Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

MIT: Η τεχνητή νοημοσύνη δεν θα κλέψει τόσο εύκολα τις δουλειές μας

Έρευνα του MIT αποκαλύπτει ότι οι άνθρωποι εξακολουθούν να είναι φθηνότεροι από την τεχνητή νοημοσύνη στην πλειονότητα των θέσεων εργασίας.

Η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί να αντικαταστήσει την πλειονότητα των θέσεων εργασίας αυτή τη στιγμή με οικονομικά αποδοτικούς τρόπους, διαπίστωσε το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT), σε μια μελέτη σχετικά με τους φόβους για την αντικατάσταση των ανθρώπων από την τεχνητή νοημοσύνη σε μια σειρά βιομηχανιών.

Σε μία από τις πρώτες σε βάθος έρευνες σχετικά με τη βιωσιμότητα της τεχνητής νοημοσύνης στην εργασία, οι ερευνητές μοντελοποίησαν την ελκυστικότητα κόστους της αυτοματοποίησης διαφόρων εργασιών στις ΗΠΑ, εστιάζοντας σε θέσεις εργασίας όπου χρησιμοποιήθηκε υπολογιστική όραση, για παράδειγμα, εκπαιδευτικοί και εκτιμητές ακινήτων. Διαπίστωσαν ότι μόνο το 23% των εργαζομένων, θα μπορούσε να αντικατασταθεί αποτελεσματικά. Σε άλλες περιπτώσεις, επειδή η οπτική αναγνώριση με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης είναι δαπανηρή για εγκατάσταση και λειτουργία, οι άνθρωποι έκαναν τη δουλειά πιο οικονομικά.

Η υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης σε όλους τους κλάδους επιταχύνθηκε πέρυσι, αφού το ChatGPT της OpenAI και άλλα εργαλεία παραγωγής έδειξαν τις δυνατότητες της τεχνολογίας. Εταιρείες τεχνολογίας από τη Microsoft Corp. και την Alphabet Inc. στις ΗΠΑ έως την Baidu Inc. και την Alibaba Group Holding Ltd. στην Κίνα ανέπτυξαν νέες υπηρεσίες AI και επιτάχυναν τα σχέδια ανάπτυξης – με ρυθμό που ορισμένοι ηγέτες της βιομηχανίας προειδοποίησαν ότι ήταν απερίσκεπτα γρήγορος. Οι φόβοι για τον αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης στις θέσεις εργασίας αποτελούν εδώ και καιρό κεντρικό μέλημα.

Η υπολογιστική όραση είναι ένα πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης που επιτρέπει στις μηχανές να αντλούν σημαντικές πληροφορίες από ψηφιακές εικόνες και άλλες οπτικές εισόδους, με τις εφαρμογές της να εμφανίζονται σε συστήματα ανίχνευσης αντικειμένων για αυτόνομη οδήγηση ή για να βοηθήσουν στην κατηγοριοποίηση φωτογραφιών σε smartphones.

Η σχέση κόστους-οφέλους της υπολογιστικής όρασης είναι πιο ευνοϊκή σε τομείς όπως το λιανικό εμπόριο, οι μεταφορές και η αποθήκευση, σε όλους τους τομείς όπου η Walmart και η Amazon κατέχουν εξέχουσα θέση. Είναι επίσης εφικτό στο πλαίσιο της υγειονομικής περίθαλψης, ανέφερε το έγγραφο του MIT.

Μια πιο επιθετική ανάπτυξη AI, ειδικά μέσω συνδρομητικών προσφορών AI-as-a-service, θα μπορούσε να κλιμακώσει άλλες χρήσεις και να τις καταστήσει πιο βιώσιμες, ανέφεραν οι συγγραφείς.

Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από το MIT-IBM Watson AI Lab και χρησιμοποίησε διαδικτυακές έρευνες για τη συλλογή δεδομένων σχετικά με περίπου 1.000 οπτικά υποβοηθούμενες εργασίες σε 800 επαγγέλματα. Μόνο το 3% αυτών των εργασιών μπορεί να αυτοματοποιηθεί οικονομικά σήμερα, αλλά αυτό θα μπορούσε να αυξηθεί στο 40% μέχρι το 2030 εάν μειωθεί το κόστος των δεδομένων και βελτιωθεί η ακρίβεια, ανέφεραν οι ερευνητές.

Η πολυπλοκότητα του ChatGPT και ανταγωνιστών όπως το Bard της Google έχει αναζωπυρώσει την ανησυχία για τις θέσεις εργασίας από την τεχνητή νοημοσύνη, καθώς τα νέα chatbots δείχνουν επάρκεια σε εργασίες που προηγουμένως μόνο οι άνθρωποι ήταν ικανοί να εκτελέσουν. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι σχεδόν το 40% των θέσεων εργασίας παγκοσμίως θα επηρεαστεί και ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να εξισορροπήσουν προσεκτικά τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης με τις αρνητικές επιπτώσεις.

Στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός την περασμένη εβδομάδα, πολλές συζητήσεις επικεντρώθηκαν στην εκτόπιση του εργατικού δυναμικού από την τεχνητή νοημοσύνη. Ο συνιδρυτής της Inflection AI και της DeepMind της Google, Mustafa Suleyman, δήλωσε ότι τα συστήματα AI είναι «βασικά εργαλεία που αντικαθιστούν την εργασία».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις