Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Greenwashing: Μια παραπλανητική στρατηγική marketing με σοβαρές συνέπειες για τις επιχειρήσεις

Το Greenwashing είναι ένα διαδεδομένο πρόβλημα, με μελέτες να υποδεικνύουν ότι ένα σημαντικό μέρος των εταιρικών περιβαλλοντικών ισχυρισμών είναι παραπλανητικές ή ψευδείς.

Του Θανάση Λασκούδη

Ενώ η περιβαλλοντική συνείδηση αυξάνεται, οι επιχειρήσεις υιοθετούν όλο και περισσότερες οικολογικές πρακτικές και προβάλλουν τη δέσμευση τους στη βιωσιμότητα.
Ωστόσο, ορισμένες εταιρείες χρησιμοποιούν μια παραπλανητική στρατηγική μάρκετινγκ γνωστή ως “Greenwashing” για να παραπλανήσουν τους καταναλωτές να πιστεύουν ότι είναι πιο περιβαλλοντικά υπεύθυνες από ό,τι είναι στην πραγματικότητα.

Το Greenwashing περιλαμβάνει μια σειρά πρακτικών που παραποιούν τις περιβαλλοντικές πιστώσεις μιας εταιρείας. Αυτές οι πρακτικές μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Εκδήλωση αβάσιμων ισχυρισμών για περιβαλλοντικά οφέλη: Οι εταιρείες μπορεί να ισχυρίζονται ότι χρησιμοποιούν ανακυκλωμένα υλικά ή έχουν μηδενικές εκπομπές χωρίς να παρέχουν συγκεκριμένα στοιχεία για να υποστηρίξουν τους ισχυρισμούς τους.
  • Χρήση αόριστου ή παραπλανητικού λεξιλογίου: Όροι όπως “φυσικός”, “φιλικός προς το περιβάλλον” και “βιώσιμος” μπορούν να χρησιμοποιηθούν γενικά και χωρίς σαφείς ορισμούς, οδηγώντας τους καταναλωτές να παρερμηνεύσουν τις περιβαλλοντικές πρακτικές μιας εταιρείας.
  • Μετατόπιση της ευθύνης για το περιβαλλοντικό αντίκτυπο: Οι εταιρείες μπορεί να συμμετάσχουν σε προγράμματα “αντιστάθμισης”, όπως η αγορά πιστώσεων άνθρακα, για να μειώσουν το συνολικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα τους χωρίς να πραγματοποιήσουν σημαντικές αλλαγές στις δραστηριότητές τους.

Το Greenwashing είναι ένα διαδεδομένο πρόβλημα, με μελέτες να υποδεικνύουν ότι ένα σημαντικό μέρος των εταιρικών περιβαλλοντικών ισχυρισμών είναι παραπλανητικές ή ψευδείς.
Μια πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διαπίστωσε ότι το 42% των εταιρικών περιβαλλοντικών ισχυρισμών που πραγματοποιήθηκαν online δεν έχουν τεκμηρίωση.

 

Διαβάστε περισσότερα στο GREENBUSINESS

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις