Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Τα στελέχη τεχνολογικών κολοσσών λένε στους επενδυτές ότι η τεχνητή νοημοσύνη θέλει επενδύσεις για να αποφέρει κέρδη

Το περασμένο έτος σηματοδότησε την αρχή της έκρηξης του ενδιαφέροντος για την παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη, καθώς οι εταιρείες προσπαθούσαν συνεχώς να ενσωματώσουν όλο και πιο εξελιγμένα chatbots και βοηθούς σε βασικά προϊόντα.

Οι τεχνολογικοί γίγαντες Microsoft, Meta, Alphabet, Amazon και Apple έχουν πια μόνιμα στο επίκεντρο την τεχνητή νοημοσύνη. Οι επενδυτές ακούνε επανειλημμένα από κορυφαία στελέχη πως πρέπει να ξοδέψουν χρήματα για την τεχνητή νοημοσύνη ώστε να βγάλουν χρήματα.

Το περασμένο έτος σηματοδότησε την αρχή της έκρηξης του ενδιαφέροντος για την παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη, καθώς οι εταιρείες προσπαθούσαν συνεχώς να ενσωματώσουν όλο και πιο εξελιγμένα chatbots και βοηθούς σε βασικά προϊόντα. Η Nvidia ήταν ο μεγάλος χρηματοδότης. Οι μονάδες επεξεργασίας γραφικών της, ή GPU, βρίσκονται στο επίκεντρο των μεγάλων γλωσσικών μοντέλων που δημιουργήθηκαν από την OpenAI, την Alphabet, τη Meta και μια σειρά νεοσύστατων επιχειρήσεων που χρηματοδοτούνται σε μεγάλο βαθμό και μάχονται για ένα κομμάτι από την πίτα της παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης.

Από την αρχή του έτους, τα στελέχη περιγράφουν τα σχέδιά τους για συνεχιζόμενες επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη και εξηγούν σαφέστερα τις στρατηγικές τους στους επενδυτές. Ένας βασικός τομέας προτεραιότητας, είναι τα μοντέλα AI ως υπηρεσία ή μεγάλα μοντέλα AI που οι πελάτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν και να προσαρμόσουν ανάλογα με τις ανάγκες τους. Ένας άλλος είναι η επένδυση σε «agents» τεχνητής νοημοσύνης, ένας όρος που χρησιμοποιείται συχνά για να περιγράψει εργαλεία που κυμαίνονται από chatbots έως βοηθούς κωδικοποίησης και άλλα εργαλεία παραγωγικότητας.

Στις μεγαλύτερες εταιρείες, δύο τεράστιοι τομείς επενδύσεων είναι οι πρωτοβουλίες AI και η υποδομή cloud που απαιτείται για την υποστήριξη τεράστιου φόρτου εργασίας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Meta, Mark Zuckerberg, τόνισε την Πέμπτη τις συνεχιζόμενες προσπάθειες της εταιρείας στην AI, παράλληλα με ευρύτερες περικοπές κόστους.  Ο Nadella δήλωσε στους επενδυτές ότι η Microsoft δεσμεύεται να κλιμακώσει τις επενδύσεις στην AI και τις προσπάθειες στο cloud, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι θα εξετάσει προσεκτικά τα έξοδα σε άλλα τμήματα, με «πειθαρχημένη διαχείριση κόστους σε κάθε ομάδα».

Η CFO της Microsoft, Amy Hood, δήλωσε ότι η εταιρεία θα συνεχίσει να δίνει προτεραιότητα στην επένδυση στην AI ως «το πράγμα που πρόκειται να διαμορφώσει την επόμενη δεκαετία».

Παρομοίως, στην Alphabet, ο Sundar Pichai μίλησε για την «εστίαση και την πειθαρχία» της εταιρείας του, καθώς δίνει προτεραιότητα στην κλιμάκωση της τεχνητής νοημοσύνης για το Search, το YouTube, το Google Cloud και όχι μόνο. Είπε ότι η επένδυση σε υποδομές όπως τα κέντρα δεδομένων είναι «το κλειδί για την υλοποίηση των μεγάλων φιλοδοξιών για την AI». Στο Google Cloud, ο Pichai δήλωσε ότι η εταιρεία θα μειώσει τα έξοδα ανακατανέμοντας πόρους στα πιο σημαντικά έργα, επιβραδύνοντας τον ρυθμό των προσλήψεων, βελτιώνοντας την τεχνική υποδομή και χρησιμοποιώντας AI για τον εξορθολογισμό των διαδικασιών σε όλη την Alphabet.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Amazon, Andy Jassy, δήλωσε στα κέρδη αυτής της εβδομάδας ότι η γενετική τεχνητή νοημοσύνη θα οδηγήσει τελικά σε έσοδα δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Amazon τα επόμενα χρόνια. Η τεχνητή νοημοσύνη θα συνεχίσει να είναι ένας βαρύς επενδυτικός τομέας για την εταιρεία, οδηγώντας σε αύξηση των κεφαλαιουχικών δαπανών φέτος, καθώς η Amazon ρίχνει περισσότερα χρήματα σε LLM, άλλα έργα τεχνητής νοημοσύνης και την απαραίτητη υποδομή. Ο Jassy έδωσε έμφαση στις προσπάθειες της Amazon για τσιπ AI, κατονομάζοντας πελάτες όπως οι Anthropic, Airbnb, Hugging Face, Qualtrics και Snap.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Tim Cook, επεσήμανε τη γενετική τεχνητή νοημοσύνη ως σημαντικό επενδυτικό τομέα για την εταιρεία του.

Ενώ οι επενδυτές θέλουν να δουν επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη από τις εταιρείες που είναι βασικές για την παροχή της υποδομής, θέλουν επίσης να δουν πού και πώς κερδίζουν χρήματα.

Πολλά στελέχη τεχνολογίας μίλησαν για τη σημασία των AI agents ή των εργαλείων παραγωγικότητας που λειτουργούν με AI για την ολοκλήρωση εργασιών.  Ο Nadella είναι αισιόδοξος για τους AI agents , επισημαίνοντας τον βοηθό Copilot της Microsoft ως παράδειγμα μιας «εξελιγμένης» εφαρμογής AI όσον αφορά τα οφέλη παραγωγικότητας και ένα επιτυχημένο επιχειρηματικό μοντέλο. Η εταιρεία ανακοίνωσε τον Rufus, ένα βοηθό αγορών με παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη εκπαιδευμένο στον κατάλογο προϊόντων της εταιρείας, στις κριτικές πελατών, στις σελίδες ερωτήσεων και απαντήσεων χρηστών και στον ευρύτερο ιστό.

Η Meta θα επικεντρωθεί επίσης, εν μέρει, στην οικοδόμηση ενός χρήσιμου AI agent , δήλωσε ο Zuckerberg. Τα στελέχη της Alphabet παρουσίασαν το Duet AI της Google, για το Google Workspace και το Google Cloud, που έχουν σχεδιαστεί για να ενισχύσουν την παραγωγικότητα και να ολοκληρώσουν απλές εργασίες. Στο Google Cloud, το Duet AI βοηθά προγραμματιστές λογισμικού σε εταιρείες όπως η Wayfair και η GE και αναλυτές ασφάλειας στον κυβερνοχώρο στο Spotify και την Pfizer, δήλωσε ο Pichai. Πρόσθεσε ότι το Duet AI θα ενσωματώσει σύντομα το Gemini, το LLM της Alphabet που τροφοδοτεί το Bard chatbot. Ο Pichai θέλει να προσφέρει έναν AI agent που μπορεί να ολοκληρώσει όλο και περισσότερες εργασίες για λογαριασμό ενός χρήστη, συμπεριλαμβανομένης της Αναζήτησης Google.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις