Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

H τεχνητή νοημοσύνη και η χρονιά ορόσημο του 2023

Η μεγάλη επιτυχία του ChatGPT και των Generative AI εφαρμογών γενικότερα για τη δημιουργία περιεχομένου οδήγησε πολλούς να πιστεύουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη γεννήθηκε την περίοδο 2022-2023.

Του Γιώργου Μπορέτου*

 

Το 2023 θα μείνει στην Ιστορία ως σημαντικό ορόσημο στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης (AI). Με την εντυπωσιακή κυκλοφορία του ChatGPT στο τέλος του 2022 και την έκρηξη εφαρμογών AI που ακολούθησε, το AI έγινε ευρέως γνωστό και αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς μας!

Η μεγάλη επιτυχία του ChatGPT και των Generative AI εφαρμογών γενικότερα για τη δημιουργία περιεχομένου οδήγησε πολλούς να πιστεύουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη γεννήθηκε την περίοδο 2022-2023. Παρ’ όλα αυτά, το AI υπάρχει ήδη στις ζωές μας εδώ και καιρό σε πολλές μορφές, όπως για παράδειγμα η αναγνώριση φωνής που πραγματοποιούν η Alexa και το Siri. Βέβαια, υπάρχουν ποικίλες άλλες εφαρμογές εκτός του χώρου της γλωσσικής επεξεργασίας και δημιουργίας περιεχομένου, όπως τα συστήματα προβλέψεων πωλήσεων και price optimization για επιχειρήσεις (Predictive AI). 

Αυτό που άλλαξε πρόσφατα είναι πως με ένα σύστημα όπως το ChatGPT μπορούμε να υποβάλουμε ερωτήσεις για οτιδήποτε με φυσικό τρόπο και να πάρουμε πειστικές –αν και όχι πάντα ορθές– απαντήσεις σχεδόν σαν να συνομιλούσαμε με έναν πραγματικό άνθρωπο! Παρά, όμως, την τεράστια εξέλιξη των ΑΙ εφαρμογών είμαστε ακόμη πολύ μακριά από το να πετύχουμε τεχνητή νοημοσύνη αντίστοιχη με την ανθρώπινη (General AI). Ακόμη και το ChatGPT, παρά την τεράστια επιτυχία του, βασίζεται σε ένα πολύπλοκο μοντέλο πιθανοτήτων που προτείνει την πιο πιθανή επόμενη λέξη ή πρόταση χωρίς όμως να κατανοεί γιατί μιλάει.    

Αυτό που θεωρείται σίγουρο είναι πως έχουμε διανύσει πολύ δρόμο από τις απαρχές του AI τη δεκαετία του 1950 και σε μεγάλο βαθμό το οφείλουμε στο ChatGPT και την Open AI. Όχι τόσο για τα εξαιρετικά τεχνολογικά τους επιτεύγματα αλλά περισσότερο για το ρόλο που διαδραμάτισαν μέσα στο 2023 στη διάδοση του ΑΙ και των οφελών που απορρέουν από τη χρήση τους στο ευρύ κοινό (mainstream market). 

Ζούμε σε συναρπαστικούς καιρούς! Το 2023 άνοιξε νέους ορίζοντες με την εισαγωγή της τεχνητής νοημοσύνης πρακτικά παντού, δημιουργώντας μία τεράστια ευκαιρία αλλά και ευθύνη για τη διαχείριση των προκλήσεων που συνοδεύουν την ταχεία εξέλιξη του χώρου. Περιμένουμε με ανυπομονησία να δούμε πώς θα εξελιχθεί ο δυναμικός τομέας της τεχνητής νοημοσύνης στο μέλλον και να παρακολουθήσουμε τις σχετικές εξελίξεις που αναμένονται το 2024 και μετά!

 

*Ο Γιώργος Μπορέτος έχει ένα πετυχημένο ταξίδι ως entrepreneur στον χώρο του ΑΙ, έχοντας συγκεντρώσει 9 εκατομμύρια δολάρια σε VC funding και συνεργαστεί με εταιρείες του Fortune 500 παγκοσμίως. Είναι αναγνωρισμένος ως Top 100 Thought Leader στο AI και Top Voice 2023 από το Thinkers360. Έχει σχεδιάσει και λανσάρει εφαρμογές AI και δημιουργήσει μοντέλα πρόβλεψης που αποδείχθηκαν ακριβή για πολλά έτη. Μέρος της δουλειάς του έχει δημοσιευθεί σε έγκριτα διεθνή περιοδικά και εκδόσεις, όπως το Elsevier και το Foresight. Το τελευταίο του εγχείρημα, η εταιρεία FutureUP, ενσωματώνει τα 25+ χρόνια εμπειρίας του, συνδυάζοντας το pricing με τεχνολογίες AI για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να βελτιστοποιήσουν την τιμολογιακή τους πολιτική και να πετύχουν τους εμπορικούς τους στόχους.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο Startupper MAG #45

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις