Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

British Council – Stronger Together | Τεχνητή Νοημοσύνη για το Κοινό Καλό

Tο British Council ένωσε για 2η χρονιά τις δυνάμεις του με την Microsoft σε ένα 3ήμερο hackathon για νέους!

Το τριήμερο 15-17 Δεκεμβρίου, στο INNOVATHENS της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων, 44 νέες και νέοι από τους χώρους της τεχνητής νοημοσύνης και της κοινωνικής καινοτομίας είχαν τη δυνατότητα να συνεργαστούν σε ομάδες και να δημιουργήσουν καινοτόμες ιδέες που ανταποκρίνονται σε σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα.

Το hackathon, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Stronger Together | Τεχνητή Νοημοσύνη για το Κοινό Καλό του British Council. Με φετινή θεματική τις «Πράσινες Πόλεις», οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να σκεφτούν δημιουργικές ιδέες βασισμένες στην τεχνητή νοημοσύνη, που στοχεύουν στη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων στις αστικές περιοχές, καθιστώντας τις πιο βιώσιμες και φιλικές προς το περιβάλλον.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε με τη χορηγία της Microsoft Ελλάς και σε συνεργασία με το Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά, το Εργαστήριο Διοικητικής Επιστήμης, Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Εργαστήριο Διαφήμισης & Δημοσίων Σχέσεων (ADandPRLAB) και το Εργαστήριο Πολιτισμικής Πληροφορικής, Δεδομένων & Ψηφιακών Πολιτισμικών Σπουδών (CID-CCS Lab), Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού, Πάντειο Πανεπιστήμιο και τη CREATIVE+, Δομή Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο, υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας και του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.

Με επιστολή του ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας, κ. Αθανάσιος Κυριαζής εγκαινίασε την εκδήλωση, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν η Αναστασία Ανδρίτσου, Διευθύντρια του British Council, ο κ. Παύλος Κιτσανέλης, Διευθυντής Δημοσίου Τομέα της Microsoft , ο κ. Τάσος Πατρικάκος, Υπεύθυνος Τμήματος Επικοινωνίας, ΕK Αθηνά και η κ. Αγγελική Πουλυμενάκου καθηγήτρια και κοσμήτορας της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΟΠΑ. Ακολούθησε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για την τεχνητή νοημοσύνη και τη βιωσιμότητα, με συντονίστρια την κ. Μπέττυ Τσακαρέτσου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού, Πάντειο Πανεπιστήμιο και ομιλητές τους: Ebun Akinsete, Ερευνήτρια, Μονάδα Αειφόρου Ανάπτυξης ΕΚ Αθηνά, Λίλιαν Μπαλατσού, Conversational AI Expert, Βασίλη Νικολόπουλο, CTO & co-founder, Avokado και Χρήστο Ντάνο, Καθηγητή και Ερευνητή, ΕΜΠ.

Η ομάδα Green Minds με την ιδέα της για τη δημιουργία ενός συστήματος που θα ανιχνεύει τις λακκούβες στους δρόμους για την αποφυγή ατυχημάτων, την μείωση των εκπομπών των καυσίμων και την ενίσχυση της οδηγικής ασφάλειας στην πόλη, κατέκτησε την πρώτη θέση και κέρδισε το μεγάλο βραβείο, ένα study visit στο Bristol τον Μάρτιο του 2024!

Μερικές από τις υπόλοιπες ιδέες που προέκυψαν περιλαμβάνουν την μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στη βιομηχανία τσιμέντου, μια εφαρμογή που ανταμείβει τη βιώσιμη κατανάλωση των πολιτών καθώς και εργαλεία ΤΝ για περισσότερα πράσινα κτήρια.

Την κριτική επιτροπή που ανέδειξε τον μεγάλο νικητή αποτέλεσαν ο Βρετανός συντονιστής του hackathon Mike Lloyd, ιδρυτή της εταιρίας Learn Tech io, εμπειρογνώμονας σε θέματα Τεχνητής Νοημοσύνης, συνεργάτης της Μicrosoft και Fellow στη British Computer Society, η Ροδάνθη Αλεξίου, της Microsoft, ο Γεώργιος Ιωάννου και ο Κώστας Καρπούζης, Επίκουρος Καθηγητής Πολιτισμικής Πληροφορικής, Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Τις ομάδες υποστήριξαν με την εμπειρογνωμοσύνη και την πολύτιμη καθοδήγησή τους οι ερευνητές Ιωάννης Βαξεβάνης, Θανάσης Γεντίμης, Alice Guittard, Μαρία Ολυμπία Κατσούλη , Κωνσταντίνος Τσόπελας, από το Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις