Project 3 Mobility: “Σήκωσε” 100 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη αυτόνομων robotaxi

Newsroom
2'
Η κροατική εταιρεία Project 3 Mobility ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε με επιτυχία τον επενδυτικό γύρο Series A, αυξάνοντας το συνολικό ποσό που αντλήθηκε από ιδιώτες επενδυτές σε 100 εκατομμύρια ευρώ.
Η Project 3 Mobility (P3) αναπτύσσει το δικό της αυτόνομο ηλεκτρικό robotaxi, μαζί με εξειδικευμένες υποδομές και μια υπηρεσία mobility .
Η P3 βρίσκεται όμως σε λειτουργία stealth, οπότε η παρακολούθηση της πραγματικής προόδου της εταιρείας είναι δύσκολη.
Το 2022, η P3 δήλωσε στους Κροάτες δημοσιογράφους ότι μια πιλοτική υπηρεσία robotaxi στο Ζάγκρεμπ, με αυτόνομα οχήματα στους δρόμους και μια εφαρμογή ride-hailing, θα είναι λειτουργική μέχρι το τέλος του 2024.
Έκτοτε, τα χρονοδιαγράμματα έχουν αλλάξει, με το 2026 να είναι η νέα πιθανή χρόνια έναρξης λειτουργίας.
Αλλά δεν υπάρχουν ακόμα σημάδια πρώιμης προόδου, όπως σχέδια οχημάτων, CGI ή, περαιτέρω, επισκέψεις στην ειδικά κατασκευασμένη μονάδα παραγωγής στην Κροατία ή λεπτομέρειες σχετικά με τις δοκιμαστικές διαδρομές, οπότε είναι δύσκολο να εξακριβωθεί πού βρίσκεται η εταιρεία στον οδικό χάρτη της.
Σε προηγούμενα στάδια ανάπτυξης, η Project 3 Mobility εξασφάλισε επενδύσεις από την Kia και τον όμιλο Rimac. Πρόσθετοι βασικοί επενδυτές είναι η βουλγαρική εταιρεία λογισμικού SiteGround, η κροατική εταιρεία πληροφορικής Infinium, η Neurone, ένας επενδυτικός όμιλος που επικεντρώνεται σε προηγμένες τεχνολογίες και η Elaf Auto, μια εταιρεία με έδρα το Κατάρ.
Το 2023, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε επιχορήγηση ύψους 179,5 εκατομμυρίων ευρώ για την εταιρεία. Η διαδικασία έγκρισης του έργου σε όλα τα επίπεδα διήρκεσε σχεδόν ενάμιση χρόνο και θα μπορούσε να συμβάλει στην αντιμετώπιση τυχόν καθυστερήσεων προόδου.
Τα νέα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για την περαιτέρω ανάπτυξη όλων των στοιχείων του έργου και την υλοποίηση του οικοσυστήματος αστικής αυτόνομης κινητικότητας της P3. Οι επενδύσεις θα υποστηρίξουν επίσης την περαιτέρω ανάπτυξη της ομάδας, η οποία θα επεκταθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια.
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
ΑπόNewsroom
Ακολουθήστε
Tο πρώτο ειδησεογραφικό πόρταλ στην Ελλάδα για τις startups, που αναδεικνύει τα νέα και τη δυναμική του ελληνικού οικοσυστήματος. Εκτός από την καταγραφή του ελληνικού οικοσυστήματος καλύπτει τα τεκταινόμενα και τις διεθνείς τάσεις σε ό,τι αφορά στις startups, τις επενδύσεις, τις νομικές και φορολογικές ρυθμίσεις που αφορούν στα επιχειρηματικά οικοσυστήματα της Ευρώπης και του κόσμου.