Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Συνεχίζει να «ανεβαίνει» η αγορά cloud χάρη στην Generative ΑΙ

Το τελευταίο τρίμηνο του 2023 οι επενδύσεις των επιχειρήσεων σε υποδομές cloud έφτασαν τα 74 δισ. δολάρια

Σε νέα υψηλά φαίνεται πως έχει οδηγήσει η τεχνητή νοημοσύνη την αγορά cloud. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Synergy Research Group το τελευταίο τρίμηνο του 2023 οι επενδύσεις των επιχειρήσεων σε υποδομές cloud έφτασαν τα 74 δισ. δολάρια σε παγκόσμιο επίπεδο, αυξημένες κατά 12 δισ. δολάρια σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022.

Σε ετήσιο επίπεδο οι επενδύσεις σε υποδομές cloud κατέγραψαν αύξηση της τάξης του 19%. Ο αντίκτυπος της Generative ΑΙ τεχνολογίας στην αύξηση των επενδύσεων είναι σαφέστατα ορατός. Μερικοί από τους μεγαλύτερους παρόχους cloud στον κόσμο, όπως η Google και η Microsoft είδαν το μερίδιο τους στην αγορά να αυξάνεται στο 24% και 11% αντίστοιχα. Από την άλλη, η Amazon, η οποία κατέχει ηγετική θέση στην αγορά, είδε το μερίδιο της να μειώνεται στο 31%, παρά το γεγονός ότι παρουσίασε διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης. Πάντως, συνολικά το μερίδιο αγοράς των 3 tech κολοσσών έφτασε το 67%. Την ίδια ώρα, υψηλούς ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης εμφανίζουν και οι Huawei, China Telecom, Snowflake, MongoDB, Oracle και VMware.

Όσον αφορά τα κέρδη των εταιρειών που παρέχουν cloud υποδομές, η Synergy Research Group εκτιμά ότι για το σύνολο του 2023 έφτασαν τα 270 δισ. δολάρια. Μάλιστα, τα έσοδα από τις IaaS και PaaS υπηρεσίες παρουσίασαν αύξηση της τάξης του 21% το τελευταίο τρίμηνο του 2023.

Σε τοπικό επίπεδο, ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης της αγορά cloud ξεπέρασε το 20% στην Αυστραλία, στην Ινδία, την Κίνα και την Ιαπωνία. Ωστόσο, η αμερικανική αγορά παραμένει η μεγαλύτερη στον κόσμο, καταγράφοντας αύξηση 16%.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις