεμιναρίων και της ανάπτυξης κοινωνικών δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού,

-να δημιουργήσει ένα οικοσύστημα ταλέντων στην βιομηχανία ΤΠΕ και να υποστηρίξει το υπάρχον εργατικό δυναμικό ΤΠΕ,

-να προωθήσει την εκπαίδευση των ανέργων γυναικών στον τομέα των ψηφιακών δεξιοτήτων και

-να υποστηρίξει τις προσπάθειες εκσυγχρονισμού των ΤΠΕ στη ΔΥΠΑ.

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις