Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

CES 2024: Οι τεχνολογίες που παρουσιάστηκαν μέχρι τώρα στη μεγάλη γιορτή της τεχνολογίας

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει την τιμητική της όπως ήταν αναμενόμενο και εφαρμόζεται σε τομείς όπως η υγειονομική περίθαλψη και οι μεταφορές.

Η CES, η κορυφαία έκθεση τεχνολογίας που πραγματοποιείται στο Λας Βέγκας, έχει τραβήξει τα βλέμματα των φίλων της τεχνολογίας παγκοσμίως. Φιλοξενεί τις μεγαλύτερες τεχνολογικές τάσεις της χρονιάς. Διοργανώνεται για 58η χρονιά και θεωρείται η μεγαλύτερη και πιο σημαντική έκθεση τεχνολογίας στον κόσμο. Η τεχνητή νοημοσύνη έχει την τιμητική της όπως ήταν αναμενόμενο και εφαρμόζεται σε τομείς όπως η υγειονομική περίθαλψη και οι μεταφορές.

Με λίγα λόγια, η Hyundai παρουσίασε το ηλεκτρικό αεροσκάφος κάθετης απογείωσης Supernal, ενώ η Mobinn παρουσίασε ένα ρομπότ παράδοσης πακέτων που ανεβαίνει σκάλες. Η Walmart παρουσίασε νέες τεχνολογίες που βελτιώνουν την εμπειρία αγορών για τους πελάτες, ενώ η OneCourt ένα σύστημα που επιτρέπει σε τυφλούς να βλέπουν αθλητικά παιχνίδια. Επίσης, η εταιρεία Rabbit παρουσίασε το εικονικό βοηθό R1, ενώ η Honda, η VinFast και το Google Maps φέρνουν νέα ηλεκτρικά οχήματα.

Η Google και η Samsung συνεργάζονται για τη δημιουργία ενός συστήματος κοινής χρήσης περιεχομένου στο Android. Παρουσιάστηκαν νέες συσκευές για την παρακολούθηση της υγείας από το σπίτι, όπως η Serenity, η Vivoo και η Tack One. Η Sony παρουσίασε τις συνεργασίες της στον τομέα της κινητικότητας, ενώ η Kia παρουσίασε μια νέα γκάμα ηλεκτρικών βαν.

Η Samsung παρουσίασε το νέο ρομπότ του σπιτιού Ballie, ενώ η LG παρουσίασε την πρώτη ασύρματη διαφανή τηλεόραση OLED. Τέλος, η Nvidia παρουσίασε νέες κάρτες γραφικών GeForce RTX και ανακοίνωσε συνεργασία με τη Getty Images.

Πιο αναλυτικά τώρα, η Hyundai παρουσίασε το ηλεκτρικό αεροσκάφος κάθετης απογείωσης και προσγείωσης (eVTOL). Το S-A2 αναμένεται να λανσαριστεί το 2028. Θα μεταφέρει τέσσερις επιβάτες και θα είναι σχεδόν αθόρυβο. Στόχος η βελτίωση των μετακινήσεων στις πόλεις.

Η Mobinn, ένα νέο spinoff της Hyundai, πηγαίνει στην CES για να δείξει πώς το νέο ρομπότ παράδοσης μπορεί να χρησιμοποιήσει τους εύκαμπτους τροχούς του για να πλοηγηθεί σε σκάλες και αλλαγές στο υψόμετρο.

Η Walmart κάνει το ντεμπούτο της με εργαλεία, χαρακτηριστικά και drone που λειτουργούν με AI. Συγκεκριμένα, οι νέες τεχνολογίες αφορούν την επαυξημένη πραγματικότητα (AR), τα drones, την γενετική τεχνητή νοημοσύνη και άλλες τεχνολογίες AI που αποσκοπούν στη βελτίωση της εμπειρίας αγορών για τους πελάτες.

Η OneCourt, μια startup που ιδρύθηκε από αποφοίτους του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, έκανε το ντεμπούτο της σε ένα μικροσκοπικό πεδίο που επιτρέπει σε κάποιον που είναι τυφλός ή με χαμηλή όραση να αισθάνεται τη θέση των αθλητών και την μπάλα σε σχεδόν πραγματικό χρόνο. Η ομάδα του OneCourt λαμβάνει αυτές τις πληροφορίες και τις μεταδίδει σε μια απτική οθόνη με ένα κάλυμμα αφής που μιμείται τις γραμμές του γηπέδου.

Η Rabbit αρπάζει την ευκαιρία να εξηγήσει πώς το R1 του είναι διαφορετικό από άλλους εικονικούς βοηθούς.

Η Honda παρουσίασε δύο εντυπωσιακά και φουτουριστικά concepts που θα βγουν στη γραμμή παραγωγής το 2026. Το πρώτο είναι το 0 Series Saloon με πόρτες που ανοίγουν προς τα πάνω και με πίνακα οργάνων που φέρει τεχνητή νοημοσύνη, μεταξύ άλλων. Το δεύτερο είναι το Space-Hub με εκτεταμένη γυάλινη οροφή και αντικριστά καθίσματα. Δεν διαθέτει πίσω παρμπρίζ αλλά μια ορθογώνια λωρίδα φωτισμού.

Η βιετναμέζικη startup EV VinFast μπαίνει στο παιχνίδι ηλεκτρικών φορτηγών με το VF Wild. Το φορτηγό θα έχει μεσαίου μεγέθους διαστάσεις pickup και μια πτυσσόμενη μεσαία πύλη για να επιτρέψει στο κρεβάτι των 5 ποδιών να μετατραπεί σε κάτι λειτουργικά πιο κοντά σε ένα κρεβάτι 8. Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης επίσημα τα σχέδιά της να ξεκινήσει την πώληση του μικρότερου EV της, του VF3, εκτός του Βιετνάμ.

Η Google διαθέτει μια νέα δυνατότητα για τους οδηγούς EV να παρακολουθούν και να εμφανίζουν πληροφορίες μπαταρίας σε πραγματικό χρόνο στους Χάρτες Google. Η λειτουργία είναι διαθέσιμη σε ηλεκτρικά οχήματα με Android Auto, μια δευτερεύουσα διεπαφή που τρέχει στο τηλέφωνο του χρήστη και επικοινωνεί ασύρματα και προβάλλει λειτουργίες όπως πλοήγηση, πολυμέσα και μηνύματα από το smartphone Android στην οθόνη του οχήματος.

Η Google και η Samsung ανακοίνωσαν ότι συνδυάζουν τις λύσεις κοινής χρήσης τους σε μια μοναδική λύση cross-Android με το όνομα Quick Share. Η νέα προσφορά αυξάνει το δίκτυο συσκευών με τις οποίες οι χρήστες μπορούν να μοιράζονται περιεχόμενο σε όλο το οικοσύστημα Android, συμπεριλαμβανομένων των Chromebook. Με την ενσωμάτωση του Nearby Share της Google και του Quick Share της Samsung, οι δύο εμπειρίες δημιουργούν “την καλύτερη προεπιλεγμένη, ενσωματωμένη επιλογή για κοινή χρήση περιεχομένου peer-to-peer” σε όλους τους τύπους συσκευών στα οικοσυστήματα Android και Chromebook, σύμφωνα με τις εταιρείες. Η Google ανακοίνωσε επίσης ότι συνεργάζεται με κατασκευαστές υπολογιστών όπως η LG για να επεκτείνει το Quick Share σε υπολογιστές με Windows ως προεγκατεστημένη εφαρμογή.

Η Serenity παρουσιάζει το σύστημα ανίχνευσης πτώσης για πρώτη φορά στην CES. Είναι εύκολο στη χρήση, δεν απαιτείται εφαρμογή ή διαμορφώσεις. Χρησιμοποιεί προηγμένη τεχνολογία ραντάρ και AI για την παρακολούθηση έως και δύο ατόμων σε απόσταση 40 ποδιών, ακόμη και μέσα από τοίχους, και προσφέρει λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τις δραστηριότητες κάποιου.

Η Vivoo, μια εταιρεία που προσφέρει ένα ευρύ φάσμα εξετάσεων στο σπίτι, ξεκίνησε ένα νέο τεστ που μπορεί να ανιχνεύσει λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος (UTI). Το τεστ ουρολοίμωξης στο σπίτι της Vivoo βελτιστοποιεί τη διαγνωστική διαδικασία για τις ουρολοιμώξεις και χρησιμοποιεί την κάμερα του τηλεφώνου σας για να καταγράψει και να αναλύσει την ανάγνωση χρώματος των ταινιών μέτρησης. Στη συνέχεια, παρέχει συμβουλές και πλαίσιο για τις αναγνώσεις στη δωρεάν εφαρμογή του.

Η Tack One, μια startup με έδρα τη Σιγκαπούρη, παρουσίασε τη νέα γενιά του Tack GPS Plus, μιας συσκευής τεχνολογίας τοποθεσίας που λειτουργεί με AI για να βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι γονείς και τα κατοικίδια ζώα σας είναι ασφαλή. Η μπαταρία του Tack One διαρκεί 30 ημέρες με μία μόνο φόρτιση και μια λειτουργία εύρεσης εσωτερικού υψομέτρου για την οποία εκκρεμεί δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.

Η Amazon λέει ότι θα είναι η πρώτη εταιρεία που θα υποστηρίξει το Matter Casting, τη λειτουργία μετάδοσης βίντεο και ήχου του προτύπου έξυπνου σπιτιού Matter, στις έξυπνες οθόνες και τις έξυπνες τηλεοράσεις της. Όσον αφορά την εφαρμογή Prime Video της Amazon για Android και iOS, οι χρήστες θα μπορούν να μεταδίδουν περιεχόμενο σε υποστηριζόμενες συσκευές Amazon – ξεκινώντας από το Echo Show 15 – πατώντας το νέο ειδικό κουμπί Matter Casting. Πέρα από αυτό, η Amazon λέει ότι η υποστήριξη Matter Casting θα φτάσει στις τηλεοράσεις Fire, συμπεριλαμβανομένων των έξυπνων τηλεοράσεων από την Panasonic με ενσωματωμένο το Fire TV και – από την πλευρά της εφαρμογής – Plex, Pluto TV, Sling TV, Starz και ZDF αργότερα φέτος.

Το ρομπότ φροντίδας ηλικιωμένων ElliQ της Intuition Robotics, το οποίο βγήκε στην αγορά τον περασμένο Μάρτιο πραγματοποίησε συνεργασίες με μονάδες φροντίδας. Μετά από νέα χρηματοδότηση, η εταιρεία αποκαλύπτει το ElliQ 3, με κάποιες σχεδιαστικές τροποποιήσεις όπως ένα πιο ισχυρό υλικό, αυξημένη μνήμη, ενημερωμένο επεξεργαστή πυρήνα, ελαφρύτερες συσκευές και φυσικά παραγωγική AI.

Η startup αυτόνομων φορτηγών Kodiak Robotics αποκάλυψε ένα ημιφορτηγό με στόχο να ξεκινήσει εμπορικές επιχειρήσεις χωρίς οδηγό φέτος. Η εταιρεία θέλει να υπάρχει ένα αντίγραφο ασφαλείας σε περίπτωση που κάτι αποτύχει ενώ βρίσκεστε στον αυτοκινητόδρομο με έναν οδηγό πίσω από το τιμόνι.για ασφαλέστερη και αποτελεσματικότερη αυτόνομη μεταφορά φορτηγών.

Η Fox συνεργάστηκε με την Polygon Labs, έναν προγραμματιστή δικτύων κλιμάκωσης για το Ethereum, για να κυκλοφορήσει ένα πρωτόκολλο ανοιχτού κώδικα για τις εταιρείες μέσων ενημέρωσης για να καταχωρούν τα άρθρα, τις φωτογραφίες τους και πολλά άλλα. Με την ονομασία Verify, η Fox και η Polygon προωθούν το πρωτόκολλο ως μέσο προστασίας IP, επιτρέποντας παράλληλα στους καταναλωτές να επαληθεύουν την αυθεντικότητα του περιεχομένου.

Η ινδική wearable startup Ultrahuman μπαίνει στο παιχνίδι του έξυπνου σπιτιού με την επερχόμενη κυκλοφορία συνδεδεμένου υλικού που έχει σχεδιαστεί για να παρακολουθεί την «υγεία» του σπιτιού. Η συσκευή, την οποία ονομάζει Ultrahuman Home έχει σχεδιαστεί για να παρέχει πληροφορίες σχετικά με το εξωτερικό περιβάλλον ενός ατόμου, συμπεριλαμβανομένης της έκθεσης σε τεχνητό φως, την ποιότητα του αέρα, την υγρασία και τα επίπεδα θορύβου. Είναι η πρώτη φορά που ο φορετός χώρος αξιοποιεί τα δεδομένα υγείας στο σπίτι και συσχετίζει το περιβάλλον του σπιτιού (υγρασία, ποιότητα αέρα, θερμοκρασία) με τον τρόπο ζωής ενός ατόμου (ύπνος, άγχος).

Η Pivotal, η οποία υποστηρίζεται από τον Larry Page, έχει ξεκινήσει τις πωλήσεις των ελαφρών ηλεκτρικών αεροσκαφών Helix στις ΗΠΑ, τα οποία δεν απαιτούν άδεια πιλότου για να μπορούν να πετάξουν.

Τα νέα EV vans της Kia έρχονται. Εκτός από τη χρήση ενός αρθρωτού συστήματος κίνησης, τα οχήματα θα έχουν επίσης αρθρωτές κορυφές που επιτρέπουν πολλές διαφορετικές επιλογές καμπίνας. Ωστόσο, παρέμειναν ασαφείς σχετικά με την τιμολόγηση, τις προδιαγραφές και τις αναμενόμενες ημερομηνίες κυκλοφορίας για αυτόν τον νέο στόλο εμπορικών ηλεκτρικών οχημάτων.

Το νέο και βελτιωμένο Ballie, είναι το οικιακό ρομπότ της Samsung Electronic. Έχει περίπου το μέγεθος μιας μπάλας μπόουλινγκ με μια μπαταρία σχεδιασμένη να διαρκεί δύο έως τρεις ώρες. Το Ballie διαθέτει έναν χωρικό αισθητήρα lidar για να το βοηθήσει να πλοηγηθεί σε δωμάτια και εμπόδια, καθώς και προβολέα 1080p με δύο φακούς που επιτρέπει στο ρομπότ να προβάλλει ταινίες και βιντεοκλήσεις ακόμη και να λειτουργεί ως δεύτερη οθόνη υπολογιστή.

Η Timekettle ανακοίνωσε το X1 Interpreter Hub, μια πιο ισχυρή λύση, σχεδιασμένη για συναντήσεις. Η Timekettle το αποκαλεί «το πρώτο πολυγλωσσικό σύστημα ταυτόχρονης διερμηνείας στον κόσμο». Για προσωπικές συσκέψεις, δύο συσκευές συνδέονται μεταξύ τους για να ξεκινήσει η μετάφραση συνομιλίας. Οι φορητές συσκευές φιλοξενούν ακουστικά, παρόμοια με τα προηγούμενα προϊόντα Timekettle. Συνολικά, το X1 είναι ικανό να υποστηρίξει έως και 20 άτομα ταυτόχρονα σε πέντε διαφορετικές γλώσσες.

Η LG Electronics αποκάλυψε αυτό που διαφημίζει ότι είναι «η πρώτη στον κόσμο» ασύρματη διαφανής τηλεόραση OLED. Το LG Signature OLED T συνδυάζει μια διαφανή οθόνη 4K OLED με την τεχνολογία ασύρματης μετάδοσης βίντεο και ήχου της LG.

Η γαλλική startup Neoplants επιδεικνύει την πρόοδό της με τα φυτά εσωτερικού χώρου που λειτουργούν ως καθαριστές αέρα σχεδιασμένοι για το σπίτι. Οι βιο-μηχανικές μονάδες μπορούν, σύμφωνα με την εταιρεία, να αντικαταστήσουν 20 «κανονικά» φυτά εσωτερικού χώρου, όπως μετράται από το πόσους ρύπους μπορούν να αφαιρέσουν τα φυτά από τον αέρα.

Η Nvidia μπαίνει στην τεχνητή νοημοσύνη σε μεγάλο βαθμό με την αποκάλυψη της GeForce RTX, συμπεριλαμβανομένης της σειράς επιτραπέζιων καρτών γραφικών GeForce RTX 40 Super. Πολλά από αυτά προορίζονται για gaming και η Nvidia δήλωσε ότι 14 τίτλοι θα λάβουν την αναβάθμιση RTX, συμπεριλαμβανομένων των Horizon Forbidden West, Pax Dei και Diablo IV. Η RTX 4080 Super ξεκινά από 999 $.

Η Nvidia ανακοίνωσε επίσης ότι η συνεργασία της με την Getty Images θα περιλαμβάνει μια νέα υπηρεσία για τους πελάτες της iStock, η οποία μπορεί να δημιουργήσει αδειοδοτήσιμες εικόνες εκπαιδευμένες στην υπάρχουσα βιβλιοθήκη φωτογραφιών iStock.

Η Nvidia παρουσίασε επίσης το ACE, το οποίο χρησιμοποιεί AI για να δημιουργήσει μοναδικές αντιδράσεις από NPC εντός του παιχνιδιού.

Στον τομέα των τσιπ, η AMD έκανε το ντεμπούτο των νέων επεξεργαστών Ryzen 8000G για επιτραπέζιους υπολογιστές, με μεγάλη έμφαση στις AI δυνατότητες τους.

Η Bosch παρουσιάζει καινοτόμες χρήσεις της τεχνολογίας παρακολούθησης ματιών στο αυτοκίνητο, με στόχο την ενίσχυση της ευημερίας του οδηγού και την παροχή πληροφοριών με βάση τα συμφραζόμενα κατά τη διάρκεια των ταξιδιών, ενισχύοντας την ασφάλεια.

Η Apple ανακοίνωσε ότι το Vision Pro θα είναι διαθέσιμο στις ΗΠΑ από τις 2 Φεβρουαρίου.

Η Skyted, μια startup με έδρα την Τουλούζη της Γαλλίας ιδρύθηκε από τον πρώην αντιπρόεδρο της Airbus Stéphane Hersen και τον μηχανικό ακουστικής Frank Simon, Παρουσίασε τα “Mobility Privacy Mask” και “Hybrid Silent Mask”, τα αξεσουάρ που φοριούνται στο πρόσωπο έχουν σχεδιαστεί για να “απορροφούν φωνητικές συχνότητες” σε θορυβώδη περιβάλλοντα όπως πεδιάδες, τρένα κλπ.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις