Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Δυναμική παρουσία για τις Startups της Νότιας Κορέας στη CES, με την Κίνα να κινείται σε χαμηλά επίπεδα

Σχεδόν 500 νεοσύστατες επιχειρήσεις από τη Νότια Κορέα έστησαν περίπτερα στο Eureka Park, μια ανταγωνιστική αρένα στην εμπορική έκθεση τεχνολογίας CES στο Λας Βέγκας. Ήταν μακράν η μεγαλύτερη παρουσία από μία μόνο χώρα όσον αφορά την επιδοτούμενη από την κυβέρνηση συμμετοχή στη συγκεκριμένη ζώνη.

Δυναμική η παρουσία της Νότιας Κορέας στην έκθεση τεχνολογίας CES στο Λας Βέγκας, με σχεδόν 500 νεοσύστατες επιχειρήσεις να έχουν στήσει περίπτερα στο Eureka Park στη CES, που έδωσε σε περισσότερους από 1.000 από τους πιο ελπιδοφόρους πρωτοπόρους τεχνολογίας στον κόσμο την ευκαιρία να επιδείξουν την εφευρετικότητά τους και να συνδεθούν με επενδυτές.

Ήταν μακράν η μεγαλύτερη παρουσία από μία μόνο χώρα όσον αφορά την επιδοτούμενη από την κυβέρνηση συμμετοχή στη συγκεκριμένη ζώνη. Αυτή η τεράστια παρουσία ακολουθήθηκε από τη Γαλλία, η οποία επιδότησε 135 νεοσύστατες επιχειρήσεις στη ζώνη. Από την Ασία, υπήρχαν 96 νεοσύστατες επιχειρήσεις από την Ταϊβάν, 52 από την Ιαπωνία, 20 από το Χονγκ Κονγκ και 10 από τη Σιγκαπούρη, αλλά καμία δεν μπόρεσε να βρεθεί από την ηπειρωτική Κίνα, αν και οι κινεζικές νεοσύστατες επιχειρήσεις εμφανίστηκαν σε άλλες εκθεσιακές ζώνες στην εκδήλωση.

Τα ιδρύματα και οι οργανισμοί που χρηματοδοτούνται από την κυβέρνηση καλύπτουν μεταξύ 50% και 100% των τελών περιπτέρων, ανάλογα με τη χώρα, με ορισμένους να επιδοτούν ακόμη και το 50% των εξόδων πτήσης και διαμονής.

Οι επισκέπτες και οι εκθέτες εντυπωσιάστηκαν από τη μαζική παρουσία της Νότιας Κορέας, με τις εταιρείες να παρουσιάζουν τα τελευταία προϊόντα και ιδέες τους από την τεχνητή νοημοσύνη, την υγειονομική περίθαλψη και τα δεδομένα έως την κατασκευή και το Διαδίκτυο των πραγμάτων (IoT).

Η Ταϊβάν είχε σχετικά μεγάλη παρουσία επίσης. Οι νεοσύστατες επιχειρήσεις στο περίπτερο της Ταϊβάν παρουσίασαν προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης, ψηφιακής υγείας, αθλητικής τεχνολογίας και έξυπνων οικιακών συσκευών.

Η παρουσία των νεοσύστατων επιχειρήσεων της Κίνας, συγκριτικά, κινήθηκαν πιο χαμηλά. Η σχέση μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου έχει γίνει όλο και πιο τεταμένη από το 2018 για μια σειρά θεμάτων, συμπεριλαμβανομένου του εμπορίου, της πανδημίας, της τεχνολογικής κούρσας. Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ εντείνουν τον έλεγχο των κινεζικών εταιρειών τεχνολογίας που δραστηριοποιούνται ήδη στις ΗΠΑ, κυρίως των διαδικτυακών λιανοπωλητών Shein και Temu.

Ένας κινεζικός φορέας που χρηματοδότησε νεοσύστατες επιχειρήσεις στην εκδήλωση ήταν το Zhongguancun Science City, ένα ίδρυμα υπό τη δημοτική κυβέρνηση του Πεκίνου. Η Επιστημονική Πόλη του Πεκίνου πλήρωσε τα τέλη έκθεσης για 15 νεοσύστατες επιχειρήσεις, των οποίων τα προϊόντα κυμαίνονται από καθαριστικά πισίνας έως τεχνολογία 3D rendering, αν και τα περίπτερά τους ήταν σε πολύ λιγότερο εμφανή ζώνη από το πάρκο Eureka. Η οργάνωση τους ενθάρρυνε να δείξουν τα προϊόντα τους σε πιθανούς πελάτες, ιδιαίτερα από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Αρκετοί εκθέτες από το Πεκίνο δήλωσαν στο Nikkei ότι ανησυχούν για γεωπολιτικές εντάσεις, καθώς αυτές θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα προϊόντα τους όσον αφορά τις πωλήσεις και την παραγωγή. Ωστόσο, δήλωσαν ότι εξακολουθούν να ελπίζουν να λάβουν χρηματοδότηση από τις ΗΠΑ, επειδή οι επενδυτές των ΗΠΑ είναι πιο υποστηρικτικοί και ανοιχτοί στις νέες τεχνολογίες, όπως δήλωσαν πολλοί εκθέτες που χρηματοδοτούνται από την κυβέρνηση του Πεκίνου.

Το Εμπορικό Επιμελητήριο της Ιαπωνίας επιδότησε τη συμμετοχή 22 ιαπωνικών νεοσύστατων επιχειρήσεων, ενώ η Jetro, μια υπηρεσία που υποστηρίζεται από την κυβέρνηση, χρηματοδότησε 30. Ο Harumi Rodriguez, εκπαιδευτής επικοινωνίας που βοηθά το Εμπορικό Επιμελητήριο της Ιαπωνίας να εκπαιδεύσει τις ιαπωνικές νεοσύστατες επιχειρήσεις στο πώς να παρουσιαστούν καλύτερα παγκοσμίως, δήλωσε στο Nikkei ότι η παρουσία ιαπωνικών νεοσύστατων επιχειρήσεων στο Λας Βέγκας είναι κυρίως για παγκόσμια έκθεση και όχι για άμεση συγκέντρωση κεφαλαίων.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις