Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Project 3 Mobility: “Σήκωσε” 100 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη αυτόνομων robotaxi

Η P3 βρίσκεται όμως σε λειτουργία stealth, οπότε η παρακολούθηση της πραγματικής προόδου της εταιρείας είναι δύσκολη.

Η κροατική εταιρεία Project 3 Mobility ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε με επιτυχία τον επενδυτικό γύρο Series A, αυξάνοντας το συνολικό ποσό που αντλήθηκε από ιδιώτες επενδυτές σε 100 εκατομμύρια ευρώ.
Η Project 3 Mobility (P3) αναπτύσσει το δικό της αυτόνομο ηλεκτρικό robotaxi, μαζί με εξειδικευμένες υποδομές και μια υπηρεσία mobility .
Η P3 βρίσκεται όμως σε λειτουργία stealth, οπότε η παρακολούθηση της πραγματικής προόδου της εταιρείας είναι δύσκολη.
Το 2022, η P3 δήλωσε στους Κροάτες δημοσιογράφους ότι μια πιλοτική υπηρεσία robotaxi στο Ζάγκρεμπ, με αυτόνομα οχήματα στους δρόμους και μια εφαρμογή ride-hailing, θα είναι λειτουργική μέχρι το τέλος του 2024.
Έκτοτε, τα χρονοδιαγράμματα έχουν αλλάξει, με το 2026 να είναι η νέα πιθανή χρόνια έναρξης λειτουργίας.
Αλλά δεν υπάρχουν ακόμα σημάδια πρώιμης προόδου, όπως σχέδια οχημάτων, CGI ή, περαιτέρω, επισκέψεις στην ειδικά κατασκευασμένη μονάδα παραγωγής στην Κροατία ή λεπτομέρειες σχετικά με τις δοκιμαστικές διαδρομές, οπότε είναι δύσκολο να εξακριβωθεί πού βρίσκεται η εταιρεία στον οδικό χάρτη της.
Σε προηγούμενα στάδια ανάπτυξης, η Project 3 Mobility εξασφάλισε επενδύσεις από την Kia και τον όμιλο Rimac. Πρόσθετοι βασικοί επενδυτές είναι η βουλγαρική εταιρεία λογισμικού SiteGround, η κροατική εταιρεία πληροφορικής Infinium, η Neurone, ένας επενδυτικός όμιλος που επικεντρώνεται σε προηγμένες τεχνολογίες και η Elaf Auto, μια εταιρεία με έδρα το Κατάρ.
Το 2023, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε επιχορήγηση ύψους 179,5 εκατομμυρίων ευρώ για την εταιρεία. Η διαδικασία έγκρισης του έργου σε όλα τα επίπεδα διήρκεσε σχεδόν ενάμιση χρόνο και θα μπορούσε να συμβάλει στην αντιμετώπιση τυχόν καθυστερήσεων προόδου.
Τα νέα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για την περαιτέρω ανάπτυξη όλων των στοιχείων του έργου και την υλοποίηση του οικοσυστήματος αστικής αυτόνομης κινητικότητας της P3. Οι επενδύσεις θα υποστηρίξουν επίσης την περαιτέρω ανάπτυξη της ομάδας, η οποία θα επεκταθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια.
Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις