Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου επενδύει 45 εκατ. λίρες στον τομέα των κβαντικών τεχνολογιών

Τα κονδύλια αποσκοπούν στην επιτάχυνση των πραγματικών εφαρμογών της κβαντικής υπολογιστικής στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου επενδύει συνολικά 45 εκατομμύρια λίρες στον τομέα των κβαντικών τεχνολογιών, ως μέρος της δέσμευσής της να μετατραπεί σε μια κβαντική οικονομία έως το 2033.

Οι κβαντικές τεχνολογίες αναγνωρίζονται ως μία από τις πέντε κρίσιμες τεχνολογίες της κυβέρνησης, όπως ορίζονται στο Πλαίσιο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ηνωμένου Βασιλείου.  Η Εθνική Κβαντική Στρατηγική, που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο του 2023, δεσμεύει 2,5 δισεκατομμύρια λίρες για την ανάπτυξη κβαντικών τεχνολογιών στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά τη διάρκεια των δέκα ετών από το 2024, υπερδιπλασιάζοντας τις τρέχουσες δημόσιες επενδύσεις, οι οποίες θα στοχεύουν στη δημιουργία επιπλέον 1 δισεκατομμυρίου λιρών ιδιωτικών επενδύσεων στο πρόγραμμα.

Η ανακοίνωση αντιπροσωπεύει πρωτοβουλίες που επιτρέπουν τη χρήση κβαντικών τεχνολογιών σε πραγματικές εφαρμογές, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα.  Η χρηματοδότηση χωρίζεται σε δύο ειδικές συνιστώσες:

Διαγωνισμός Quantum Computing Testbeds

Το Ταμείο Τεχνολογικών Αποστολών του UKRI και το Εθνικό Κέντρο Κβαντικής Υπολογιστικής του Ηνωμένου Βασιλείου επενδύουν 30 εκατομμύρια λίρες για να προωθήσουν έργα που θα παραδώσουν δοκιμαστικές κλίνες κβαντικών υπολογιστών, βασισμένες σε διαφορετικές αρχιτεκτονικές υλικού έως τον Μάρτιο του 2025.

Ο διαγωνισμός Small Business Research Initiative (SBRI), που διοργανώνεται από την Innovate UK, επιταχύνει την ανάπτυξη κλιμακούμενων κβαντικών υπολογιστών, επιτρέποντας τον λεπτομερή χαρακτηρισμό και τη συγκριτική αξιολόγηση των μηχανών πρώιμου σταδίου.

Μια κβαντική δοκιμαστική κλίνη παρέχει ένα ελεγχόμενο περιβάλλον όπου οι επιστήμονες και οι μηχανικοί μπορούν να χειριστούν και να μελετήσουν κβαντικά bits (ή qubits), τα οποία είναι η βασική μονάδα πληροφοριών στην κβαντική υπολογιστική. Επιτρέπει τη δοκιμή και την επικύρωση νέων κβαντικών αλγορίθμων, συσκευών ή τεχνολογιών ως μέρος της διαδικασίας κλιμάκωσης για πρακτική χρήση.

Αυτή η προσέγγιση γεφυρώνει το χάσμα μεταξύ του ακαδημαϊκού πειραματισμού και των ιδιόκτητων εμπορικών κβαντικών υπολογιστών. Αυτές οι κλίνες δοκιμών θα παράσχουν ένα κρίσιμο πειραματικό πλαίσιο, διευκολύνοντας τη βελτίωση των μεθοδολογιών για τη δοκιμή, την επικύρωση και τη βελτίωση της απόδοσης των κβαντικών υπολογιστών.

Ένας από τους αποδέκτες της χρηματοδότησης είναι η ORCA Computing, η οποία αναπτύσσει μια δοκιμαστική πλατφόρμα φωτονικής κβαντικής υπολογιστικής για μηχανική μάθηση χρησιμοποιώντας τις νέες υβριδικές κβαντικές / κλασικές αρχιτεκτονικές νευρωνικών δικτύων και φωτονικούς κβαντικούς επεξεργαστές. Η εταιρεία θα ολοκληρώσει την παράδοση και εγκατάσταση του συστήματος στις εγκαταστάσεις του NQCC στο Harwell Campus στο Oxfordshire μέχρι τον Μάρτιο του 2025.

Ταμείο Quantum Catalyst

Το Quantum Catalyst Fund, ύψους £ 15 εκατομμυρίων, που παρέχεται επίσης από την Innovate UK, στοχεύει στην επιτάχυνση της υιοθέτησης κβαντικών λύσεων από τον δημόσιο τομέα. Θα διασφαλίσει ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι σε θέση να αξιοποιήσει πλήρως τα οφέλη από τη χρήση αυτών των τεχνολογιών σε διάφορους τομείς πολιτικής.

Τα έργα που χρηματοδοτούνται περιλαμβάνουν την ανάπτυξη ενός σαρωτή εγκεφάλου υψηλής τεχνολογίας που χρησιμοποιεί κβαντική τεχνολογία, με στόχο τη βελτίωση της διάγνωσης διαταραχών όπως η επιληψία και η άνοια, και ενός έξυπνου συστήματος πλοήγησης για τρένα, χρησιμοποιώντας κβαντικούς αισθητήρες για εξοικονόμηση κόστους και ενίσχυση της ασφάλειας στις σήραγγες. Οι νικητές της δεύτερης φάσης του διαγωνισμού θα λάβουν χρηματοδότηση από το ταμείο SBRI για την κατασκευή φυσικών πρωτοτύπων.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις