Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Siri: Πιθανό να κυκλοφορήσει στο iOS 18, με δυνατότητες αλά ChatGPT

Αν και η εταιρεία δεν έχει κάνει ανακοινώσεις σχετικά με το παραγωγικό έργο AI, μια έκθεση το καλοκαίρι ανέφερε ότι η εταιρεία έχει ήδη δημιουργήσει το δικό της σύστημα Large Language Model (LLM), το οποίο έχει ονομαστεί AppleGPT.

Μια έκδοση της Siri, του έξυπνου βοηθού της Apple, επόμενης γενιάς πρόκειται να τροφοδοτείται από ένα παραγωγικό chatbot AI, με τους αναλυτές να αναμένουν ότι θα κυκλοφορήσει με iOS 18 και θα ανακοινωθεί στο φετινό Worldwide Developers Conference της Apple τον Ιούνιο.

Ενώ η Apple έχει επικριθεί καθώς η Siri έχει μείνει πίσω στον ταχέα αναπτυσσόμενο τομέα της AI, μια νέα έκθεση λέει ότι αυτό συμβαίνει επειδή η εταιρεία στοχεύει να είναι πολύ πιο φιλόδοξη από τα υπάρχοντα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης.

Αν και η εταιρεία δεν έχει κάνει ανακοινώσεις σχετικά με το παραγωγικό έργο AI, μια έκθεση το καλοκαίρι ανέφερε ότι η εταιρεία έχει ήδη δημιουργήσει το δικό της σύστημα Large Language Model (LLM), το οποίο έχει ονομαστεί AppleGPT.

Το εργαλείο χρησιμοποιείται μόνο εσωτερικά, αλλά η έκθεση ανέφερε στη συνέχεια ότι «οι άνθρωποι που είναι εξοικειωμένοι με το έργο πιστεύουν ότι η Apple στοχεύει να κάνει μια σημαντική ανακοίνωση σχετικά με την AI το επόμενο έτος».

Οι στόχοι της Apple είναι πολύ πιο φιλόδοξοι από το ChatGPT. Ενώ θα μπορούσε να ξεκινήσει το δικό της LLM αύριο, η εταιρεία στοχεύει να ξεπεράσει συστήματα όπως το ChatGPT με δύο τρόπους. Πρώτον, με επεξεργασία επί της συσκευής και δεύτερον, εκτός από την επεξεργασία γλώσσας, θα συμπεριλάβει ήχο και βίντεο AI.

Συστήματα τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT κάνουν όλη την επεξεργασία τους σε απομακρυσμένους διακομιστές, αλλά ερευνητικές εργασίες που έγραψε η Apple υποδηλώνουν ότι η εταιρεία έχει έναν πολύ πιο φιλόδοξο στόχο, τη χρήση επεξεργασίας στη συσκευή. Αυτό θα είχε το πλεονέκτημα της ταχύτητας και της ιδιωτικότητας, αλλά η δυνατότητα τέτοιων υπηρεσιών να εκτελούνται στην περιορισμένη μνήμη των κινητών συσκευών αποτελεί τεράστια πρόκληση και αυτός πιστεύεται ότι είναι ένας βασικός λόγος για το χρόνο που χρειάζεται η εταιρεία πριν από την κυκλοφορία.

Έχουμε ήδη δει την εταιρεία να κάνει ένα μικρό βήμα προς αυτόν τον στόχο, με το offline Siri να κυκλοφορεί στα τελευταία μοντέλα Apple Watch τον Σεπτέμβριο.

Το ChatGPT είναι γνωστό ως LLM, επειδή έχει να κάνει με την επεξεργασία γλώσσας. Αλλά οι φιλοδοξίες της Apple είναι πολύ μεγαλύτερες, επιδιώκοντας να ενσωματώσουν την επεξεργασία AI τόσο σε βίντεο όσο και σε ήχο.

Μοντέλα LLM όπως το ChatGPT έχουν μεταμορφώσει πλήρως τις προσδοκίες για το τι περιμένουμε τώρα από τα συστήματα AI. Ενώ η Apple επισημαίνει ότι το απόρρητο είναι ο λόγος που οι δυνατότητες της Siri είναι πιο περιορισμένες από τους ανταγωνιστές της που επεξεργάζονται πολλά προσωπικά δεδομένα, είναι πια ξεκάθαρο πως η Siri έχει μείνει πολύ πίσω, γι’ αυτό και όπως φαίνεται η αναβάθμισή της δεν θα καθυστερήσει πολύ, αναμένεται μέσα στο 2024.

Η χρήση γενετικής τεχνητής νοημοσύνης για την τροφοδοσία της Siri θα ενισχύσει σημαντικά τις δυνατότητες του έξυπνου βοηθού της Apple, ενώ η επεξεργασία στη συσκευή θα επιτρέψει στην εταιρεία να συνεχίσει να διαφημίζει τα διαπιστευτήρια απορρήτου της. Η ενσωμάτωση επεξεργασίας βίντεο και ήχου δίνει στην εταιρεία μια πραγματική ευκαιρία να μπορέσει να πείσει ότι άξιζε η αναμονή.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις